Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babcia zalewa nim porzeczkę i robi galaretkę. Sklepowe syropy mogą się przy niej schować
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 09.07.2023 21:32

Babcia zalewa nim porzeczkę i robi galaretkę. Sklepowe syropy mogą się przy niej schować

galaretka i napój
canva/Azurita i lvinst

Porzeczka jest doskonałym dodatkiem do ciast i deserów. Z porzeczki warto też przygotować galaretkę, która będzie prawdziwą bombą witamin. Polecamy przepis na zdrową i smaczną galaretkę z porzeczki. Zrobisz ją niezwykle szybko.

Porzeczka- smaczna i zdrowa

Porzeczka jest uważana za wyjątkowo zdrowy owoc. To zasługa witamin: A, E i witamin z grupy B. Ten owoc jest też pełne żelaza, potasu, wapnia, fosforu, błonnika pokarmowego i antyoksydantów. Porzeczka ma szerokie zastosowanie w medycynie ludowej.

Jedzenie porzeczek wspiera odporność, usuwa toksyny z organizmu, wspomaga pracę układu krążenia. Ma też wpływ na wygląd skóry, włosów i paznokci. Porzeczki obniżają też poziom złego cholesterolu, są wskazane dla osób, które chorują na reumatyzm i artretyzm. Polecamy przepis na galaretkę porzeczkową. 

Cała rodzina mówi mi, że nikt nie robi lepszych mielonych. Zawsze stawiam na ten dodatek

Jak przygotować galaretkę porzeczkową?

Składniki:

  • 1 ½ kg czerwonej porzeczki
  • 1 kg cukru
  • 3 litry wody do napoju

Owoce na gałązce myjemy w misce z zimną wodą, którą potem wymieniamy. Owoce przekładamy na sito. Porzeczki wkładamy do garnka, posypujemy cukrem i mieszamy.

 Robimy to po to, by owoce puściły sok. Owoce wsypujemy do garnka, zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Porzeczki powinny się gotować na delikatnym ogniu przez 8 minut. Od czasu do czasu całość mieszamy. Gdy masa przestanie się pienić i zacznie bulgotać- możemy wyłączyć.

Galaretka i napój, czyli przydatna porzeczka

Masę przecedzamy przez gęste sito i przelewamy do słoiczków. Zakręcamy i trzymamy w ciemnym miejscu. Nie wyrzucamy masy, która zostaje nam po przecedzeniu. Wkładamy ją do 3-litrowego słoika i zalewamy wrzątkiem.

 Zakręcamy i nie dodajemy żadnego dodatkowego cukru. W ten sposób uzyskujemy lekki napój, który orzeźwia i doskonale gasi pragnienie. Można też go zalać zimną wodą i od razu pić. Będzie doskonały podczas upałów. Pisaliśmy o cennych wartościach porzeczek. Podawaliśmy też przepis na tartę z porzeczkami. 

czerwona porzeczka
Canva/tanukiphoto

Źródło: smakdnia.pl