Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Tę zupę jadłam w wakacje, gdy chciałam zgubić kilogramy. Teraz wróciłam do niej z okazji nadchodzącego sylwestra
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 29.12.2023 11:20

Tę zupę jadłam w wakacje, gdy chciałam zgubić kilogramy. Teraz wróciłam do niej z okazji nadchodzącego sylwestra

zupa na odchudzanie
youtube.com/zdroweprzepisy8

Ten przepis na szybką zupę jarzynową przyda się akurat po świątecznym przejedzeniu. Pomoże doprowadzić do porządku naszą figurę oraz układ trawienny. Jej skuteczność znam z miesięcy letnich, kiedy pomagała utrzymać wakacyjną sylwetkę. Chętnie podzielę się z wami tym pysznym przepisem.

Zdrowa zupa warzywna

Zupy jarzynowe to jeden z najlepszych sposobów na odchudzanie. Docenić je można zwłaszcza po grudniowej wyżerce. Są sycące i rozgrzewające, a dzięki zawartości błonnika i niskiej kaloryczności prowadzą do szybkiej utraty nadmiarowych kilogramów.

Po świętach zdarza się nieco zyskać na objętości. Tym bardziej warto postawić na skuteczną odchudzającą zupę. Podobny przepis znajdziecie na kanale YouTube Zdrowe przepis. Właśnie stamtąd pochodzą zdjęcia użyte w tym artykule. 

Zrzut ekranu 2023-12-25 o 09.38.14.png
youtube.com/Zdrowe Przepisy
Na Nowy Rok czekają nie tylko dorośli. Te sylwestrowe przekąski dla dzieci błyskawicznie znikają z półmisków

Zupa na odchudzanie – składniki

Do ważnych zalet tej zupy należy i tak, że można ugotować jej większą porcję z wyprzedzeniem. Łatwo też zabrać ją jako lunch do pracy. A przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, jako że przygotowujesz na gazie jedne produkty, w międzyczasie krojąc kolejne.

Składniki

  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • 2-3 łodygi selera naciowego
  • 2 papryki, żółta i czerwona
  • Pół małej główki kapusty
  • Duży pomidor albo dwa mniejsze
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki do dekoracji

Zupa na przejedzenie – przygotowanie

Do garnka na gorący olej wrzucamy kolejno pokrojoną w kostki cebulę, a kiedy ta się zeszkli, marchewkę przekrojoną wzdłuż na pół i pokrojoną w plasterki. Pozwalamy im się dusić, dodając kolejno pokrojone w kostki dwie papryki oraz poszatkowaną drobno kapustę. Po wrzuceniu kapusty zalewamy całość wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości.

Następnie do garnka wlewamy passatę pomidorową. Ciekawym pomysłem, zaproponowanym na kanale Zdrowe Przepisy na Youtubie, jest dodatek całego pomidora (lub dwóch mniejszych) rozkrojonych i startych na tarce o grubych okach. 

Do zupy dodajemy przeciśnięty na prasce czosnek i gotujemy przez 15-20 minut. Zupę zestawiamy z ognia i, kiedy lekko przestygnie, miksujemy blenderem. Podgrzewamy jeszcze raz, przyprawiając do smaku. Zjadamy porcję, resztę studzimy i przechowujemy w lodówce na kolejne posiłki.

Pamiętaj, że oprócz diety ważne jest regulowanie trawienia dodatkami, takimi jak te do kompotu z suszonych owoców.

Zrzut ekranu 2023-12-25 o 09.38.33.png
youtube.com/Zdrowe Przepisy

Źródło: YouTube / Zdrowe Przepisy