Wlej do babki wielkanocnej, wyjdzie idealnie puszysta. Tak robi sama Henia Foks
Babka wielkanocna ma różne oblicza. Jedni kojarzą ją z ciastem drożdżowym, inni – z takim na proszku do pieczenia (a czasem i bez). Henia Foks należy do tej drugiej grupy. Jej babkę wyróżnia jednak coś jeszcze.
Babka Heni Foks na Wielkanoc
Henia należy do szkoły, która babki wielkanocne każe przygotowywać z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Jej zdaniem jednak ciasta tego nie ma bez czegoś jeszcze. Chodzi o solidną miarkę oleju, podobną jak w cieście biszkoptowym.
Do najbardziej tradycyjnych ciast dodaje się raczej masło , które, dobrze napowietrzone, ma dodawać im lekkości. Jednak użyty w to miejsce olej bardzo dobrze łączy się z białkami mąki . Powoduje to, że ciasto nabiera lekkości po wypieczeniu.

Babka wielkanocna z olejem
Henia Foks nazywa tę babkę puchatą . Jeśli chodzi o wykończenie, smaruje ją na gorąco ulubionymi powidłami i posypuje płatkami migdałowymi. Taka babka będzie też świetna z lukrem lub polewą czekoladową
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 ml oleju
- 5 jajek
- ¾ szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- Masło i bułka tarta do formy
- Powidła lub polewa do dekoracji

Babka puchata
Jajka wybijamy do miski i miksujemy ze szczyptą soli i cukrem na puszystą, jasną masę. Dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.
Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Całość mieszamy na wolnych obrotach lub ręcznie , aż składniki dobrze się połączą. Odstawiamy na kilka minut.

Formę do babki wielkanocnej wysmarowujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Ciasto na babkę na Wielkanoc wylewamy do formy i wyrównujemy. Babkę wypiekamy w temperaturze 170 stopni przez ok. 50 minut , aż będzie rumiana.
Henia Foks przypomina, że czas pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika. Babkę wyjmujemy z formy, kiedy będzie jeszcze ciepła. Polewamy ją ganaszem (czekoladą rozpuszczoną z 50 g masła i śmietanki kremówki), na ciepło smarujemy powidłami lub polewamy lukrem.
Wypróbuj też przepisy na wielkanocny pasztet i przekąskę serową w cieście francuskim .
