Smakosze.pl

Canva / RistoArnaudov ; Instagram @katarzynabosacka

Bosacka wzięła kiełbasę na grilla i zamarła. Nie miała litości dla tego produktu

3 Maja 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Katarzyna Bosacka nie wytrzymała. Musiała powiedzieć prawdę o kiełbasie sprzedawanej na grilla. Wiele gotowców sprzedawanych w sklepach ma kiepską jakość i fatalny skład. Lepiej sprawdźcie etykietę zanim włożycie taki wyrób do koszyka.

Katarzyna Bosacka ostro o kiełbasie na grilla i nie tylko

Majówka tradycyjnie otwiera w Polsce sezon grillowy. Z tej okazji w sklepach pojawiają się gotowe marynowane mięsa, sery, sosy i oczywiście kiełbasa dedykowana na ruszt. Przyzwyczajeni do wygody nabywamy takie produkty, chcąc zaoszczędzić sobie zachodu przy samodzielnym przygotowaniu grillowej uczty. 

Katarzyna Bosacka, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego konta na Instagramie, ostrzega jednak, że taka droga na skróty może nam się odbić czkawką. Bezlitośnie oceniła kiełbasę, która mogłaby wydawać się idealnym wyborem.

Zupa szczawiowa Roberta Makłowicza

Makłowicz nie robi zwykłej szczawiowej. W prosty sposób zmienia ją w wykwintne danie

CZYTAJ DALEJ

Co odkryła Katarzyna Bosacka na etykiecie kiełbasy z zestawu grillowego?

Katarzyna Bosacka przestudiowała skład kiełbasy dedykowanej na ruszt. Opakowanie zawierało zestaw 3 różnych smaków tego wyrobu. Mieliśmy w nim więc kiełbasę na ruszt, kiełbasę z serem oraz kiełbasę węgierską pikantną. Za smakowitymi nazwami stała jednak wyjątkowo kiepska jakość.

Najlepszej jakości kiełbasa z zestawu miała zaledwie 75 procent mięsa. Kolejne prezentowały się jeszcze gorzej- odpowiednio 67 procent i 64 procent. Prawie połowę składu kiełbasy producent musiał uzupełnić rozmaitymi dodatkami. Nawet nie chcecie wiedzieć, co znajdowało się na liście składników.

Katarzyna Bosacka bezbłędnie wypunktowała wszystkie grzechy kiełbasy. Jej wypełnienie stanowiły wzmacniacze smaku, konserwanty, stabilizatory i wypełniacze. Nie zabrakło sztucznych aromatów, oraz dużej ilości soli i cukru. Niektóre zawarte w kiełbasie związki były wręcz szkodliwe dla zdrowia.

Jaką kiełbasę najlepiej wybrać na grilla według Katarzyny Bosackiej?

Katarzyna Bosacka podzieliła się kilkoma radami. Kiełbasa na grilla powinna mieć przede wszystkim dobry skład. Czytajmy starannie etykiety i nie dajmy się nabrać na sztuczki producentów. Dopisek „grillowa" na opakowaniu ma najpewniej odwrócić naszą uwagę od podłej jakości produktu.

Jeśli w kiełbasie zawarty jest azotyn sodu,  nigdy nie powinna ona mieć styczności z grillem. W trakcie obróbki na ruszcie powstają w niej rakotwórcze substancje, zwane nitrozoaminami. Katarzyna Bosacka przestrzega również, że nie powinno się grillować kiełbasy z fosforanami (E450 i E451), karagenem (E407) i glutaminianem monosodowym (E621). 

Dobrej jakości kiełbasa wymaga odpowiedniego traktowania. Jedzenia na ruszcie nie powinno się przypiekać zbyt mocno. W zwęglonej skórce kiełbasy powstają bowiem szkodliwe substancje, jak na przykład heterocykliczne aminy aromatyczne czy akrylamid.

Znacie teraz najważniejsze wytyczne dotyczące grillowania kiełbasy. Uzbrojeni w tę wiedzę możecie wybrać się po majówkowe sprawunki. Przy odrobinie czujności unikniecie z łatwością zakupowej wpadki. Życzymy Wam dużo słońca i oczywiście pysznego i zdrowego jedzenia z grilla. Znamy kilka przydatnych sztuczek, jeśli chodzi o grillowanie mięsa . Sposób Wachowicz na kaszankę z grilla przebija wszystkie inne przepisy .

Źródło: Facebook Katarzyna Bosacka "Wiem co jem"

 

jajecznica według Magdy Gessler

Gessler nie wyobraża sobie jajecznicy bez tego składnika. Gwarancja puszystości

CZYTAJ DALEJ
Steki z kapusty

Potnij kapustę na plastry, posmaruj sosem i upiecz. Po spróbowaniu padniesz z wrażenia

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Ta roślina zbija cholesterol i wspomaga dobry sen. Większość Polaków nie ma pojęcia o jej istnieniu
Czytaj więcej >

Porady

Moja mama nie hartuje śmietany chochlą gorącej zupy. Ma znacznie lepszy sposób, danie nigdy się nie warzy
Czytaj więcej >

Porady

Moja babcia zawsze wrzucała orzechy włoskie do wrzątku. Powód jest bardzo ważny, mało kto ma pojęcie
Czytaj więcej >

Porady

Weź 2 widelce i wbij w kurczaka. Dlaczego nikt wcześniej nie pokazał mi tej sztuczki?
Czytaj więcej >

Porady

Wekujesz słoiki w ten sposób? Zapomnij, zaprzyjaźniona kucharka pokazała mi 100 razy lepszy sposób
Czytaj więcej >

Porady

Weź wykałaczkę i wetknij między pokrywkę a garnek. Zawsze tak robię podczas gotowania makaronu
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wbij jajko do szklanki z wodą i przykryj spodkiem. Po 1 minucie padniesz z wrażenia
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wystarczą 2 widelce i gumka recepturka. Szkoda, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Czytaj więcej >
Porady

Aleksandra Proch

Weź papier do pieczenia i zwilż go wodą. Efekt jest nie do opisania, używam tej sztuczki cały czas
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź folię i owiń nią banany w tym miejscu. Żałuję, że nikt wcześniej mi tego nie pokazał
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden piekarnik, lodówka i suszarka. Ten sposób suszenia grzybów jest jeszcze lepszy i darmowy
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Jajko obierzesz nawet w 3 sekundy, wystarczy zwykła łyżka. Żałuję, że nie znałam tego wcześniej
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wbij jajko do szklanki z wodą i przykryj spodkiem. Po 1 minucie padniesz z wrażenia
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wystarczą 2 widelce i gumka recepturka. Szkoda, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Czytaj więcej >
Porady

Aleksandra Proch

Weź papier do pieczenia i zwilż go wodą. Efekt jest nie do opisania, używam tej sztuczki cały czas
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź folię i owiń nią banany w tym miejscu. Żałuję, że nikt wcześniej mi tego nie pokazał
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden piekarnik, lodówka i suszarka. Ten sposób suszenia grzybów jest jeszcze lepszy i darmowy
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Jajko obierzesz nawet w 3 sekundy, wystarczy zwykła łyżka. Żałuję, że nie znałam tego wcześniej
Czytaj więcej >