Smakosze.pl Przepisy Wlej na patelnię 1 łyżkę tego napoju, a potem dodaj jajka. Jajecznica wyjdzie lepsza niż na maśle
canva/eowyn_photos

Wlej na patelnię 1 łyżkę tego napoju, a potem dodaj jajka. Jajecznica wyjdzie lepsza niż na maśle

10 listopada 2023
Autor tekstu: Monika Dec

Jajecznica jest zdecydowanie królową wśród śniadań. Zazwyczaj smaży się ją na maśle, jednak ostatnio ogromną popularnością cieszy się inny sposób jej przyrządzenia. Warto go wypróbować i zadecydować czy wolimy klasykę czy kulinarne nowinki.

Jak usmażyć jajecznicę bez masła?

Chociaż wielu smakoszy uważa, że najlepsza jajecznica wychodzi na maśle, to to danie przygotowane na mleku również ma swoje zalety. Będzie delikatniejsza w smaku i nieco mniej kaloryczne. Jajecznica na bazie mleka zaskoczy również bardziej wilgotną konsystencją. Zdecydowanie warto wypróbować ten sposób. Poniżej zdradzamy go krok po kroku.

mleko.jpg
canva/ectot

Ten przepis na sałatkę dostałam od cioci. Jest 100 razy lepsza niż jarzynowa i gyros

Jak przygotować jajecznicę na bazie mleka? Lista składników

Do przygotowania takiego śniadania potrzebujemy:

  • 3 jajka
  • łyżka mleka
  • sól i pieprz do smaku
  • oraz opcjonalnie pęczek świeżego szczypiorku

Jajecznica na mleku - krok po kroku

Zrobienie jajecznicy to najprostsza rzecz pod słońcem. Wystarczy wlać na patelnię łyżkę mleka, lekko je podgrzać, a następnie wbić do niego jajka . Intensywnie mieszając już po kilku chwilach będziemy cieszyć się smakiem uwielbianej potrawy.

Warto jednak pamiętać, że do zrobienia tego dania najlepiej wykorzystać patelnię teflonową , ponieważ nie przywrze do niej żaden kawałek jajka i nie ryzykujemy przypaleniem jajecznicy, a tego nikt z nas nie chce.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na pyszne śniadania m.in. orientalną szakszukę i jajka po turecku.

Lekka jajecznica jest pyszna.jpg
canva/diego10

Rodzina ciągle prosi mnie o to ciasto. Nic dziwnego, nie ma lepszego sernika bez pieczenia niż Chatka Baby Jagi
Już nie dodaję do mielonych namoczonej bułki. Inny składnik sprawia, że wychodzą bosko puszyste
Tagi: Jajka
Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy