Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Siostra Anastazja wymieszała buraki i kapustę kiszoną i zrobiła najlepszą surówkę obiadową. Idealna do schabowych
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 13.11.2024 13:43

Siostra Anastazja wymieszała buraki i kapustę kiszoną i zrobiła najlepszą surówkę obiadową. Idealna do schabowych

surówka
Fot. Canva, Facebook/ Siostra Anastazja

Szukasz surówki najlepszej do schabowego? Zrób surówkę z przepisu siostry Anastazji. Jak zwykle receptura gwarantuje pyszny smak. Surówka z buraków i kapusty kiszonej wychodzi na medal. 

Surówka do obiadu, czyli prosty przepis

Przepisy od siostry Anastazji robią furorę w polskich kuchniach. Receptury wyróżniają się prostotą i gwarantują smaczny efekt. Nie inaczej jest z przepisem na surówkę z buraków i kapusty kiszonej. Siostra Anastazja dodaje do niej jeszcze cebulę i czosnek.

Odrobina kminku i surówka do obiadu jest już gotowa. Połączenie buraków i kapusty kiszonej daje znakomity efekt. Surówka doskonale pasuje do schabowych. Dlatego wykorzystaj ją w swojej kuchni. Raz- dwa i pyszny oraz zdrowy dodatek trafi na Twój stół. 

surówka
Fot. Canva/elenahramovaphotos
W Dino dziś powariowali. Mleko za darmo, cukier za bezcen

Jak zrobić surówkę z buraków i kapusty kiszonej?

Składniki:

  • 3 duże gotowane buraki
  • 1 średnia cebula
  • ½ kg kapusty kiszonej
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypiorek
  • 1 łyżeczka kminku
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Przygotowanie surówki zacznij od ugotowanie buraków z odrobiną soli. Ostudź je i zetrzyj na tarce. Pokrój cebulę, czosnek i dodaj odrobinę cukru. To sprawi, że warzywa będą bardziej miękkie i staną się łagodniejsze w smaku. 

Starte buraki przełóż do miski, dołóż poszatkowaną kapustę kiszoną. Jeśli jest zbyt kwaśna, to wcześniej ją przepłucz i odciśnij. Do miski dodaj też czosnek, cebulę i pokrojony szczypiorek. Wlej oliwę, dopraw solą, pieprzem i kminkiem. Składniki wymieszaj i odstaw, by smaki się przegryzły. 

Surówka, którą zjesz ze smakiem

Surówka z buraków i kapusty kiszonej wychodzi pysznie. Ma nieco kwaśny smak, który dobrze łączy się z burakami, czosnkiem i kminkiem. Całość idealnie pasuje do schabowych, ale też zrazów, czy bitek wieprzowych.

Surówkę z przepisu siostry Anastazji przygotujesz w prosty sposób i zjesz z apetytem. Smaczna i zdrowa będzie jak znalazł do jesiennego obiadu. Szybko zniknie z talerzy i oczaruje smakiem. Pisaliśmy o tym, jak upiec ciasto mandarynkowe na święta. Podpowiadaliśmy, gdzie jeszcze warto wybrać się na grzyby. 

surówka
Fot. Canva/kinugraphic

Źródło: haps.pl