Zapomnij o jajecznicy. Ta pasta jajeczna każdą jedną bije na głowę
Masz w domu jajka, ogórki kiszone, majonez i musztardę? W kilka minut przygotujesz z nich wyśmienite śniadanie dla całej rodziny. Pasta jajeczna podana na świeżym pieczywie, posypana szczypiorkiem smakuje obłędnie i dostarcza energii na wiele godzin.
Pasta jajeczna stanowi ogromną konkurencję dla jajecznicy, bo nie jest smażona, a jej smak jest doprawdy wyśmienity. Wystarczy, że ugotujemy jajka i połączymy je z resztą dodatków. Jajka gotujemy na twardo, po około 7 minutach będą gotowe.
Sekretem smaku pasty jajecznej są dodatki, jak ogórki kiszone, cebula i sosy. Do pasty wybieramy domowe kiszonki lub kupujemy ogórki z beczki. Zwróćmy uwagę na etykietę. Ogórki kwaszone to ogórki z dodatkiem octu, nie będą smakować jak kiszone. Wiele osób nie ma o tym pojęcia.
Do pasty jajecznej dodajemy również ulubioną musztardę i majonez. To dzięki tym produktom składniki połączą się i utworzą kremową masę. Pastę doprawiamy mieloną papryką czerwoną i podajemy z kromką świeżego chleba i szczypiorkiem, ewentualnie rukolą. Jak wygląda ten pyszny dodatek do pieczywa? Bardzo apetycznie - spójrzcie tylko na nasze zdjęcie, które pochodzi z kanału KuchniaLidla.pl na YouTube. Jesteśmy pewni, że gdy będziecie mieli ochotę na śniadanie jajeczne, to tym razem wybierzecie pastę, a nie jajecznicę.
Pasta jajeczna z ogórkiem. W sam raz na pyszne śniadanie
Składniki:
4 jajka
2 ogórki kiszone
mała cebula
2-3 łyżki majonezu
łyżeczka musztardy
szczypiorek do podania
słodka papryka mielona
sól, pieprz
Najlepsza pasta jajeczna. Przepis krok po kroku
Jajka ugotuj na twardo, następnie przestudź je, obierz ze skorupek i dość drobno posiekaj. Posiekaj drobno ogórki i cebulkę, dodaj do jajek razem z musztardą i majonezem.
Całość dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką czerwoną. Podaj z kromką świeżego chleba i posiekanym szczypiorkiem.
Na śniadanie przygotuj również jajka sadzone w papryce oraz zapiekanki w stylu włoskim. Chrupiąca bagietka z pieczonymi pomidorami i burratą dosłownie rozpływa się w ustach.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Dlaczego do rosołu warto dodać jabłko? Różnicę poczujesz od razu
Bez bułki i jajka. Najlepsze mielone zrobisz zupełnie inaczej, wystarczy dodatek znany z gołąbków
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama