Wkładam czekoladę do surowego ciasta i wrzucam je do piekarnika. Rodzina co chwilę prosi mnie o ten deser
Ciasto z czekoladą skusi niejednego smakosza. Odkąd znalazłam prosty przepis, w którym tabliczkę słodyczy trzeba włożyć w środek masy, nie korzystam już z innych receptur. Ten deser skradł serca wszystkich moich bliskich.
Wyśmienite ciasto z czekoladą
Przygotowanie deseru z czekoladą nie musi zająć całego popołudnia. Ciasto, które wczoraj zrobiłam po raz kolejny, bardzo smakowało moim znajomym. Wystarczyło wymieszać składniki w odpowiedniej kolejności i upiec. Warto spróbować.
Składniki:
- 3 duże jaja
- 130 g cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub esencja
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 100 ml oleju rzepakowego
- 200 ml mleko lub napoju sojowego
- 350 g mąki pszennej
- 200 g czekolady deserowej, mlecznej lub gorzkiej
- szczypta soli
Z kilku składników zrobicie wyśmienite ciasto o głębokim czekoladowym smaku. Wykonanie go jest bardzo proste. Przekonajcie się sami, czytając dostępną w dalszej części artykułu instrukcję.
Jak zrobić ciasto z czekoladą? Deser jest prosty i pyszny
Zaczynam od wbicia jaj do miski. Wsypuje do nich sól oraz cukier i dokładnie miksuję. Gdy uzyskam puszystą masę, wlewam olej oraz mleko. Dodaje też cukier wanilinowy lub esencję w płynie.
Łączę składniki, a następnie wsypuję przesianą mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia. Dokładnie rozprowadzam, a następnie przenoszę połowę ciasta do natłuszczonej olejem keksówki o długości około 20 cm.
Układam tabliczkę czekolady, a następnie wylewam resztę masy. Piekę w temperaturze 180 stopni Celsjusza do 40 minut. Studzę na kratce.
Wskazówka: Zamieniając jaja na aquafabę oraz używając napoju sojowego i czekolady bezmlecznej przygotujecie wegańską wersję ciasta. Będzie znakomita.
Jak podać ciasto z czekoladą?
Przed podaniem ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem np. takim bez jajek . Można też serwować osobne kawałki wraz z bitą śmietaną i owocami.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na wypieki z czekoladą. Spróbujcie koniecznie pysznego brownie od dietetyczki — zdrowa słodycz skusi każdego. Być może spodoba wam się też PRL-owski klasyk, czyli blok czekoladowy .