Smakosze.pl Przepisy Wiosenna sałatka śledziowa z jajkiem na twardo i szczypiorkiem. Każdy pokocha jej smak
canva/elena_hramowa

Wiosenna sałatka śledziowa z jajkiem na twardo i szczypiorkiem. Każdy pokocha jej smak

22 marca 2022

Sałatka ze śledziem jest smaczną propozycją, która idealnie sprawdzi się na kolację czy spotkanie ze znajomymi. Wiosenna kompozycja z dodatkiem ugotowanego na twardo jajka i posiekanego szczypiorku spodoba się każdemu amatorowi tej ryby. Zrobicie ją wyjątkowo szybko i będzie niezwykle sycąca. Sprawdźcie koniecznie.

Jeśli sałatka ze śledziem i buraczkami czy ryba podana w śmietanie z gruszką przypadły wam do gustu, nowa odsłona też powinna was zainteresować. Dodamy do niej szczypiorku i jajka, a więc składników kojarzących się z lekkim śniadaniem podanym w ciepły słoneczny poranek. Nikt nie oprze się tej smacznej kompozycji.

Przepis na sałatkę ze śledziem oraz jajkiem i szczypiorkiem

Składniki:

  • 200 g filetów śledziowych w oleju

  • 70 g ogórków konserwowych

  • 5 jaj

  • 2 cebulki dymki ze szczypiorem

  • 60 g majonezu

  • 40 g jogurtu naturalnego typu greckiego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Śledzie odsączamy z oleju i kroimy w kostkę. Przekładamy je do miski. Jajka oraz ogórki również kroimy i dodajemy je do ryby.

Cebulki ze szczypiorem myjemy, siekamy. Łączymy je z pozostałymi składnikami. Do miski dodajemy jogurt oraz majonez.

Całość mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy ze świeżym chlebem. Polecamy domowy wypiek z garnka .

Wskazówki:

Jeżeli obawiacie się, że cebulka będzie zbyt ostra, sparzcie ją wrzątkiem po posiekaniu. Stanie się delikatniejsza. Oddzielcie ją tylko wcześniej od szczypioru, bo polanie go wrzątkiem sprawi, że straci jędrność i będzie wyglądał nieatrakcyjnie.

Jajko doskonale łączy się ze śledziem i szczypiorkiem
Jajko doskonale łączy się ze śledziem i szczypiorkiem

Źródło zdjęcia: canva/Timolina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia-domowa

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy