Wiosenna sałatka śledziowa z jajkiem na twardo i szczypiorkiem. Każdy pokocha jej smak
Sałatka ze śledziem jest smaczną propozycją, która idealnie sprawdzi się na kolację czy spotkanie ze znajomymi. Wiosenna kompozycja z dodatkiem ugotowanego na twardo jajka i posiekanego szczypiorku spodoba się każdemu amatorowi tej ryby. Zrobicie ją wyjątkowo szybko i będzie niezwykle sycąca. Sprawdźcie koniecznie.
Jeśli sałatka ze śledziem i buraczkami czy ryba podana w śmietanie z gruszką przypadły wam do gustu, nowa odsłona też powinna was zainteresować. Dodamy do niej szczypiorku i jajka, a więc składników kojarzących się z lekkim śniadaniem podanym w ciepły słoneczny poranek. Nikt nie oprze się tej smacznej kompozycji.
Przepis na sałatkę ze śledziem oraz jajkiem i szczypiorkiem
Składniki:
-
200 g filetów śledziowych w oleju
-
70 g ogórków konserwowych
-
5 jaj
-
2 cebulki dymki ze szczypiorem
-
60 g majonezu
-
40 g jogurtu naturalnego typu greckiego
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Śledzie odsączamy z oleju i kroimy w kostkę. Przekładamy je do miski. Jajka oraz ogórki również kroimy i dodajemy je do ryby.
Cebulki ze szczypiorem myjemy, siekamy. Łączymy je z pozostałymi składnikami. Do miski dodajemy jogurt oraz majonez.
Całość mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy ze świeżym chlebem. Polecamy domowy wypiek z garnka .
Wskazówki:
Jeżeli obawiacie się, że cebulka będzie zbyt ostra, sparzcie ją wrzątkiem po posiekaniu. Stanie się delikatniejsza. Oddzielcie ją tylko wcześniej od szczypioru, bo polanie go wrzątkiem sprawi, że straci jędrność i będzie wyglądał nieatrakcyjnie.
Źródło zdjęcia: canva/Timolina
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Baskijski sernik z ciasteczkowym spodem od Ewy Wachowicz. Wychodzi idealnie za każdym razem
-
Wyborna surówka z pora, marchwi i jabłka. Najlepszy dodatek do obiadu, momentalnie znika z talerzy
-
Zupa kalafiorowa z curry. Aromatyczny i wyrazisty w smaku wiosenny obiad
Źródło: kuchnia-domowa