Żadna jajecznica. Teraz śniadaniowym hitem jest szakszuka, Polacy oszaleli na jej punkcie
Jajecznica została zdetronizowana. Polacy pokochali orientalną szakszukę. Danie prawdopodobnie pochodzi z Tunezji. I jest smakowitym połączeniem jajek, pomidorów i aromatycznych przypraw.
Szakszuka śniadaniowym hitem Polaków
Co Polacy jedzą na śniadanie? Coraz więcej naszych rodaków stawia na kulinarne eksperymenty. Ogromną popularnością cieszą się jajka po turecku, o których pisaliśmy tutaj. Uznanie Polaków zyskała też szakszuka. To dość proste do zrobienia danie zaskakuje smakiem i aromatem. Poniżej zdradzamy, jak ją przygotować.
Wlewam do racuchów gęsty napój, wychodzą lekkie jak chmurka. Ten przepis znalazłam w gazecieJak zrobić szakszukę? Lista składników
Lista składników:
- 2 pomidory
- ząbek czosnku
- 2 jajka
- łyżka oliwy
- opcjonalnie pęczek kolendry
Przyprawy:
- świeżo zmielony pieprz
- sól
- oregano
- kmin rzymski
Szakszuka - sposób przygotowania
Na początek sparz pomidory, obierz je ze skórki i pokrój w kostkę. Przeciśnij przez praskę ząbek czosnku.
Wlej oliwę na patelnię i wrzuć na nią starty czosnek, chwilę go podsmaż. Po chwili dorzuć do niego pokrojone pomidory. Dopraw warzywa do smaku solą, pieprzem, oregano oraz kuminem. Wymieszaj i smaż je na większym ogniu przez 3-4 minuty. Do pomidorów wbij jajka. Przykryj je pokrywką i gotuj do czasu aż białka będą ścięte. Danie podawaj z ulubionym pieczywem m.in. domowymi bułkami. Opcjonalnie możesz posypać ją posiekaną kolendrą lub natką pietruszki. Smacznego!