Smakosze.pl Przepisy Wkładam boczek do słoików i dodaję przyprawy. Nie gotuje, ani nie piekę, a za każdym razem wychodzi idealny
fot. youtube.com/@SchnellerKoch1

Wkładam boczek do słoików i dodaję przyprawy. Nie gotuje, ani nie piekę, a za każdym razem wychodzi idealny

29 grudnia 2023

Peklowany boczek to prosty i genialny sposób na podanie tej lubianej przekąski. Przygotowanie jest niezwykle łatwe, choć zajmuje kilka dni. Czas poświęcony na czekanie gwarantuje jednak rewelacyjny efekt. Koniecznie sprawdźcie, w jak prosty sposób go przygotować.

Boczek w słoiku

Boczek wieprzowy, podobnie jak smalec do chleba, są w polskiej kuchni bardzo lubiane . Nie musisz jednak kupować gotowców w sklepie. Swój własny wyśmienity boczek możesz przygotować samodzielnie . Poniżej dzielimy się sprawdzonym przepisem.

Boczek znajdzie swoje miejsce na desce wędlin . Jest też niezastąpioną przekąską na całonocne imprezy, takie jak noc sylwestrowa. Dlatego warto przetestować sposób na ten niecodzienny boczek w słoiku .

Boczek w plastrach
fot. Canva
Strzelczyk zdradził, jak robi sałatkę z kurczakiem. Postawię ją na stół w niedzielę, goście padną z wrażenia

Przepis na peklowany boczek

Sekretem tego sposobu jest dwukrotne peklowanie boczku w solance . Za pierwszym razem namaczamy go w zwykłej mieszance soli, cukru i wody, by po niedługim czasie osuszyć go, znów zapeklować. Następnie nacieramy go przyprawami . Efektem tego jest miękka i pyszna wędlina.

Składniki

  • 1,5 kg wędzonego boczku bez kości
  • Szklanka soli
  • Szklanka cukru
  • Dwie łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
  • Liście laurowe
  • Suszone chili (może być w płatkach)

Składniki na marynatę ziołową

  • Czosnek
  • Papryka sproszkowana – słodka i ostra
  • Kmin rzymski starty w moździerzu
  • Majeranek
  • Dowolne inne przyprawy

Przygotowanie boczku w słoiku

Surowy boczek kroimy na duże kawałki w kształcie kostek. Układamy je ciasno w słoikach . Przygotowujemy pierwszą solankę z  pół szklanki soli, pół szklanki cukru i litra wody.

Solankę podgrzewamy, by składniki się rozpuściły, a następnie, gorącą lub zimną, zalewamy mięso . Tak przygotowany boczek odstawiamy na ok. dwóch dni. Po tym czasie wyjmujemy mięso, opłukujemy i znów układamy w słoikach.

Do drugiej solanki, oprócz soli i cukru, dodajemy też w trakcie podgrzewania liść laurowy, chili i pieprz . Mięso zalewamy solanką upewniając się, że wszystkie przyprawy znalazły się w słoikach, nawet jeśli nie zużyjemy całej wody. Do słoików dodajemy pokrojone ząbki czosnku .

Tak przygotowane mięso odstawiamy znów na co najmniej dwa dni do lodówki . Wyjmujemy ze słoików, osuszamy i nacieramy mieszanką przypraw. Boczek zawijamy w folię aluminiową i przechowujemy w lodówce . Przed podaniem kroimy na cieniuteńkie plasterki.

Youtube'owy kanał SchnellerKoch1, na którym można znaleźć podobny przepis i z którego pochodzą nasze zdjęcia, proponuje również zamiast marynaty obtoczyć boczek siekanym koperkiem albo pozostawić “goły” .

Warto do tego boczku podać też pieczarki według przepisu Tomasza Strzelczyka . Na mięsny przysmak sprawdź koniecznie ten sposób na schab .

Boczek pokrojony w kostkę
fot. youtube.com/@SchnellerKoch1
Tę zupę jadłam w wakacje, gdy chciałam zgubić kilogramy. Teraz wróciłam do niej z okazji nadchodzącego sylwestra
Na Nowy Rok czekają nie tylko dorośli. Te sylwestrowe przekąski dla dzieci błyskawicznie znikają z półmisków
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy