Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Tarta z budyniem, porzeczkami i bezą
Katarzyna Woszczyńska
Katarzyna Woszczyńska 15.05.2021 02:00

Tarta z budyniem, porzeczkami i bezą

Tarta z budyniem, porzeczkami i bezą
pixabay.com

Tarta z budyniem, porzeczkami i bezą

Chrupiący spód wypełniony czekoladowym nadzieniem budyniowym i porzeczkami zwieńczony lekką jak chmurką bezą. Zapierający dech w piersiach deser na każdą okazję.

Wszystkie składniki tej tarty - maślany spód z kruchego ciasta, kremowe nadzienie z budyniu czekoladowego, mus porzeczkowy i eterycznie lekką i słodką bezę można łączyć w wielu innych dekadenckich deserach. Kruchy spód możesz wypełnić masą sernikową z owocami lub czekoladą, kremowe nadzienie możesz podać jako osobny deser ze słonymi ciasteczkami, mus porzeczkowy pasuje nie tylko do słodkości, lecz także do pieczonych mięs, a beza, oczywiście, pasuje do wszystkiego!

Tartę z budyniem, porzeczkami i bezą najlepiej przygotować w okresie letnim, kiedy porzeczki są dostępne w niemal każdym sklepie. Możesz też zamrozić porzeczki i umilać sobie wieczory tą przepyszną tartą o każdej porze roku.

Wybór formy do tarty

Tartę możesz upiec w formie prostokątnej w rozmiarze 35 cm x 10 cm, lub w okrągłej formie o średnicy około 24 cm. W tym przepisie niezbędne będą 2 takie same formy, jedna do przygotowania kruchego spodu, druga do upieczenia bezy.

Przepis na tartę z budyniem, porzeczkami i bezą

Składniki na kruchy spód tarty:

  • 4 łyżki - 56g masła w temperaturze pokojowej

  • 3 łyżki cukru

  • 1 żółtko jajka

  • 120g mąki pszennej

  • 1/2 łyżeczki soli

Składniki na mus porzeczkowy:

  • 250 gramów czarnej lub czerwonej porzeczki

  • 50 gramów cukru pudru

  • 3 łyżki wody

Składniki na budyniowe nadzienie i bezę:

  • 45 g gorzkiej czekolady (o minimalnej zawartości kakao 70%)

  • 2 jajka, oddzielone żółtka od białek

  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 200 g cukru pudru

  • 450 g pełnego mleka

  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania

Kruchy spód tarty

  1. Aby zrobić kruchy spód, włącz i rozgrzej piekarnik do 190 ° C.

  2. Do średniej wielkości miski przesiej mąkę wymieszaj ją z solą i cukrem.

  3. Dodaj masło ogrzane do temperatury pokojowej oraz żółtko i mieszaj, aż składniki dobrze się połączą.W tym celu użyj miksera, albo robota planetarnego.Uformuj z ciasta kulę, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 45 minut.

  4. Następnie wyłóż formę do pieczenia (prostokątną o wymiarach 10 cm x 35 cm lub okrągłą o średnicy około 24 cm) kruchym ciastem.

  5. Nakłuj ciasto widelcem i piecz przez 20 minut lub do uzyskania lekko złocistego koloru. Wyjmij z piekarnika i ostudź podczas przygotowywania nadzienia.

mus porzeczkowy

  1. Oddziel za pomocą widelca owoce od ogonków. Kilka gałązek zachowaj w całości do dekoracji gotowego ciasta.

  2. W małym rondelku wymieszaj czarne lub czerwone porzeczki, wodę i cukier i gotuj na wolnym ogniu.

  3. Duś, aż owoce zmiękną i puszczą sok, od czasu do czasu mieszając, przez około 5-7 minut.

  4. Zmniejsz ogień do minimum i zredukuj płyn o 1/3 objętości.

  5. Zmiksuj na mus za pomocą blendera ręcznego. Jeśli chcesz uzyskać idealnie gładką strukturę, możesz przecisnąć owocowy mus przez sito.

**Nadzienie budyniowe

**

  1. Aby przyrządzić budyniowe nadzienie wymieszaj w rondelku skrobię kukurydzianą, 3/4 szklanki cukru i sól.

  2. Bardzo powoli wlewaj mleko energicznie mieszając, tak by nie powstały grudki

  3. Zetrzyj czekoladę na tarce o małych oczkach, po czym dodaj ją do płynu.

  4. Doprowadź do wrzenia trzymając rondel na małym ogniu, mieszając do rozpuszczenia czekolady.

  5. Następnie gotuj, aż mieszanina zgęstnieje, i kontynuuj jeszcze przez 1 minutę.

  6. W średniej wielkości misce lekko ubij 2 żółtka.

  7. Bardzo powoli wlej1/2 szklanki gorącej mieszanki do żółtek, ciągle ubijając.

  8. Dodaj mieszaninę jajek z powrotem do rondla z resztą gorących składników, ciągle energicznie ubijając.

  9. Gotuj, cały czas mieszając, jeszcze przez 1 minutę.

  10. Zdejmij z ognia i wymieszaj z masłem i wanilią. Odstaw na bok i poczekaj, aż budyń całkowicie ostygnie.

Beza

  1. Włącz i rozgrzej piekarnik do 100 ° C.

  2. Papierem do pieczenia wyłóż spód blachy o takich samych wymiarach, jak forma, w której pieczony był spód tarty. Dodatkowo nasmaruj papier masłem.

  3. Aby zrobić bezę ubij 2 białka jaj na dużych obrotach, aż powstanie sztywna pianka.

  4. Powoli i partiami, najlepiej po łyżce, dodaj pozostałą 1/4 szklanki cukru pudru i dalej ubijaj, aż utworzy się sztywna, błyszcząca piana.

  5. Natychmiast po przygotowaniu piany wyłóż ją na blachę, lekko wygładź powierzchnię i piecz w piekarniku przez 100 minut.

  6. Po tym czasie zostaw bezę w piekarniku, do całkowitego wystudzenia piekarnika (na co najmniej kilka godzin).

  7. Wyjmij bezę i przejdź do ostatniego kroku

Połączenie składników tarty

  1. Wlej nadzienie budyniowe do wystudzonego kruchego spodu.

  2. Następnie nałóż mus porzeczkowy na nadzienie budyniowe.

  3. Na wierzch przełóż gotową bezę.

  4. Udekoruj pozostałymi gałązkami porzeczki.

  5. Krój i podawaj.

Tagi: