Pakuję posiekaną cebulę do słoika i wlewam zalewę. Ten przysmak jem całą zimę
Cebula nie należy do najczęściej marynowanych warzyw. A szkoda, bo ten niezwykły dodatek w zalewie octowej wydobywa swoje liczne zalety. Oto przepis na cebulę, która doskonale odnajduje się jako towarzysz obiadów.
Po co marynować czerwoną cebulę
Jest wiele powodów, by zamykać warzywa w słoiki. W wypadku cebuli dochodzi dodatkowy. Jest nim złagodzenie smaku, a przede wszystkim kontrowersyjnego zapachu warzywa. Serwowana po kilku dniach spędzonych w octowej zalewie cebula staje się, by tak rzec, bardziej znośna dla otoczenia.
Zanim jeszcze zalejemy ją w słoiku i odstawimy na kilka dni, warto postawić jeszcze jeden krok. Chodzi o to, by przez kilka minut macerować cebulę we wrzątku. Pozwoli to dodatkowo złagodzić bardzo intensywny zapach tego warzywa i nieco je zmiękczy.
Te roladki są hitem każdych imienin. Przepis dostałem od wujka kucharzaCebula w occie
Podobny przepis prezentuje na swoim kanale Kuchnia Kwasiora, z którego zaczerpnęliśmy zdjęcia do tego tekstu. Autor zaznacza tam jednak, że używa octu spirytusowego, by jego produkt „dostał kopa”. My proponujemy zaś ocet jabłkowy, dający bardziej zrównoważony smak.
Składniki
- 1 kg czerwonej cebuli
- ¼ l octu jabłkowego lub winnego
- 80 g cukru
- 2 łyżeczki soli
- Liście laurowe i ziele angielskie
Marynujemy cebulę
Cebulę przekrawamy na połówki i kroimy w cienkie plasterki. Powstałe w ten sposób pióra wrzucamy do miski i zalewamy gorącą wodą tak, by dokładnie przykrywała całą cebulę. Parzymy w ten sposób przez kilka minut, nie za długo, by cebula się nie ugotowała. Wodę zlewamy.
Na dno wyparzonych słoików wkładamy po dwa listki laurowe i 2-3 kulki ziela angielskiego. Wypełniamy słoiki cebulą, a na wierzchu kładziemy znów ziele angielskie i liście laurowe.
Przygotowujemy zalewę przez dodanie dwóch szklanek wrzątku do jednej szklanki octu. Dodajemy cukier i sól i mieszamy. Zalewamy cebulę i odstawiamy na co najmniej 2-3 dni. Po upływie tego czasu cebula jest gotowa do jedzenia.
Wypróbuj też przepisy na domową mielonkę i surówkę z czerwonej kapusty.