Smakosze.pl

TikTok @kochamgotowacofficial

Kucharz nie ma litości. Oto najgorszy błąd podczas marynowania mięsa na grilla

2 Maja 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Piotr Ogiński w końcu powiedział to głośno. Wyjawił, jaki błąd odpowiada za przypalanie karkówki na grillu. Okazuje się, że marynata na bazie oleju jest fatalnym pomysłem. Dowiedz się, jak przyrządzić ją we właściwy sposób.

Nigdy więcej nie przypalisz karkówki z grilla

Każdemu z nas choć raz zdarzyło się zjeść zwęgloną karkówkę z grilla. Takie mięso nieprzyjemnie pachnie spalenizną i jest zwyczajnie niesmaczne. Wszystkiemu winny jest olej, którego bardzo często dodajemy do marynaty. Piotr Ogiński, którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego oficjalnego kanału na TikToku, podpowiada, jak przygotować karkówkę na grilla.

restauracja McDonald's

Tłumy znów ruszą do McDonald's. Sieć kusi wyjątkowymi nowościami

CZYTAJ DALEJ

Czemu nie powinno się dodawać oleju do marynowanej karkówki z grilla?

Karkówka przed grillowaniem wymaga zamarynowania. Gwarantuje to, że mięso z rusztu wyjdzie soczyste i aromatyczne. Jeden niewłaściwy dodatek i cała nasza praca pójdzie na marne. Przypalona karkówka nie zadowoli przecież żadnego biesiadnika.

Marynowanie karkówki ma za zadanie nadanie mięsu odpowiedniego aromatu. Leżakowanie w mieszance przypraw jest gwarancją smacznej potrawy. Jeśli jednak dodamy do tego olej, nasz plan na grillową ucztę odejdzie w zapomnienie, a posiłek najpewniej ściągniemy z rusztu przypalony.

Czemu dodanie oleju do marynaty to taki zły pomysł? Po położeniu mięsa na grillu tłuszcz spływa z niego na ruszt i zaczyna się palić. Sprawia to, że mięso staje się czarne i nabiera charakterystycznego, zwęglonego zapachu. Nikt nie chciałby, aby taki kawałek znalazł się na jego talerzu. 

Marynatę do karkówki z grilla przygotuj bez dodatku oleju

Olej dodany do marynaty ma skutecznie połączyć wszystkie składniki. Najłatwiej jest wymieszać w nim przyprawy i taką mieszanką obtoczyć mięso. O ile przy innych sposobach obróbki termicznej ten sposób się sprawdza, tak przy grillu jest zupełnie chybiony.

Nie musisz dodawać oleju, aby przyprawy dobrze przywierały do karkówki. Wystarczy, że przygotowaną mieszanką natrzesz mięso na sucho. Gwarantujemy, że wilgoć zawarta w wieprzowinie doskonale zwiąże przyprawy i nie pozwoli im obsypać się z mięsa.

Jeśli marynowanie na sucho nie do końca Cię przekonuje, Piotr Ogiński ma na to radę. Olej możesz zastąpić innymi produktami, które nie będą się palić podczas grillowania. Użyj octu, soku owocowego lub sosu sojowego. Karkówka zamarynowana w ten sposób wyjdzie o niebo lepiej niż ta kąpana wcześniej w mieszance na bazie tłuszczu. Czy wiesz, ile możesz zyskać, kładąc na grillowane mięso kostkę lodu ? Tegoroczny grill może wiązać się z niebotycznymi wydatkami .

Źródło: TikTok @kochamgotowacofficial

Żaden majonez, śmietana lub oliwa. Strzelczyk polewa surówkę z kapusty i ogórka innym składnikiem

Żaden majonez, śmietana lub oliwa. Strzelczyk polewa surówkę z kapusty i ogórka innym składnikiem

CZYTAJ DALEJ
Steki z kapusty

Potnij kapustę na plastry, posmaruj sosem i upiecz. Po spróbowaniu padniesz z wrażenia

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Ta roślina zbija cholesterol i wspomaga dobry sen. Większość Polaków nie ma pojęcia o jej istnieniu
Czytaj więcej >

Porady

Moja mama nie hartuje śmietany chochlą gorącej zupy. Ma znacznie lepszy sposób, danie nigdy się nie warzy
Czytaj więcej >

Porady

Moja babcia zawsze wrzucała orzechy włoskie do wrzątku. Powód jest bardzo ważny, mało kto ma pojęcie
Czytaj więcej >

Porady

Weź 2 widelce i wbij w kurczaka. Dlaczego nikt wcześniej nie pokazał mi tej sztuczki?
Czytaj więcej >

Porady

Wekujesz słoiki w ten sposób? Zapomnij, zaprzyjaźniona kucharka pokazała mi 100 razy lepszy sposób
Czytaj więcej >

Porady

Weź wykałaczkę i wetknij między pokrywkę a garnek. Zawsze tak robię podczas gotowania makaronu
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wbij jajko do szklanki z wodą i przykryj spodkiem. Po 1 minucie padniesz z wrażenia
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wystarczą 2 widelce i gumka recepturka. Szkoda, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Czytaj więcej >
Porady

Aleksandra Proch

Weź papier do pieczenia i zwilż go wodą. Efekt jest nie do opisania, używam tej sztuczki cały czas
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź folię i owiń nią banany w tym miejscu. Żałuję, że nikt wcześniej mi tego nie pokazał
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden piekarnik, lodówka i suszarka. Ten sposób suszenia grzybów jest jeszcze lepszy i darmowy
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Jajko obierzesz nawet w 3 sekundy, wystarczy zwykła łyżka. Żałuję, że nie znałam tego wcześniej
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wbij jajko do szklanki z wodą i przykryj spodkiem. Po 1 minucie padniesz z wrażenia
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wystarczą 2 widelce i gumka recepturka. Szkoda, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Czytaj więcej >
Porady

Aleksandra Proch

Weź papier do pieczenia i zwilż go wodą. Efekt jest nie do opisania, używam tej sztuczki cały czas
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź folię i owiń nią banany w tym miejscu. Żałuję, że nikt wcześniej mi tego nie pokazał
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden piekarnik, lodówka i suszarka. Ten sposób suszenia grzybów jest jeszcze lepszy i darmowy
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Jajko obierzesz nawet w 3 sekundy, wystarczy zwykła łyżka. Żałuję, że nie znałam tego wcześniej
Czytaj więcej >