Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > To ciasto na pierogi uda się każdemu. Kluczowy jest 1 detal
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 25.05.2023 15:43

To ciasto na pierogi uda się każdemu. Kluczowy jest 1 detal

wałkowanie ciasta
Canva/Whitestorm

Pierogi dają nam wiele kulinarnych możliwości. Możemy przygotowywać je z kapustą i grzybami, twarogiem, ziemniakami, ale też na słodko z owocami. Jednak co zrobić, żeby ciasto na pierogi wyszło nam idealne? Kluczowy jest jeden detal.

Pierogi - rób z czym tylko chcesz

Pierogi jest to danie, które składa się z ciasta i farszu. Do najbardziej popularnych należą pierogi ruskie, z mięsem, ze szpinakiem i te w wersji na słodko. Każdy z nas ma swoją ulubioną wersję. Powszechnie przyjęło się, że pierogi to tradycyjne polskie danie. Jednak tak wcale nie jest.

Pierogi wywodzą się z Chin. Do Polski dotarły w XIII wieku przez Rosję. Potem stały się popularne w Europie Zachodniej. Ważne w ich przygotowaniu jest ciasto. To możemy zrobić w bardzo różnorodny sposób. Warto wypróbować przepis na ciasto, które zawsze się udaje. Jego tajemnicą jest wrzątek. Pod wpływem gorącej wody, ciasto nabiera niebywałej elastyczności, a po ugotowaniu jest bardzo delikatne. 

Lepiej kupować kurczaka w całości czy w kawałkach? Bosacka rozwiała wątpliwości

Przy robieniu ciasta ważny jest 1 detal

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • ½ łyżeczki soli
  • łyżka oleju lub oliwy

Przesiewamy mąkę na stolnicę i dodajemy sól. Do mąki wlewamy wrzącą wodę i dodajemy olej. Wszystko mieszamy. Zostawiamy na chwilę, by mąka się zaparzyła i ciasto przestygło. Możemy zabrać się do zagniatania ciasta. Tak przygotowane ciasto, nakrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut.

Potem ciasto dzielimy na części, każdą z nich wałkujemy. Potem faszerujemy i oprószone mąką pierogi układamy na talerzu. Następnie wkładamy je do wrzątku. Gdy wypłyną, po 3 minutach wyjmujemy.

Tajemnica zaparzania ciasta

Ciasto na pierogi powinno być cienkie i elastyczne. Do tego bardzo dobrze wyrobione, by po ugotowaniu pierogi były miękkie. Sposobem na takie idealne ciasto jest ciasto zaparzane. Do jego przygotowania używamy wrzącej wody. Tym samym ciasto na pierogi jest dużo bardziej delikatne niż to robione z dodatkiem ciepłej wody.

Zaparzanie ciasta powoduje, że pierogi nie pękają i bardzo dobrze się zlepiają podczas przygotowywania. Natomiast, gdy je gotujemy, to nasze danie się nie rozkleja. Warto wypróbować patent z dolewaniem wrzącej wody do mąki. Ma to wpływ na jakość i smak naszego ciasta. Dzięki niemu pierogi są pyszne. 

Pisaliśmy o cieście na pierogi Magdy Gessler. Podawaliśmy też przepis Tomasza Strzelczyka na pierogi. 

pierogi

Źródło: kochamlubiegotuje.pl, szalonooka.pl