Smakosze.pl Przepisy Wlała jogurt do wrzącej wody i przygotowała coś pysznego. Padniesz z wrażenia, gdy spróbujesz
YouTube/@FatmannMutfagndan

Wlała jogurt do wrzącej wody i przygotowała coś pysznego. Padniesz z wrażenia, gdy spróbujesz

26 czerwca 2023

Czy wiecie, co się stanie, gdy wlejecie jogurt do wrzącej wody? Powstanie danie, które lubi wiele osób. Taka czynność jest początkiem przygotowywania smacznych pierogów. Wypróbuj ten ciekawy przepis na to niezwykłe danie.

Polacy uwielbiają pierogi

Przyjmuje się, że pierogi są tradycyjnym polskim daniem. Jednak ta lubiana w naszym kraju potrawa przywędrowała do nas z Rosji. Natomiast do Rosji trafiły z Chin. Pierogami w Polsce zajadamy się już od XIII wieku. Lubią je dzieci i osoby dorosłe.

Ciasto na pierogi jest bardzo proste w przygotowaniu. Składa się głównie z wody i mąki. Jednak niektórzy dodają mleko i jajka. Czasem stosuje się też inne kulinarne eksperymenty w tym temacie. Natomiast farsz niesie ze sobą cały ogrom kulinarnych możliwości. Jadamy pierogi z mięsem, kapustą i grzybami, ruskie, z owocami, na słodko, ze szpinakiem. Tymczasem polecamy przepis na wyjątkowe pierogi.

Kucharz zawsze robi racuchy według przepisu babci. Wychodzą lekkie, jak chmurka dzięki 2 wskazówkom

Wlej jogurt do wrzątku, czyli jak przygotować pierogi?

Składniki:

  • 2 szklanki wody
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka masła
  • 1 szklanka jogurtu
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki oleju
  • ser feta
  • natka pietruszki

Na patelni podgrzewamy wodę, gdy zacznie się gotować, dodajemy łyżeczkę soli, łyżeczkę masła, szklankę jogurtu i mieszamy. Gdy się zagotuje, wsypujemy 2 szklanki mąki. Dokładnie wszystko mieszamy, aż do uzyskania gęstego ciasta. Odkładamy je, by przestygło.

Dodajemy 2 łyżki oleju i wyrabiamy ciasto przez 7 minut, formujemy z niego krążki. Nakładamy na nie farsz przygotowany z sera feta i natki pietruszki i lepimy pierogi. Smażymy je w gorącym oleju, aż będą z dwóch stron złociste.

Pierogi z jogurtem i feta, czyli chrupiący przysmak

Tak przygotowane pierogi są niezwykle chrupiące. Nie przypominają tych tradycyjnych gotowanych we wrzątku. Mogą być podawane jako danie obiadowe lub przekąska . Będą doskonałe z surówkami z warzyw sezonowych.

Przygotowuje się je w prosty, choć dość oryginalny sposób. Smażeniu zawdzięczają swoją chrupkość. Możemy eksperymentować z farszem. Wykorzystać do niego mięso, pieczarki czy szpinak. Kulinarnych możliwości jest tu wiele. Pisaliśmy o nadzieniu do pierogów . Podawaliśmy przepis na pierogi, które przygotowuje Ewa Wachowicz.

pierogi
YouTube/ @FatmannMutfagndan

Źródło: YouTube/ @FatmannMutfagndan

Nie smaż, ani nie sól kurek. Lasy Państwowe wyjaśniają powód
Wars pokazał nowy cennik. Polaków dosłownie wbiło w fotel, tego się nie spodziewali
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy