Tę zupę jadłam w wakacje, gdy chciałam zgubić kilogramy. Teraz wróciłam do niej z okazji nadchodzącego sylwestra
Ten przepis na szybką zupę jarzynową przyda się akurat po świątecznym przejedzeniu. Pomoże doprowadzić do porządku naszą figurę oraz układ trawienny. Jej skuteczność znam z miesięcy letnich, kiedy pomagała utrzymać wakacyjną sylwetkę. Chętnie podzielę się z wami tym pysznym przepisem.
Zdrowa zupa warzywna
Zupy jarzynowe to jeden z najlepszych sposobów na odchudzanie. Docenić je można zwłaszcza po grudniowej wyżerce. Są sycące i rozgrzewające, a dzięki zawartości błonnika i niskiej kaloryczności prowadzą do szybkiej utraty nadmiarowych kilogramów.
Po świętach zdarza się nieco zyskać na objętości. Tym bardziej warto postawić na skuteczną odchudzającą zupę. Podobny przepis znajdziecie na kanale YouTube Zdrowe przepis. Właśnie stamtąd pochodzą zdjęcia użyte w tym artykule.
Na Nowy Rok czekają nie tylko dorośli. Te sylwestrowe przekąski dla dzieci błyskawicznie znikają z półmiskówZupa na odchudzanie – składniki
Do ważnych zalet tej zupy należy i tak, że można ugotować jej większą porcję z wyprzedzeniem. Łatwo też zabrać ją jako lunch do pracy. A przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, jako że przygotowujesz na gazie jedne produkty, w międzyczasie krojąc kolejne.
Składniki
- 1 duża cebula
- 1 marchewka
- 2-3 łodygi selera naciowego
- 2 papryki, żółta i czerwona
- Pół małej główki kapusty
- Duży pomidor albo dwa mniejsze
- 400 ml passaty pomidorowej
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- natka pietruszki do dekoracji
Zupa na przejedzenie – przygotowanie
Do garnka na gorący olej wrzucamy kolejno pokrojoną w kostki cebulę, a kiedy ta się zeszkli, marchewkę przekrojoną wzdłuż na pół i pokrojoną w plasterki. Pozwalamy im się dusić, dodając kolejno pokrojone w kostki dwie papryki oraz poszatkowaną drobno kapustę. Po wrzuceniu kapusty zalewamy całość wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości.
Następnie do garnka wlewamy passatę pomidorową. Ciekawym pomysłem, zaproponowanym na kanale Zdrowe Przepisy na Youtubie, jest dodatek całego pomidora (lub dwóch mniejszych) rozkrojonych i startych na tarce o grubych okach.
Do zupy dodajemy przeciśnięty na prasce czosnek i gotujemy przez 15-20 minut. Zupę zestawiamy z ognia i, kiedy lekko przestygnie, miksujemy blenderem. Podgrzewamy jeszcze raz, przyprawiając do smaku. Zjadamy porcję, resztę studzimy i przechowujemy w lodówce na kolejne posiłki.
Pamiętaj, że oprócz diety ważne jest regulowanie trawienia dodatkami, takimi jak te do kompotu z suszonych owoców.
Źródło: YouTube / Zdrowe Przepisy