Smakosze.pl Przepisy Wlej mleko do kapusty i wstaw na 15 minut do mikrofali. Będziesz żałował, że nie znałeś tego wcześniej
Fot. YouTube/Cookrate - Polska

Wlej mleko do kapusty i wstaw na 15 minut do mikrofali. Będziesz żałował, że nie znałeś tego wcześniej

5 września 2024

Gołąbki to pyszne, ale nieco czasochłonne danie. Dlatego każdy sposób na uproszczenie go jest na wagę złota. Warto wypróbować ten.

Uproszczone gołąbki bez mięsa

Metoda z parzeniem kapusty w mikrofalówce to dopiero początek. Wiadomo, że kuchenka potrafi szybko i bez kłopotu zmienić chrupkie liście w miękką gołąbkową owijkę. Tu jednak sztuczek jest więcej.

A najlepsze, że to gołąbki w wersji wegetariańskiej . Można więc nazwać je faszerowanym ryżem. Jednak przepis, a przede wszystkim efekt, jest zbliżony.

faszerowanie kapusty
Fot. YouTube/Cookrate - Polska
Kup tanie mięso w Lidlu i pokrój w kostkę. Boski pomysł na szybki obiad powala na kolana

Szybkie gołąbki

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Cookrate.Polska. Podobna potrawa jest tam nieco inaczej przyprawiona. Warto eksperymentować z własnymi ulubionymi składnikami.

Składniki

  • 1 główka kapusty
  • 300 g ryżu
  • 1 szklanka mleka
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 700 ml passaty pomidorowej
  • 2 łyżki pasty paprykowej
  • Sól, pieprz, oregano, rozmaryn

Ryż zawnięty w kapustę

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu . Z główki kapusty wykrawamy głąb, a do środka nalewamy mleko. Owijamy folią kuchenną i wstawiamy do kuchenki mikrofalowej na ok. 15 minut.

Na patelni rozgrzewamy nieco tłuszczu i wrzucamy posiekaną cebulę. Dusimy, aż stanie się szklista. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.

Kiedy cebula zmięknie, zalewamy ją 100 ml passaty pomidorowej i dodajemy pastę paprykową. Przyprawiamy do smaku. Dusimy bez przykrycia, aż sos nieco się zredukuje. Dodajemy ryż i dokładnie mieszamy.

Przestudzoną kapustę dzielimy na liście. Układamy je obok siebie i faszerujemy – według uznania, w większą roladę lub w pojedyncze liście jak tradycyjne gołąbki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym.

Gołąbki zalewamy pozostałą passatą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekamy przez ok. 30 minut .

Wypróbuj też przepisy na warzywne placuszki według Makłowicza i nietypową zapiekankę .

faszerowana kapusta
Fot. YouTube/Cookrate - Polska
Weź śrubokręt i wbij w cytrynę. Ten trik zasługuje na medal
Kładę makaron na patelnię i wlewam tę mieszankę. Ostatnio to mój ulubiony obiad
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy