Smakosze.pl Przepisy Wlej do babki wielkanocnej, wyjdzie idealnie puszysta. Tak robi sama Henia Foks
fot. youtube.com/heniafoksprzepismamypl

Wlej do babki wielkanocnej, wyjdzie idealnie puszysta. Tak robi sama Henia Foks

19 marca 2025

Babka wielkanocna ma różne oblicza. Jedni kojarzą ją z ciastem drożdżowym, inni – z takim na proszku do pieczenia (a czasem i bez). Henia Foks należy do tej drugiej grupy. Jej babkę wyróżnia jednak coś jeszcze.

Babka Heni Foks na Wielkanoc

Henia należy do szkoły, która babki wielkanocne każe przygotowywać z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Jej zdaniem jednak ciasta tego nie ma bez czegoś jeszcze. Chodzi o solidną miarkę oleju, podobną jak w cieście biszkoptowym.

Do najbardziej tradycyjnych ciast dodaje się raczej masło , które, dobrze napowietrzone, ma dodawać im lekkości. Jednak użyty w to miejsce olej bardzo dobrze łączy się z białkami mąki . Powoduje to, że ciasto nabiera lekkości po wypieczeniu.

upieczona babka
fot. youtube.com/heniafoksprzepismamypl
Zaczęło się dziś o 6:00. W Dino rozdają bez żadnych limitów, lepiej kup przed Wielkanocą

Babka wielkanocna z olejem

Henia Foks nazywa tę babkę puchatą . Jeśli chodzi o wykończenie, smaruje ją na gorąco ulubionymi powidłami i posypuje płatkami migdałowymi. Taka babka będzie też świetna z lukrem lub polewą czekoladową

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 ml oleju
  • 5 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • Masło i bułka tarta do formy
  • Powidła lub polewa do dekoracji
ciasto w formie
fot. youtube.com/heniafoksprzepismamypl

Babka puchata

Jajka wybijamy do miski i miksujemy ze szczyptą soli i cukrem na puszystą, jasną masę. Dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.

Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Całość mieszamy na wolnych obrotach lub ręcznie , aż składniki dobrze się połączą. Odstawiamy na kilka minut.

składniki babki
fot. youtube.com/heniafoksprzepismamypl

Formę do babki wielkanocnej wysmarowujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Ciasto na babkę na Wielkanoc wylewamy do formy i wyrównujemy. Babkę wypiekamy w temperaturze 170 stopni przez ok. 50 minut , aż będzie rumiana.

Henia Foks przypomina, że czas pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika. Babkę wyjmujemy z formy, kiedy będzie jeszcze ciepła. Polewamy ją ganaszem (czekoladą rozpuszczoną z 50 g masła i śmietanki kremówki), na ciepło smarujemy powidłami lub polewamy lukrem.

Wypróbuj też przepisy na wielkanocny pasztet i przekąskę serową w cieście francuskim .

babka Heni
fot. youtube.com/heniafoksprzepismamypl
Weź czosnek i liście laurowe. Jeszcze podziękujesz za ten przepis, najlepszy patent na odchudzanie
Zielarka pokazała „zakazaną mieszankę z Chin”. Nic tak nie pomaga na zatrucie pokarmowe
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy