Pakuję posiekaną cebulę do słoika i wlewam zalewę. Ten przysmak jem całą zimę
![cebula w słoiku](https://images.iberion.media/images/1920/cebula1_20b922369c.jpg)
Cebula nie należy do najczęściej marynowanych warzyw. A szkoda, bo ten niezwykły dodatek w zalewie octowej wydobywa swoje liczne zalety. Oto przepis na cebulę, która doskonale odnajduje się jako towarzysz obiadów.
Po co marynować czerwoną cebulę
Jest wiele powodów, by zamykać warzywa w słoiki. W wypadku cebuli dochodzi dodatkowy. Jest nim złagodzenie smaku, a przede wszystkim kontrowersyjnego zapachu warzywa. Serwowana po kilku dniach spędzonych w octowej zalewie cebula staje się, by tak rzec, bardziej znośna dla otoczenia.
Zanim jeszcze zalejemy ją w słoiku i odstawimy na kilka dni, warto postawić jeszcze jeden krok. Chodzi o to, by przez kilka minut macerować cebulę we wrzątku. Pozwoli to dodatkowo złagodzić bardzo intensywny zapach tego warzywa i nieco je zmiękczy.
![krojenie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/cebula2_81efa1d86b.jpg)
Cebula w occie
Podobny przepis prezentuje na swoim kanale Kuchnia Kwasiora, z którego zaczerpnęliśmy zdjęcia do tego tekstu. Autor zaznacza tam jednak, że używa octu spirytusowego, by jego produkt „dostał kopa”. My proponujemy zaś ocet jabłkowy, dający bardziej zrównoważony smak.
Składniki
- 1 kg czerwonej cebuli
- ¼ l octu jabłkowego lub winnego
- 80 g cukru
- 2 łyżeczki soli
- Liście laurowe i ziele angielskie
Marynujemy cebulę
Cebulę przekrawamy na połówki i kroimy w cienkie plasterki. Powstałe w ten sposób pióra wrzucamy do miski i zalewamy gorącą wodą tak, by dokładnie przykrywała całą cebulę. Parzymy w ten sposób przez kilka minut, nie za długo, by cebula się nie ugotowała. Wodę zlewamy.
Na dno wyparzonych słoików wkładamy po dwa listki laurowe i 2-3 kulki ziela angielskiego. Wypełniamy słoiki cebulą, a na wierzchu kładziemy znów ziele angielskie i liście laurowe.
Przygotowujemy zalewę przez dodanie dwóch szklanek wrzątku do jednej szklanki octu. Dodajemy cukier i sól i mieszamy. Zalewamy cebulę i odstawiamy na co najmniej 2-3 dni. Po upływie tego czasu cebula jest gotowa do jedzenia.
Wypróbuj też przepisy na domową mielonkę i surówkę z czerwonej kapusty.
![parzenie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/cebula3_eeae8bfff2.jpg)
![pomidory w słoiku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory1_06956e7326.jpg)
![płukanie pietruszki](https://images.iberion.media/images/origin/pietruszka1_b0e52edbc3.jpg)
![marynowanie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/cebula1_39ed638f95.jpg)
![Zupa z fasolki](https://images.iberion.media/images/origin/Zupa_z_fasolki_31631ca9f1.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![Udka kurczka w coli](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_49_dc0bad37a0.jpg)
![amerykańskie pączki](https://images.iberion.media/images/origin/donaty5_a10b861b70.jpg)
![plastry cukinii z szynką](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_9be83cfb74.jpg)
![pomidory w pierniku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_7e649ba097.jpg)
![sałatka hawajska](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_hawajska_e0cfab9635.jpg)
![sałatka z ogórków z gyros](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gyros_f645b2529d.jpg)
![Worek kartofli](https://images.iberion.media/images/origin/Worek_kartofli_15ceacfd6a.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![pomidory pod pierzynką](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_pod_pierzynka_5b7d0b2087.jpg)
![cukinia](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_20_T153807_038_c2cb5f3b91.jpg)
![blendowaniu](https://images.iberion.media/images/origin/blendowanie_arbuza_4b08558302.jpg)
![danie z pieczarek i żelatyny](https://images.iberion.media/images/origin/pieczarki_6e57a9869f.jpg)
![gotowanie kalarepy](https://images.iberion.media/images/origin/kalarepa1_830ba7c7e1.jpg)
![ogórki w zalewie](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_de2f9dd432.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_82fc7b03a7.jpg)
![kompot ze śliwek](https://images.iberion.media/images/origin/kompot1_b442955899.jpg)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Wulkan](https://images.iberion.media/images/origin/wulkan_turysci_pl_nowe_bd7df8b62a.jpg)
![Wypadek w Ogorzelcu](https://images.iberion.media/images/origin/Wypadek_w_Ogorzelcu_7a8331eeb3.png)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)
![Polacy na otwarciu Igrzysk w Paryżu](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_WZORY_DLA_SG_2024_07_26_T213651_883_81a64fc3a7.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Celine_Dion_b39959a153.png)