Wlała do słoika i potrząsnęła. Marynata Bosackiej pasuje nie tylko do karkówki
Bosacka otworzyła sezon grillowy. Z tej okazji zdradziła najlepszy sposób na marynatę do karkówki. Obłędna mieszanka na bazie oleju rzepakowego zapewnia nie tylko doskonałe walory smakowe, ale również zdrowotne. Dzięki użyciu słoika przygotujesz ją bardzo szybko i bez zbędnego bałaganu. Pyszna zalewa sprawdzi się nie tylko do mięsa.
Bosacka zdradza swój sposób na marynatę do karkówki
Olej rzepakowy jest tłuszczem bardzo zdrowym. Jak tłumaczy Bosacka, zawiera w sobie bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E. Pod tymi względami zostawia daleko w tyle modny olej kokosowy czy oliwę z oliwek. Dodatkowo możemy cieszyć się używaniem naszego lokalnego, polskiego produktu.
Marynata na bazie oleju rzepakowego jest dedykowana do karkówki, ale nie tylko. Z powodzeniem użyjemy jej do grillowania warzyw lub jako sosu sałatowego. Ostrość gorczycy idealnie komponuje się ze słodkim miodem i aromatycznym czosnkiem. Obtoczone w mieszance potrawy najlepiej marynować przez przynajmniej kilka godzin, zanim trafią na ruszt.
Przepis Bosackiej na najlepszą marynatę do karkówki
Składniki:
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżki wody
- 2 spore ząbki czosnku
- 1 łyżka miodu rzepakowego
- pieprz i sól do smaku
Jak Bosacka przyrządza marynatę do karkówki?
Do dużego słoika wlej szklankę oleju rzepakowego . Dodaj do niego 3 łyżki gruboziarnistej musztardy . Dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek oraz miód i przyprawy. Na koniec całość rozcieńcz niewielką ilością wody .
Słoik z marynatą do karkówki szczelnie zakręć . Zacznij nim energicznie potrząsać. Katarzyna Bosacka rekomenduje, aby czynność ta trwała przynajmniej kilka minut . Dzięki temu składniki dobrze się połączą, tworząc emulsję.
Oczyszczoną i rozbitą karkówkę przełóż do miski
. Każdy kawałek mięsa posmaruj z obu stron marynatą do karkówki.
Jeśli czas pozwala, odstaw wszystko do lodówki na przynajmniej 1 godzinę
, aby smaki dobrze się przegryzły.
Po upływie tego czasu karkówka z przepisu Bosackiej gotowa jest do położenia na grillu
.
Nie każda kiełbasa nadaje się do wyłożenia na ruszt
.
Podczas grillowania karkówki pamiętaj o unikaniu najgorszego błędu
.
Źródło: YouTube /EkoBosacka