Kucharz nie ma litości. Oto najgorszy błąd podczas marynowania mięsa na grilla
Piotr Ogiński w końcu powiedział to głośno. Wyjawił, jaki błąd odpowiada za przypalanie karkówki na grillu. Okazuje się, że marynata na bazie oleju jest fatalnym pomysłem. Dowiedz się, jak przyrządzić ją we właściwy sposób.
Nigdy więcej nie przypalisz karkówki z grilla
Każdemu z nas choć raz zdarzyło się zjeść zwęgloną karkówkę z grilla. Takie mięso nieprzyjemnie pachnie spalenizną i jest zwyczajnie niesmaczne. Wszystkiemu winny jest olej, którego bardzo często dodajemy do marynaty. Piotr Ogiński, którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego oficjalnego kanału na TikToku, podpowiada, jak przygotować karkówkę na grilla.
Tłumy znów ruszą do McDonald's. Sieć kusi wyjątkowymi nowościamiCzemu nie powinno się dodawać oleju do marynowanej karkówki z grilla?
Karkówka przed grillowaniem wymaga zamarynowania. Gwarantuje to, że mięso z rusztu wyjdzie soczyste i aromatyczne. Jeden niewłaściwy dodatek i cała nasza praca pójdzie na marne. Przypalona karkówka nie zadowoli przecież żadnego biesiadnika.
Marynowanie karkówki ma za zadanie nadanie mięsu odpowiedniego aromatu. Leżakowanie w mieszance przypraw jest gwarancją smacznej potrawy. Jeśli jednak dodamy do tego olej, nasz plan na grillową ucztę odejdzie w zapomnienie, a posiłek najpewniej ściągniemy z rusztu przypalony.
Czemu dodanie oleju do marynaty to taki zły pomysł? Po położeniu mięsa na grillu tłuszcz spływa z niego na ruszt i zaczyna się palić. Sprawia to, że mięso staje się czarne i nabiera charakterystycznego, zwęglonego zapachu. Nikt nie chciałby, aby taki kawałek znalazł się na jego talerzu.
Marynatę do karkówki z grilla przygotuj bez dodatku oleju
Olej dodany do marynaty ma skutecznie połączyć wszystkie składniki. Najłatwiej jest wymieszać w nim przyprawy i taką mieszanką obtoczyć mięso. O ile przy innych sposobach obróbki termicznej ten sposób się sprawdza, tak przy grillu jest zupełnie chybiony.
Nie musisz dodawać oleju, aby przyprawy dobrze przywierały do karkówki. Wystarczy, że przygotowaną mieszanką natrzesz mięso na sucho. Gwarantujemy, że wilgoć zawarta w wieprzowinie doskonale zwiąże przyprawy i nie pozwoli im obsypać się z mięsa.
Jeśli marynowanie na sucho nie do końca Cię przekonuje, Piotr Ogiński ma na to radę. Olej możesz zastąpić innymi produktami, które nie będą się palić podczas grillowania. Użyj octu, soku owocowego lub sosu sojowego. Karkówka zamarynowana w ten sposób wyjdzie o niebo lepiej niż ta kąpana wcześniej w mieszance na bazie tłuszczu. Czy wiesz, ile możesz zyskać, kładąc na grillowane mięso kostkę lodu? Tegoroczny grill może wiązać się z niebotycznymi wydatkami.
Źródło: TikTok @kochamgotowacofficial