Wlej odrobinę do gotujących się jajek. Unikniesz pękających skorupek
W kuchni spotyka nas wiele małych, ale irytujących potknięć. Jednym z nich jest pękanie skorupek jaj podczas ich gotowania. Na szczęście można temu zapobiec za pomocą niewielkiej ilości octu czy soku z cytryny. Ten trik jest niezastąpiony zwłaszcza w obliczu nadchodzących świąt wielkanocnych.
Pękające jajka to prawdziwa kuchenna zmora
Pęknięte w trakcie gotowania jajka to nic przyjemnego. Ich zawartość wypływa wtedy na zewnątrz, a część, która została wewnątrz skorupki traci elegancki kształt. Nic nie szkodzi, jeśli przygotowujemy jednoosobowe śniadanie, jednak w czasie Wielkanocy zależy nam nie tylko na smaku, ale też estetyce dań. Jajka, jako jeden z głównych produktów na stole muszą prezentować się pięknie.
Dlaczego jajka podczas gotowania pękają?
Są różne przyczyny pękających w gotowaniu jajek . Możemy oczywiście starać się je wyeliminować. Nigdy jednak nie mamy 100 procent pewności, że nasze próby zakończą się sukcesem . Aby uniknąć wtopy, najlepiej jest dolać do garnka z wodą niewielką ilość octu .
Jajka w gotowaniu mogą pękać pod wpływem wysokiej temperatury . Czasem któreś z nich zwyczajnie obije się, naruszając delikatną skorupkę . Ocet zapobiegnie nie tyle samemu pękaniu, co wypłynięciu zawartości jajka przez powstały ubytek . Dzieje się tak, ponieważ momentalnie ścina on białko, które tym samym nie wydostaje się na zewnątrz .
Ocet nie jest jedynym składnikiem, który trzyma jajko w ryzach . Jeśli akurat zabrakło go w Twojej kuchni sprawdź, czy masz cytrynę . Sok wyciśnięty z owocu zadziała podobnie jak ocet, znacznie przyspieszając proces ścinania się białka .
Jakie są jeszcze sposoby na udane gotowanie jajek?
Znamy też inne skuteczne sposoby gotowania jajek . Każdy znajdzie wśród nich coś dla siebie. Jeśli nie masz ani octu, ani cytryny, nie musisz biec do sklepu . Zapoznaj się z poniższymi radami.
Jajka, jak wspomnieliśmy, pękają na skutek wysokiej temperatury . Aby temu zapobiec, wyjmij je z odpowiednim wyprzedzeniem z lodówki. Dzięki mniejszej różnicy temperatur między jajkami, a wodą ryzyko pęknięcia znacznie się zmniejsza .
Sprawdzonym i stosowanym przez wiele osób patentem jest gotowanie jajek w osolonej wodzie . Przyprawa zwiększa gęstość wody. Dzięki temu skorupki są mniej podatne na pękanie . Nawet jeśli tak się zdarzy, słona woda powstrzyma wypłynięcie zawartości jajka na zewnątrz .
Szefowie kuchni mają jeszcze inną metodę . Za pomocą szpilki lub specjalnego urządzenia nakłuwają skorupkę z bardziej zaokrąglonego końca . Zmniejszają tym samym ciśnienie panujące wewnątrz jajka. Dziurka jest równocześnie zbyt mała, aby zawartość produktu miała szansę się przez nią przedostać .
Gdy w kuchni nie ma miejsca na ryzyko ugotuj jajka na zapas
. Przez to zwiększasz szansę na
uzyskanie niezbędnej ilości do swojego przepisu
. Te nieudane, pęknięte jajka
możesz wykorzystać w inny sposób, na przykład przygotowując smakowitą pastę na kanapki
. Tym sposobem nic się nie zmarnuje, a Tobie odejdzie zmartwienie o pękające jajka.
Jeśli macie problemy z obieraniem jajek sięgnijcie po sposób Tomasza Strzelczyka
.
Sprawdzony przepis na pastę znajdziecie pod tym linkiem
.