Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pakuję posiekaną cebulę do słoika i wlewam zalewę. Ten przysmak jem całą zimę
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 03.02.2024 09:40

Pakuję posiekaną cebulę do słoika i wlewam zalewę. Ten przysmak jem całą zimę

cebula w słoiku
youtube.com/@kuchniakwasiora

Cebula nie należy do najczęściej marynowanych warzyw. A szkoda, bo ten niezwykły dodatek w zalewie octowej wydobywa swoje liczne zalety. Oto przepis na cebulę, która doskonale odnajduje się jako towarzysz obiadów.

Po co marynować czerwoną cebulę

Jest wiele powodów, by zamykać warzywa w słoiki. W wypadku cebuli dochodzi dodatkowy. Jest nim złagodzenie smaku, a przede wszystkim kontrowersyjnego zapachu warzywa. Serwowana po kilku dniach spędzonych w octowej zalewie cebula staje się, by tak rzec, bardziej znośna dla otoczenia.

Zanim jeszcze zalejemy ją w słoiku i odstawimy na kilka dni, warto postawić jeszcze jeden krok. Chodzi o to, by przez kilka minut macerować cebulę we wrzątku. Pozwoli to dodatkowo złagodzić bardzo intensywny zapach tego warzywa i nieco je zmiękczy. 

krojenie cebuli
youtube.com/@kuchniakwasiora
Te roladki są hitem każdych imienin. Przepis dostałem od wujka kucharza

Cebula w occie

Podobny przepis prezentuje na swoim kanale Kuchnia Kwasiora, z którego zaczerpnęliśmy zdjęcia do tego tekstu. Autor zaznacza tam jednak, że używa octu spirytusowego, by jego produkt „dostał kopa”. My proponujemy zaś ocet jabłkowy, dający bardziej zrównoważony smak.

Składniki

  • 1 kg czerwonej cebuli
  • ¼ l octu jabłkowego lub winnego
  • 80 g cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • Liście laurowe i ziele angielskie

Marynujemy cebulę

Cebulę przekrawamy na połówki i kroimy w cienkie plasterki. Powstałe w ten sposób pióra wrzucamy do miski i zalewamy gorącą wodą tak, by dokładnie przykrywała całą cebulę. Parzymy w ten sposób przez kilka minut, nie za długo, by cebula się nie ugotowała. Wodę zlewamy.

Na dno wyparzonych słoików wkładamy po dwa listki laurowe i 2-3 kulki ziela angielskiego. Wypełniamy słoiki cebulą, a na wierzchu kładziemy znów ziele angielskie i liście laurowe.

Przygotowujemy zalewę przez dodanie dwóch szklanek wrzątku do jednej szklanki octu. Dodajemy cukier i sól i mieszamy. Zalewamy cebulę i odstawiamy na co najmniej 2-3 dni. Po upływie tego czasu cebula jest gotowa do jedzenia.

Wypróbuj też przepisy na domową mielonkę i surówkę z czerwonej kapusty.

parzenie cebuli
youtube.com/@kuchniakwasiora