Ostatnio zamiast kotletów zrobiłam schab po góralsku. Jest tak dobry, że mąż zjadł aż dwie dokładki
Często przyrządzałam schab na obiad. Jednak z takimi dodatkami nigdy wcześniej go nie robiłam. Polecam mięciutki i soczysty schab po góralsku. Zrobisz raz i często będziesz wracać do tego przepisu. Smak tej potrawy jest po prostu doskonały.
Zrób schab po góralsku i zaskocz rodzinę
Czy robisz schab na obiad? Pewnie zwykle przyrządzasz kotlety schabowe? Tak właśnie jest w wielu polskich domach. Sama w ten sposób wykorzystywałam schab w kuchni. Rodzina przepadała za kotletami schabowymi, ale wszystko, co dobre czasem może się przejeść.
Dlatego znalazłam znakomity przepis na schab po góralsku. Mięso w kapuście kiszonej jest wyjątkowo mięciutkie i soczyste. Tym daniem zajada się teraz moja rodzina. Dokładki są koniecznością, dlatego polecam ten pyszny sposób na schab po góralsku. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Pani M-kuchnia smakowita. Stamtąd też pochodzą zdjęcia w artykule.
Nie z wołowiny, nie z łososia. Najlepszy tatar zrobisz z czegoś innego, Polacy to uwielbiająJak zrobić schab po góralsku?
Składniki:
- 4 plastry schaby
- ½ kg kapusty kiszonej
- 1 marchewka
- 3 śliwki suszone
- 2 łyżki mąki
- ½ szklanki kwaśnej śmietany
- majeranek papryka słodka
- 3 liście laurowe
- pieprz w ziarnach
- 1 cebula
Schab pokrój na plastry i delikatnie rozbij. Oprósz mąką, przyprawami i solą. Wytop smalec, na którym usmażysz schab. W międzyczasie posiekaj cebulę, a marchew zetrzyj na tarce. Kapustę kiszoną drobno poszatkuj, przełóż do garnka, dorzuć startą marchewkę, liście laurowe, ziele angielskie.
Składniki zalej szklanką zimnej wody i dodaj też śliwki. Gotuj wszystko około 20 minut. Usmażone mięso przełóż na osobny talerz, a na patelni od razu podsmaż cebulę. Przełóż ją następnie do garnka z kapustą i dopraw do smaku. W naczyniu żaroodpornym na kapuście ułóż kotlety schabowe i przykryj naczynie folią aluminiową.
Schab po góralsku smakuje nie tylko pod Tatrami
Mięso wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut. W międzyczasie zrób sos z kwaśnej śmietany i mąki. Gdy mięso wyjmiesz z piekarnika zapraw je sosem, wymieszaj i wstaw jeszcze do piekarnika na 15 minut. Po upływie tego czasu schab po góralsku jest gotowany do podania.
Mięso jest wyjątkowo mięciutkie i delikatne. Wyśmienicie smakuje z kapustą kiszoną. Pasują do niego ziemniaki, a danie będzie idealne na rodzinny obiad. Bez dokładek się nie obejdzie. Pisaliśmy o niezawodnym sposobie na świąteczne przejedzenie. Radziliśmy, jak zrobić pyszne ciasto z herbatników i czekolady.