Wigilijne śledzie w śmietanie będą gorzkie i niesmaczne. Wszystko przez 1 błąd
Śledzie na Wigilię to przysmak, który króluje na świątecznym stole. Czasami, pomimo starań, danie okazuje się zbyt wytrawne i niesmaczne, a wszystkiemu winien jest jeden błąd. Dlatego dowiedz się, dlaczego śledzie są gorzkie i jak temu przeciwdziałać.
Śledzie na Wigilię muszą być
Polacy śledzie w śmietanie uwielbiają tak bardzo, że nie może zabraknąć ich nawet na Wigilijnym stole. Choć umie przygotować je niejedna gospodyni, nie każda wie, dlaczego ten specjał czasami wychodzi zbyt gorzki. Nie jest to wcale wina śledzi, a jednego z dodatków.
Poznaj naszą radę, a już nigdy nie popełnisz jednego, powszechnego błędu. Od teraz śledzie będziesz przygotowywać tylko w ten sposób i każdy będzie zachwycał się ich smakiem. Wigilijne danie będzie perfekcyjne.
Dlaczego śledzie są gorzkie?
Aby zrozumieć, jakiego błędu nie popełnić podczas przygotowywania śledzi, należy wyjaśnić, dlaczego po przygotowaniu mogą być gorzkie. Winna temu jest cebula, która nie była wcześniej odpowiednio przygotowana. Znajdujące się w niej związki siarki po wejściu w reakcję z rybami . Sprawiają, że danie, które uważamy za przysmak, staje się gorzkawe i nie sposób zjeść je ze smakiem. Czy można temu w jakiś sposób zaradzić?
Jak przygotować cebulę do śledzi w śmietanie?
To, że w niektórych wypadkach cebula nadaje śledziom większej goryczki, nie oznacza, że trzeba z niej rezygnować. Jest ona istotnym składnikiem, dlatego zamiast pozbywania się jej, należy ja odpowiednio przygotować.
Cebulę do śledzi w śmietanie należy zblanszować. Czynność jest prosta i polega na sparzeniu warzywa we wrzątku. Dzięki temu można zneutralizować je ostrość oraz wspomniane związki. Tak przygotowaną cebulę można bez obaw dodać do śledzi i wyjdą idealna.
Sprawdź także, co przygotować ze schabu oraz przeczytaj, o tym, jak Michel Moran skomentował ceny świątecznego cateringu u Gessler .