Smakosze.pl Porady Wlej do barszczu czerwonego ten napój. Zyska idealny, rubinowy kolor
Fot. Shutterstock/geo-grafika

Wlej do barszczu czerwonego ten napój. Zyska idealny, rubinowy kolor

14 listopada 2024

Barszcz czerwony to jedna z wigilijnych potraw. Już teraz warto dowiedzieć się, co zrobić, by ta smaczna zupa zyskała piękny rubinowy kolor. Sposób na intensywną barwę jest prosty i wart uwagi każdego smakosza.

Barszcz czerwony, czyli smak i kolor

Barszcz czerwony zwykle najczęściej jemy w Wigilię . Z uszkami smakuje wyjątkowo i jest jedną z potraw, które znajdą się na świątecznym stole. Zupa niestety czasem nie wychodzi tak, jakby nam zależało. Jest zbyt mdła i brakuje jej pięknego rubinowego koloru .

Co zrobić, by podkręcić kolor barszczu czerwonego ? Warto do zupy dodać smaczny i zdrowy owoc. Znakomicie wpłynie on nie tylko na smak barszczu, ale też jego barwę . Dzięki temu uzyskamy efekt, który docenią nasi bliscy zgromadzeni przy wigilijnym stole.

barszcz czerwony
Fot. Canva/Marcin Jucha
Pilny apel Sanepidu. Masz tę mąkę w domu, koniecznie wyrzuć

Barszcz czerwony w rubinowym kolorze

Do przygotowania barszczu czerwonego warto wybrać duże buraki. Po przekrojeniu powinny mieć one mocno czerwony kolor . Można też wykorzystać zakwas z buraków. Jeśli zależy nam na pięknym kolorze, to pamiętajmy, by zupy nie gotować na dużym ogniu. Przez to może ona przybrać brązowy odcień.

Składnik, który sprawi, że barszcz czerwony na Wigilię zachwyci rubinową barwą, to sok z czarnej porzeczki. Naturalny i zdrowy jest skarbnicą witamin . Zawiera magnez i potas. Dodatek tego zdrowego soku podkręci kolor barszczu czerwonego. Poniżej prezentujemy przepis na barszcz czerwony z czarną porzeczką.

Jak ugotować barszcz czerwony z czarną porzeczką?

Składniki:

  • 2 litry czerwonego barszczu
  • ok. 400 ml soku z czarnej porzeczki
  • 1 ½ ząbku czosnku
  • 4 goździki
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 3 suszone grzyby
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie barszczu czerwonego z czarną porzeczką zaczniemy od podgrzania barszczu . Jednak nie możemy go zagotować . Dodajemy przyprawy, grzyby i odstaw zupę na ok. 3 godziny. Po upływie tego czasu barszcz odcedzamy przez sitko.

Podgrzewamy i wlewamy sok z czarnej porzeczki. Na każdy litr barszczu należy wlać 100 ml soku . Im więcej wlejemy soku z czarnej porzeczki, tym bardziej kwaśna wyjdzie zupa. Pisaliśmy o tym, jak usmażyć placki idealnie chrupiące, które nie piją tłuszczu. Polecaliśmy przepis siostry Anastazji na surówkę z kapusty kiszonej i buraków.

barszcz czerwony
Fot. Canva/Dar1930

Źródło: top.pl

Pracuje w Biedronce, powiedział czego zazdrości Lidlowi. Tej oczywistości nikt się nie spodziewał
Smutna wiadomość dla miłośników czekolady. Wkrótce może się stać towarem luksusowym, ogromny wzrost cen surowców
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy