Smakosze.pl Porady Wlej do smażonych pieczarek. Wystarczy odrobina, a będą smakować jak grzyby z lasu
Fot. Canva/MyrKu

Wlej do smażonych pieczarek. Wystarczy odrobina, a będą smakować jak grzyby z lasu

3 lutego 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Skończyły ci się zapasy grzybów zebranych jesienią? To żaden problem. Pieczarki, które bez problemu można kupić w każdym sklepie, mogą smakować bardzo podobnie. Sekret tkwi w odpowiednim przygotowaniu pieczarek, a przede wszystkim w użytych przyprawach. Poznaj sposób, a być może coroczne grzybobranie stanie się zbędną aktywnością.

Pieczarki niczym grzyby

Z biologicznego punktu widzenia pieczarki są rodzajem grzybów, należących do rodziny pieczarkowatych. Mimo podobieństw, ich smak kolosalnie różni się od leśnych grzybów. Zdaniem niektórych pieczarki ze sklepu w ogóle nie mogą równać się do grzybów. W takim stwierdzeniu istnieje doza prawdy, ale z drugiej strony okazuje się, że pieczarki mogą świetnie te grzyby naśladować.

Jak to możliwe? Istnieje bowiem sposób na przygotowanie pieczarek w taki sposób, że odróżnić je od  grzybów może tylko prawdziwy koneser. Metoda jest godna polecenia szczególnie dla tych, którzy grzybów nie zbierają lub którym skończyły się już zbiory.

pie.jpg
Fot. Canva/shivanetua
Wpadka na otwarciu nowego kebaba Filipa Chajzera. Tego nikt się nie spodziewał

Smak dzięki przyprawom

Pieczarki mogą smakować jak grzyby, jeżeli podczas smażenia będą przyprawione odpowiednimi składnikami. W tym wypadku najważniejsze są zioła. Pieczarki świetnie komponują się z tymiankiem, rozmarynem, szałwią i estragonem. Nie należy jednak przesadzić z ich ilością, bo przyprawy mogą przyćmić smak całości.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Pod koniec smażenia warto dolać także odrobinę białego lub czerwonego wina. Do tego świetnie sprawdzają się lekkie, owocowe i wytrawne wina. Dzięki temu dodatkowi najmniejsze kawałki pieczarek ulegają rozpuszczeniu i tworzą karmelowy posmak.

rozmaryn.jpg
Fot. Canva

Tego składnika nie może zabraknąć

Oprócz ziół i wina, pieczarki warto polać sosem sojowym . Składnik, kojarzony głównie z kuchnią azjatycką, nada im nie tylko smaku, ale też koloru.

Należy jednak pamiętać, że sos sojowy można wlać do smażonych pieczarek dopiero wtedy, kiedy odparuje wino. Po dodaniu składnika całość należy dokładnie i energicznie wymieszać, a grzyby pokryje, doskonała w smaku, glazura.

W przypadku sosu sojowego jest podobnie jak w wypadku ziół i nie należy przesadzić z jego ilością. Na 250 gramów pieczarek wystarczą dwie łyżki ciemnego sosu sojowego. Dodaj te składniki podczas smażenia, a pieczarki będą smakowały niczym leśne grzyby.

Sprawdź także, co wydarzyło się podczas otwarcia kebaba Filipa Chajzera oraz wypróbuj przepis na zupę .

sos sojowy.jpg
Fot. Canva
Rodzina woli tę zupę nawet od pomidorowej. Cały wielki gar znika w mgnieniu oka
Nie smażę już placków na patelni, nie piekę ich w piekarniku. Znalazłam lepszy sposób
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy