Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadne mielone, żadne schabowe. Kotlety kardynalskie biją je na głowę, musisz ich spróbować
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 19.03.2025 16:53

Żadne mielone, żadne schabowe. Kotlety kardynalskie biją je na głowę, musisz ich spróbować

mięso mielone
Fot. Canva/Aleksei Isachenko Photos

Już nie tylko tradycyjne kotlety się liczą. Poznaj nieskomplikowany sposób na kotlety kardynalskie z mięsa mielonego, lecz nie z wieprzowiny. Podane z delikatnym sosem, zachwycą całą rodzinę. Takie danie można podawać na obiad non-stop.

Najlepszy przepis na obiad

Kotlety zajmują w naszych kulinarnych sercach szczególne miejsce. Za smaczne schabowe i mielone każdy dałby się posiekać. Po zapoznaniu się z poniższym przepisem koneserzy kotletów będą mieli dodatkowy powód, aby poświęcić się dla ulubionego dania. Przygotowane według niego kotlety kardynalskie nie mają sobie równych. 

Zachwycają nie tylko smakiem, ale też delikatnością. Smak całości podkreśla doskonały sos z pieczarek. O tym, jak go zrobić, również wskazujemy w przepisie. Tymczasem poznaj potrzebne składniki i bierz się za przygotowania. 

mielenie mięsa.jpg
Fot. Canva
Weź czosnek i liście laurowe. Jeszcze podziękujesz za ten przepis, najlepszy patent na odchudzanie

Składniki na kotlety kardynalskie

Kotlety kardynalskie powstają ze zmielonej polędwicy wołowej. Oprócz mięsa niezbędne są także inne składniki. Aby kotlety wołowe były naprawdę smaczne, niezbędne są przyprawy oraz produkty, z których przygotujesz wyborny sos. Produktów jest całkiem sporo, dlatego umieściliśmy je na liście poniżej. Sprawdź ją dokładnie i niczego nie pominiesz i o żadnym składniku nie zapomnisz. 

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki:

  • 500 g polędwicy wołowej
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka ketchupu
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • ciemny sos sojowy
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 150 g pieczarek
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 250 ml bulionu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • szczypta brązowego cukru
  • pieprz
  • sól
smażenie.jpg
Fot. Canva

Przepis na kotlety kardynalskie

Przygotowanie kotletów rozpocznij od zmielenia mięsa. Przełóż je do miski i dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wsyp także bułkę tartą, a do mięsa dołóż również sos sojowy, ketchup musztardę. Dopraw pieprzem i wyrób składniki w jednolitą masę. Następnie podziel ją na cztery części, a z każdej uformuj kotlety. Na patelni rozgrzej olej i smaż je przez 3 minuty na każdej stronie.

Gotowe kotlety ściągnij z patelni i przygotuj sos. Cebulę obierz i posiekaj w cienkie piórka. Pieczarki oczyść, umyj i pokrój w plastry. Do tłuszczu po smażeniu kotletów dodaj masło klarowane i rozgrzej je. Zeszklij na nim cebulę, a następnie dodać pieczarki i podsmaż je razem. Kiedy nadmiar wody odparuje, wlej bulion i duś warzywa pod przykryciem.

Do gęstego sosu dodaj koncentrat pomidorowy. Całość przypraw mieloną papryką, cukrem, solą oraz pieprzem. Kotlety przełóż do sosu. Przez chwilę duś je w sosie i gotowe podawaj na obiad.

Wypróbuj przepis na zupę warzywną oraz dowiedz się, jakie grzyby warto zbierać wiosną.

sos pieczarkoway.jpg
Fot. Canva/Jan Mach