Kucharz zawsze robi racuchy według przepisu babci. Wychodzą lekkie, jak chmurka dzięki 2 wskazówkom
Najlepsze racuchy są lekkie i puszyste niczym chmurka. Kucharz Piotr Ogiński zdradził, że zawsze robi je według przepisu swojej babci. W nim niezwykle cenne są dwie wskazówki. Warto o nich pamiętać, by za każdym razem uzyskać leciutki i delikatny rarytas.
Przepis na puszyste racuchy
Autor kanału Kocham Gotować na YouTube nie raz dzielił się znakomitymi wskazówkami, które ułatwiają przygotowanie ulubionych potraw. W przypadku racuchów pokazał nie tylko jak uniknąć błędów, które prowadzą do uzyskania twardych i płaskich placków, ale też zaprezentował jak nadać im jeszcze głębszego smaku. Wykonajcie przysmak dokładnie według instrukcji, a gwarantujemy, że będziecie zachwyceni.
Składniki:
- 2 jabłka
- 15 g świeżych drożdży
- 250 ml zimnego mleka
- 250 g mąki pszennej
- 40 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 duże jajo
- solidna szczypta soli
- szczypta cynamonu (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
Jak zrobić puszyste racuchy? Ogiński nie podgrzewa mleka i pomija olej
Przygotowanie masy na pyszne placuszki z jabłkiem zaczynamy od wlania mleka w do dużej miski. Następnie dodajemy cukier, proszek do pieczenia oraz ekstrakt waniliowy i cynamon, jeśli zdecydujemy się na te dodatki. Dokładnie rozprowadzamy wszystkie produkty w nabiale przy pomocy rózgi.
Wkruszamy też świeże drożdże i wbijamy jajo. Kolejnym krokiem jest wsypanie przesianej przez sito mąki pszennej — która także pięknie napowietrzy masę — oraz balansującej smaki soli. Gdy już uzyskamy gładkie ciasto. Przykrywamy miskę i odstawiamy je na 30 minut.
W tym czasie drożdże wykonają swoją pracę. Jabłka myjemy, jedno z nich ścieramy na tarce o większych oczkach, uprzednio krojąc je w ćwiartki i usuwając gniazda nasienne. W ten sposób w ręku pozostanie nam skórka, a masa będzie miała głęboko jabłkowy smak.
Drugi owoc kroimy w kostkę, pozbawiając go niejadalnych elementów. Całość mieszamy z wyrośniętą masą. Uformowane przy pomocy chochli racuchy smażymy na średnim ogniu, po kilka minut na stronę. Obracamy, gdy brzeg zacznie się ścinać. Osuszamy z nadmiaru tłuszczu przed podaniem.
Jak podać puszyste racuchy?
Ogiński nie wyobraża sobie racuchów bez dodatku syropu klonowego. Można jednak zaserwować je także bardziej tradycyjnie, czyli z cukrem pudrem oraz dodatkową porcją owoców.
Na naszej stronie znajdziecie inne placki. Oprócz racuchów warte przetestowania jest przysmak z bananami i płatkami owsianymi. Polecamy też placki ziemniaczane z dodatkiem sera żółtego i pieczarek.
Źródło: YT/Kocham Gotować