Wkładam mięso do słoika i sypię do niego kawę. Powód zaskakuje niemal każdego
Kawa nie jest może wysoko na liście marynat do mięsa. Ale jeśli jeszcze nie znasz tego kulinarnego patentu, koniecznie natychmiast go wypróbuj. Tak zestawione smaki zaskakują głębią aromatu.
Mięso marynowane w kawie
Wiele rzeczy w tym przepisie może wyglądać zaskakująco. Należy do nich pomysł, by mięso do piekarnika wstawić w słoiku . Zdarza się to przeważnie, kiedy je wekujemy, ale w tym wypadku używamy tego dodatkowego naczynia do pieczenia.
Ale prawdziwie nietypowy jest skład marynaty. Połączenie goryczy kawy, słonego sosu sojowego i ostrości musztardy tworzy niezwykłą kompozycję. Kawa dodaje aromatu , który kojarzy się z wędzeniem albo pieczeniem. A to doskonała kompozycja z żeberkami wieprzowymi .
Żeberka z piekarnika
W przepisie wykorzystać możemy kawę przyrządzoną dowolną metodą , np. z ekspresu przelewowego. Zdjęcia do tego tekstu zaczerpnęliśmy z kanału Smaczny TV, który podpowiada użycie kawy rozpuszczalnej (2 łyżki na 100 ml wody).
Składniki
- Ok. 1 kg żeberek wieprzowych
- 1 duża cebula
- 40 g ketchupu
- 40 g ostrej węgierskiej pasty paprykowej
- 40 ml sosu sojowego
- 30 g musztardy
- 120 ml kawy
- Łyżka cukru trzcinowego
- 4 ząbki czosnku
- Sól, pieprz
Marynujemy żeberka w kawie
Cebulę kroimy w grube pióra. Połowę z nich układamy na dnie średniej wielkości słoika. Żeberka rozkrawamy między kośćmi na pojedyncze pasy.
Mieszamy ze sobą mokre składniki marynaty: ketchup, musztardę, pastę paprykową i sos sojowy . Do marynaty dodajemy drobno posiekany czosnek.
Przygotowujemy kawę, słodzimy łyżką cukru trzcinowego i studzimy. Kiedy wystygnie, dodajemy do marynaty.
Żeberka dokładnie obtaczamy w marynacie i ciasno układamy w słoikach. Zalewamy resztą marynaty i dodajemy pozostałą cebulę. Przykrywamy folią aluminiową.
Słoik umieszczamy na blasze wyłożonej kilkoma warstwami papieru do pieczenia lub silikonową podkładką do pieczenia. Pieczemy przez ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni. Na blachę można też położyć ziemniaki owinięte folią aluminiową, aby upiekły się razem z mięsem.
Wypróbuj też przepisy na marynowaną czerwoną cebulkę i domową mielonkę według Tomasza Strzelczyka .