Smakosze.pl Produkty Właśnie zaczął się sezon na najbardziej wartościowe owoce. Polacy notorycznie je pomijają
Canva / DA4554

Właśnie zaczął się sezon na najbardziej wartościowe owoce. Polacy notorycznie je pomijają

17 lipca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

W Polsce zaczął się sezon na czarną porzeczkę. W rankingach popularności jest ona daleko w tyle za malinami czy truskawkami. Tymczasem to właśnie te niepozorne kuleczki kryją w sobie niezwykłe właściwości. Warto o tym pamiętać i wprowadzić te owoce do swojego jadłospisu.

Czarna porzeczka to prawdziwy skarb

Czarna porzeczka zawiera rekordowe ilości witaminy C. W tej kwestii zdecydowanie wyprzedza słynące z jej zawartości cytrusy. Na polu cennego składnika ustępuje jedynie owocom dzikiej róży.

Czarna porzeczka może mieć w kuchni szerokie zastosowanie. Sprawdzi się w dżemach, galaretkach, konfiturach i nalewkach. Warto wiedzieć także, że jesteśmy czołowym producentem tych owoców w skali światowej. Koniecznie dowiedzcie się czemu warto jeść czarną porzeczkę.

Nigdy nie wyrzucaj skórki po arbuzie. Jest cenniejsza niż myślisz, nie uwierzysz co można z niej zrobić

Ukryte właściwości niepozornej czarnej porzeczki

Czarna porzeczka została doceniona przez naukowców . Uznano ją za jeden z najbardziej wartościowych owoców. W tych czarnych kuleczkach znajdują się ogromne ilości składników odżywczych i minerałów . Jedzenie ich jest nader korzystne dla naszego zdrowia .

Czarna porzeczka zawiera w sobie olejki eteryczne, które korzystnie wpływają na trawienie . Stymulują wydzielanie soków żołądkowych i pobudzają apetyt . W owocach znajdziemy także wysokie stężenie błonnika pokarmowego, a ich właściwości przywrócą odpowiednie pH organizmu . W 100 g tego produktu zawarte są jedynie 63 kalorie .

Napar z owoców czarnej porzeczki jest niezastąpionym remedium na przeziębienie . Pomaga także obniżyć wysoką temperaturę . Kwaśny napój można osłodzić nieco za pomocą miodu. Składnik ten, dodany do przestudzonego naparu, dodatkowo poprawi jego prozdrowotne właściwości .

Czarna porzeczka doskonale wpływa na układ krwionośny . Uszczelnia jego naczynia i sprawia, że stają się bardziej elastyczne . Dzięki temu zapobiega powstawaniu żylaków i pękaniu naczynek . Porzeczka wzmacnia także mięsień sercowy i usuwa z organizmu nadmiar cholesterolu .

Owoce porzeczki zawierają związki, które chronią nasz narząd wzroku . Zapobiegają powstawaniu jaskry oraz stanowią pomoc w profilaktyce przeciwko zaćmie . Dbają o stan siatkówki oraz plamki żółtej. Jeśli zależy nam na zdrowiu oczu, czarna porzeczka powinna obowiązkowo trafić do naszego menu .

Jakie zastosowanie w kuchni ma czarna porzeczka?

Czarna porzeczka może być wartościowym składnikiem spożywczym . Przydaje się zwłaszcza do przetworów. Jej charakterystyczny cierpki smak nie każdemu przypadnie do gustu w formie surowej. Jakie zatem zastosowanie kulinarne ma ta roślina ?

Czarna porzeczka zawiera w sobie dużo pektyn . Dzięki temu idealnie sprawdza się do wyrobu dżemów, powideł czy galaretek . Dobrze uzupełnia się z owocami, które wykazują mniejsze właściwości żelujące . Do takich należą chociażby maliny czy truskawki .

Z czarnej porzeczki można ugotować zupę owocową z makaronem . Sos z owoców doskonale będzie komponować się z mięsem . Pasuje zwłaszcza do gatunków tłustych , jak jagnięcina i wieprzowina. Zastąpi popularną żurawiną dodawaną zwyczajowo do kaczki .

Czarna porzeczka może być bazą do pysznego soku . Ten będzie zaś wyśmienitym źródłem witaminy C . Sok taki można zachować na zimę i dodawać do herbaty, lub latem rozcieńczać go z wodą Tym sposobem uzyskamy obłędną domową lemoniadę .

Liście czarnej porzeczki są znanym dodatkiem do kiszonek . Dodaje się je do kapusty, ogórków, ale też pomidorów i owoców . Dzięki temu przetwory osiągają pełnię smaku, a także zachowują jędrność i chrupkość . Bez tego wyjątkowego składnika ani rusz . Przepis na tę porzeczkową galaretkę mamy prosto od babci . Ciasto z kwaskowatymi owocami i słodką bezą rozpływa się w ustach .

ciasto z czarną porzeczką.png
Canva / Oksana_S
Zetrzyj na tarce i dodaj do masy na placki ziemniaczane. Moja babcia zawsze tak robiła latem
Ten patent pokazał mi kochany dziadek. Mieszał 4 składniki i podlewał nimi ogórki, plony rosną jak szalone
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy