Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Weź durszlak z makaronem i połóż na garnku. Żałuję, że wcześniej nie znałem tej sztuczki
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 31.01.2025 18:43

Weź durszlak z makaronem i połóż na garnku. Żałuję, że wcześniej nie znałem tej sztuczki

Ugotowany makaron umieszczony w garnku
Fot. smakosze.pl/Jakub Kossakowski

Chociaż makaron, to nie jest produkt, który traktujemy w ten sam sposób co we Włoszech, to jednak jest on w naszym kraju bardzo popularny. W książkach kucharskich oraz w Internecie znajdziemy masę przepisów na dania z makaronem. Często zdarza się jednak tak, że gotujemy całe opakowania, a po odgrzaniu następnego dnia niestety smak już nie jest ten sam. Na szczęście jest na to sposób. 

Jak gotować makaron?

W pierwszej kolejności należy się zapoznać przede wszystkim z tym, jak odpowiednio gotować makaron. Na szczęście nie jest to jakaś duża filozofia, ale szczegóły mają znaczenie. Im cieńszy makaron, tym krócej powinien się gotować

Ugotowany makaron rurki wyciągany z garnka
Fot. Shutterstock/Mehmet Cetin

Jeśli chcemy ugotować makaron spaghetti al dente, to powinniśmy pozwolić mu spędzić w gotującej się wodzie około 7-10 minut

Jeśli chodzi o sam proces gotowania, to należy zacząć od zagotowania wody w garnku. Kiedy zacznie wrzeć, wsypujemy sól, następnie dodajemy makaron. Czas samego gotowania zależy od rodzaju makaronu

Makaron spaghetti gotujący się w wodzie
Fot. Canva/zepp1969

Co zrobić z pozostałego makaronu?

Jeśli po obiedzie zostanie nam jeszcze trochę makaronu, nie wolno go wyrzucać, ponieważ zdecydowanie może się jeszcze przydać. Istnieje wiele przepisów na szybkie dania z makaronem, które idealnie będą się nadawać np. na kolację. 

Pierwszym pomysłem jest oczywiście makaron z jajkiem, czy jak kto woli makaronowa jajecznica. Wystarczy podsmażyć makaron na patelni rozgrzanej olejem, następnie wbić jajko i energicznie mieszać. Ekspresowy posiłek gotowy.

Innym pomysłem mogą być wszelkiego rodzaju makaronu z sosami. Ewentualnie można pójść o krok dalej i przyrządzić np. makaronową zapiekankę.

Dalsza część tekstu pod filmem

Jak podgrzać makaron żeby smakował jak świeży

Takie pytanie na pewno zadaje sobie wiele osób, którym został makaron z obiadu. A odpowiedź jest bardzo prosta

W pierwszej kolejności należy umieścić makaron w dużym sitku i umieścić na garnku z wodą. Całość przykryć. Następnie podgrzewać tak, aby woda zaczęła parować. Jest to tak zwane gotowanie na parze, które skutecznie sprawia, że makaron smakuje jak świeży. 

Ewentualnie można to zrobić jeszcze prościej. Wystarczy umieścić makaron w durszlaku i zalać go wrzątkiem.

Ugotowany makaron umieszczony w durszlaku
Fot. smakosze.pl/Jak

Sprawdź przepis na rolady z mięsa. Zobacz, jaka surówka jest najlepsza do kotletów mielonych.