Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rodzina woli tę zupę nawet od pomidorowej. Cały wielki gar znika w mgnieniu oka
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 03.02.2025 11:44

Rodzina woli tę zupę nawet od pomidorowej. Cały wielki gar znika w mgnieniu oka

zupa
Fot. youtube.com/swojskiejedzonko

Co zrobić na niedzielnym rosole? W moim domu prawdziwym hitem jest pożywna zupa idealna na chłody. Wcale jednak nie chodzi o klasyczna pomidorową. Mam w zanadrzu dużo lepszy przepis.

Zupa serowa

Rozmaite warianty zupy serowej występują w bardzo wielu tradycjach kulinarnych na całym świecie. Nic dziwnego. Świat serów jest wielki i niezwykle bogaty, można więc osiągnąć bardzo zróżnicowane efekty. A wiele różnych serów świetnie łączy się z innymi dodatkami, np. warzywnymi.

Ten wariant jest bardzo polski w smaku. Używamy tu sera żółtego oraz serka topionego. Łączymy go jednak z ładunkiem sycących smaków – innych źródeł umami, jak pieczarki czy mięso, a także z ziemniakami, które dodadzą zupie pożywności.

smażenie mięsa
Fot. youtube.com/swojskiejedzonko
Nie smażę już placków na patelni, nie piekę ich w piekarniku. Znalazłam lepszy sposób

Zupa z serem

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Swojskie jedzonko. Podobną zupę dobrze jest doprawić np. tymiankiem, który świetnie komponuje się z jej składnikami, i przygotować na esencjonalnym bulionie warzywnym.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 2 l bulionu warzywnego
  • 400 g mięsa mielonego
  • 3 ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 250 g pieczarek
  • 2 serki topione
  • 200 g startego sera żółtego o wyrazistym smaku
  • Masło do smażenia
  • Sól, pieprz, tymianek

Zupa z mięsem mielonym

Cebulę drobno siekamy, a pieczarki kroimy w plasterki. Na dnie garnka rozpuszczamy dużą łyżkę masła, a kiedy przestanie się pienić, dodajemy składniki i smażymy. Do pieczarek dodajemy mięso mielone, przyprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy, aż zacznie się robić złociste.

tarty ser.jpg
Fot. Canva

Mięso zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Podczas gotowania dodajemy serek topiony i mieszamy, by się rozpuścił. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do garnka po kilku minutach gotowania.

Zupę przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Gotujemy na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy starty ser. Część sera można zostawić do posypania zupy na talerzach.

Wypróbuj też przepisy na pieczone racuchy jabłkowe i zupę na odporność.

dosypywanie sera
Fot. youtube.com/swojskiejedzonko
Tagi: Zupa Ser Przepis