Wkładam buraki do słoików i wlewam tę zalewę. Ten przepis dostałem od babci
Buraczki to jedne z najpopularniejszych przetworów w Polsce. W zależności od planowanego zastosowania, można przyrządzić je na wiele różnych sposobów. Przedstawiamy prosty przepis na tradycyjną formę zakonserwowanych na zimę buraków.
Domowe buraczki
Upieczone lub ugotowane i zakiszone buraki to prawdziwy dar niebios w środku zimy. Nie dość, że przetwory takie są nieodłącznym elementem tradycyjnego polskiego obiadu, zwłaszcza takiego z kotletem mielonym. Dodatkowo dostarczają nam niezbędnych witamin i mikroelementów właśnie wtedy, kiedy najbardziej ich potrzebujemy, a oferta straganów z warzywami pozostawia nieco do życzenia.
Przygotowanie buraków w słoiku jest niezwykle proste. Jest też szybkie, ale tylko jeśli nie liczyć pieczenia buraków. Lepiej jednak upiec je niż ugotować, bo dzięki temu zachowują więcej składników odżywczych.
Wachowicz dodaje do babki ziemniaczanej nietypowy składnik. Cudownie podkręca jej smakBuraki w słoiku
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Schneller koch. Autorzy wpadli tam na oryginalny pomysł – przygotować kilka słoików buraków, o różnym sposobie krojenia. Pokrojone w słupki będą dobre do podgryzania, plasterki sprawdzą się w sałatce, starte na drobnej tarce – na ćwikłę, a na grubych okach – na barszcz.
Składniki
- 3 kg buraków
- 2 łyżki soli
- ½ szklanki octu
- 100 g cukru
Przetwory z buraków na zimę
Buraki myjemy, układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową i papierem do pieczenia. Przykrywamy je drugim arkuszem folii. Można też zawinąć je pojedynczo.
Warzywa wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy do miękkości, przez ok. 1-1,5 godziny, sprawdzając widelcem, czy są już miękkie. Upieczone buraki pozostawiamy do ostudzenia.
W międzyczasie wyparzamy słoiki i nakrętki. Trzy litrowe słoiki powinny wystarczyć, ale zawsze dobrze mieć coś w zapasie.
Wystudzone buraki obieramy, zeskrobując skórkę nożem. Kroimy je według uznania – w słupki, plastry, ćwiartki – albo ścieramy na tarce.
Składniki marynaty łączymy z litrem wody. Mieszamy cukier i sól, aż się rozpuszczą. Na końcu dodajemy ocet, bo w kwaśnej wodzie trudniej rozpuszcza się cukier.
Buraki nakładamy do słoików, pozostawiając wolne 2-3 centymetry od krawędzi. Zalewamy marynatą, by w całości pokrywała warzywa. Następnie ustawiamy je w garnku wyściełanym ściereczką i oblewamy gorącą kąpielą do wysokości dwóch trzecich. Pasteryzujemy w gotującej się wodzie przez 20 minut i odstawiamy do góry dnem do całkowitego wystudzenia.
Wypróbuj też przepisy na sałatkę ze świeżych ogórków i placki po litewsku.