Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadna jajecznica. Teraz śniadaniowym hitem jest szakszuka, Polacy oszaleli na jej punkcie
Monika Dec
Monika Dec 30.10.2023 22:23

Żadna jajecznica. Teraz śniadaniowym hitem jest szakszuka, Polacy oszaleli na jej punkcie

szakszuka
Canva- MaharaMK

Jajecznica została zdetronizowana. Polacy pokochali orientalną szakszukę. Danie prawdopodobnie pochodzi z Tunezji. I jest smakowitym połączeniem jajek, pomidorów i aromatycznych przypraw.

Szakszuka śniadaniowym hitem Polaków

Co Polacy jedzą na śniadanie? Coraz więcej naszych rodaków stawia na kulinarne eksperymenty. Ogromną popularnością cieszą się jajka po turecku, o których pisaliśmy tutaj. Uznanie Polaków zyskała też szakszuka. To dość proste do zrobienia danie zaskakuje smakiem i aromatem. Poniżej zdradzamy, jak ją przygotować.

szakszuka.jpg
canva/alax
Wlewam do racuchów gęsty napój, wychodzą lekkie jak chmurka. Ten przepis znalazłam w gazecie

Jak zrobić szakszukę? Lista składników

Lista składników:

  • 2 pomidory
  • ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • łyżka oliwy
  • opcjonalnie pęczek kolendry

Przyprawy:

  • świeżo zmielony pieprz
  • sól
  • oregano
  • kmin rzymski

Szakszuka - sposób przygotowania

Na początek sparz pomidory, obierz je ze skórki i pokrój w kostkę. Przeciśnij przez praskę ząbek czosnku. 

Wlej oliwę na patelnię i wrzuć na nią starty czosnek, chwilę go podsmaż. Po chwili dorzuć do niego pokrojone pomidory. Dopraw warzywa do smaku solą, pieprzem, oregano oraz kuminem. Wymieszaj i smaż je na większym ogniu przez 3-4 minuty. Do pomidorów wbij jajka. Przykryj je pokrywką i gotuj do czasu aż białka będą ścięte. Danie podawaj z ulubionym pieczywem m.in. domowymi bułkami. Opcjonalnie możesz posypać ją posiekaną kolendrą lub natką pietruszki. Smacznego!

Szakszuka Karola Okrasy jest pyszna.png
canva/aledk
Tagi: Jajka