Kucharz zawsze robi racuchy według przepisu babci. Wychodzą lekkie, jak chmurka dzięki 2 wskazówkom
![Puszyste racuchy Piotra Ogińskiego](https://images.iberion.media/images/1920/Racuchy_Piotra_Oginskiego_964059192a.png)
Najlepsze racuchy są lekkie i puszyste niczym chmurka. Kucharz Piotr Ogiński zdradził, że zawsze robi je według przepisu swojej babci. W nim niezwykle cenne są dwie wskazówki. Warto o nich pamiętać, by za każdym razem uzyskać leciutki i delikatny rarytas.
Przepis na puszyste racuchy
Autor kanału Kocham Gotować na YouTube nie raz dzielił się znakomitymi wskazówkami, które ułatwiają przygotowanie ulubionych potraw. W przypadku racuchów pokazał nie tylko jak uniknąć błędów, które prowadzą do uzyskania twardych i płaskich placków, ale też zaprezentował jak nadać im jeszcze głębszego smaku. Wykonajcie przysmak dokładnie według instrukcji, a gwarantujemy, że będziecie zachwyceni.
Składniki:
- 2 jabłka
- 15 g świeżych drożdży
- 250 ml zimnego mleka
- 250 g mąki pszennej
- 40 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 duże jajo
- solidna szczypta soli
- szczypta cynamonu (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
Jak zrobić puszyste racuchy? Ogiński nie podgrzewa mleka i pomija olej
Przygotowanie masy na pyszne placuszki z jabłkiem zaczynamy od wlania mleka w do dużej miski. Następnie dodajemy cukier, proszek do pieczenia oraz ekstrakt waniliowy i cynamon, jeśli zdecydujemy się na te dodatki. Dokładnie rozprowadzamy wszystkie produkty w nabiale przy pomocy rózgi.
Wkruszamy też świeże drożdże i wbijamy jajo. Kolejnym krokiem jest wsypanie przesianej przez sito mąki pszennej — która także pięknie napowietrzy masę — oraz balansującej smaki soli. Gdy już uzyskamy gładkie ciasto. Przykrywamy miskę i odstawiamy je na 30 minut.
W tym czasie drożdże wykonają swoją pracę. Jabłka myjemy, jedno z nich ścieramy na tarce o większych oczkach, uprzednio krojąc je w ćwiartki i usuwając gniazda nasienne. W ten sposób w ręku pozostanie nam skórka, a masa będzie miała głęboko jabłkowy smak.
Drugi owoc kroimy w kostkę, pozbawiając go niejadalnych elementów. Całość mieszamy z wyrośniętą masą. Uformowane przy pomocy chochli racuchy smażymy na średnim ogniu, po kilka minut na stronę. Obracamy, gdy brzeg zacznie się ścinać. Osuszamy z nadmiaru tłuszczu przed podaniem.
Jak podać puszyste racuchy?
Ogiński nie wyobraża sobie racuchów bez dodatku syropu klonowego. Można jednak zaserwować je także bardziej tradycyjnie, czyli z cukrem pudrem oraz dodatkową porcją owoców.
Na naszej stronie znajdziecie inne placki. Oprócz racuchów warte przetestowania jest przysmak z bananami i płatkami owsianymi. Polecamy też placki ziemniaczane z dodatkiem sera żółtego i pieczarek.
![Puszyste racuchy są pyszne.png](https://images.iberion.media/images/origin/Puszyste_racuchy_sa_pyszne_3a36f3cfda.png)
Źródło: YT/Kocham Gotować
![ciasto z 3 składników](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_6005fc15bf.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_efdb3eefdc.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_bor_A_wkami_aa56b9d3ce.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![paragon grozy za rybę](https://images.iberion.media/images/origin/ryba_z_Mielna_0a84e963ee.png)
![mizeria](https://images.iberion.media/images/origin/mizeria_90c248d68b.png)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![twaróg naturalny w misce](https://images.iberion.media/images/origin/twarog_fb71a7eb3b.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/kluski1_2ce9fc7fb6.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_8ae6c40a10.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_21_T120845_622_748a2def26.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_a85f9b57f0.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![sernik Heni](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_4b7325471d.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_6c62c3e3de.jpg)
![ogórki w zalewie](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_de2f9dd432.jpg)
![makaron z masą](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_0962b367fd.jpg)
![ciasto z wiśniami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_9f7e3723b9.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![placek ze śliwkami](https://images.iberion.media/images/origin/placek1_84369e0484.jpg)
![Ryanair](https://images.iberion.media/images/origin/fot_Mounir_Taha_Shutterstock_Ryanair_nowe_dd3d1dc69a.jpg)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![syrop z mięty](https://images.iberion.media/images/origin/syrop_93383949b0.jpg)
![Sklep meblowy](https://images.iberion.media/images/origin/Sklep_meblowy_6cc8d715ca.png)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Justyna Steczkowska](https://images.iberion.media/images/origin/Justyna_Steczkowska_fot_KA_Pi_F_7a48f26b86.jpg)
![Dagmara Kaźmierska](https://images.iberion.media/images/origin/Dagmara_Kazmierska_caf54091f7.jpg)