Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nie smażę już placków na patelni, nie piekę ich w piekarniku. Znalazłam lepszy sposób
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 03.02.2025 10:06

Nie smażę już placków na patelni, nie piekę ich w piekarniku. Znalazłam lepszy sposób

placki ziemniaczane
Fot. Canva/yaroshenko

Chrupiące placki ziemniaczane bez wykorzystania patelni, czy piekarnika? Tak, to możliwe. Obiad jest prosty w przygotowaniu i na pewno posmakuje każdemu. Odkąd znalazłam ten sposób na placki, nie robię już ich inaczej. Są doskonałe.

Placki ziemniaczane bez grama tłuszczu. Chrupiące i pyszne

Placki ziemniaczane najczęściej smażymy na rozgrzanym oleju. Niektórzy danie przygotowują również w piekarniku. Jest jednak jeszcze jedna alternatywa. Placki są gotowe po 13 minutach. Są chrupiące, smaczne i o niebo lepsze bo bez grama tłuszczu. Jedyny olej, jakiego potrzebuję, to oliwa do wysmarowania kraty.

Zachęcona pozytywnymi opiniami, postanowiłam przekonać się, czy Air Fryer to faktycznie tak przełomowe i uniwersalne urządzenie. Nie zawiodłam się. Placki ziemniaczane z Air Fryera są po prostu genialne. Z resztą nie tylko one. W urządzeniu możemy przygotować o wiele więcej dań obiadowych, które posmakują całej rodzinie.

air fryer.jpg
Fot. Canva
To ciasto od Ani Starmach jest puszyste jak chmurka. Robi je tylko z 3 składników

Przepis na chrupiące placki ziemniaczane z Air Fryera

Z podanych składników przygotujesz około 8-9 placków. Taka ilość jest idealna na dwie porcje. Do masy ziemniaczanej warto dodać nie tylko pieprz i sól. Przyprawy takie jak gałka muszkatołowa i suszony majeranek doskonale wzbogacą smak placków.

Dalsza część tekstu pod filmem
 

Składniki:

  • 400 g ziemniaków
  • mała, czerwona cebula
  • ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta suszonego majeranku
  • oliwa do nasmarowania frytkownicy beztłuszczowej

Jak zrobić placki ziemniaczane z Air Fryera?

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce. Na tarce zetrzyj również cebulę i czosnek. Ziemniaki odstaw na chwilę, a następnie pozbądź się nadmiaru wody. W misce połącz starte warzywa. Dodaj sól, pieprz, gałkę muszkatołową i majeranek.

tarcie ziemniaków.jpg
Fot. Canva

Wbij jajko, wsyp mąkę i wymieszaj łyżką. Kratkę frytkownicy nasmaruj lekko oliwą przy pomocy pędzelka. Następnie wykładaj masę ziemniaczaną. Placki ziemniaczane z Air Fryera smaż w temperaturze 200 stopni C przez 13 minut.

Frytkownica beztłuszczowa sprawdzi się również do przygotowania soczystych kotletów mielonych. Na obiad polecamy także pierogi wiejskie. Farsz to mistrzostwo świata.

placki ziemniaczane.jpg
Fot. Canva