Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak działa wolnowar? Jego zalety są nie do przecenienia
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 28.03.2023 22:03

Jak działa wolnowar? Jego zalety są nie do przecenienia

potrawa gotowana w wolnowarze
Canva / clubfoto

Nie masz czasu na wielogodzinne stanie przy garach? To nie powód, aby rezygnować ze smacznych, domowych posiłków. Wolnowar jest urządzeniem, które wspomoże najbardziej zapracowanych. Na jego niezwykłych zaletach mogą zyskać jednak absolutnie wszyscy.

Wolnowar to niezwykle przydatne urządzenie kuchenne

Przygotowanie wielu potraw wymaga niemało czasu. Na szczęście całą pracę możesz zostawić wolnowarowi. Czy chciałabyś wrzucić składniki do garnka, a po pracy wyciągnąć z niego aromatyczne danie? Jeśli tak, to to niezwykłe urządzenie jest zaprojektowane idealnie do Twoich potrzeb.

Wielkanocny schab po warszawsku nie ma sobie równych. Goście będą błagać o przepis

Co to jest wolnowar i do czego służy?

Wolnowar to nic innego jak garnek elektryczny. Urządzenie składa się z misy oraz obudowy grzewczej. W tej pierwszej zachodzi cały proces gotowania, który sterowany jest drugim elementem. Całość uzupełnia szklana, szczelna pokrywa.

Sercem wolnowaru jest jednostka sterująca. To za jej pomocą ustawiamy temperaturę, przy której działa urządzenie. Możemy wybrać tryb low (70 stopni C), medium (80 stopni C) lub high (90 stopni C). Dodatkowo mamy możliwość zaplanowania czasu pracy urządzenia od kilku do nawet kilkunastu godzin.

Jeśli powyższe wartości wydają się Wam mocno przesadzone, za chwilę zrozumiecie z czego wynikają. Wolnowar bowiem, jak wskazuje nazwa, służy do bardzo powolnego warzenia posiłków. Właśnie taki sposób wymaga długotrwałego działania niezbyt wysokiej temperatury. Dodatkową korzyścią jest fakt, że w jedzeniu pozostaje więcej witamin i składników odżywczych, które nie degradują na skutek gorąca.

Znamy dane techniczne, a co to urządzenie właściwie robi? Najprościej rzecz ujmując wolnowar wyręcza nas w gotowaniu. Do misy wystarczy wrzucić wybrane produkty, nastawić czas i temperaturę oraz zamknąć urządzenie. Następnie możemy w spokoju zająć się swoimi sprawami, a w tym czasie elektryczny garnek przyrządzi za nas obiad

Urządzenie pracuje na stałej, niskiej temperaturze, dzięki czemu potrawa nie przypali się, ani nie wykipi. W dodatku szczelna pokrywa zamknie wewnątrz niego wszystkie aromaty. Po zakończonej pracy wolnowar przechodzi w tryb podtrzymania właściwej temperatury posiłku. Dzięki temu od razu po powrocie z pracy możemy zasiąść do ciepłego, pysznego obiadu.

Jak gotować w wolnowarze i co można w nim przygotować?

Pole do popisu w kwestii gotowania w wolnowarze jest naprawdę duże. Najogólniej rzecz ujmując garnek przyrządzi wszelkie potrawy wymagające długiego gotowania lub duszenia. Warto wspomnieć, że nie ogranicza się to jedynie do pozycji wytrawnych. Poniżej znajdziecie kilka pomysłów na wykorzystanie urządzenia.

W wolnowarze z powodzeniem przygotujecie wszelkiego rodzaju zupy. Bez problemu poradzi sobie też z wywarami i gulaszami, zarówno mięsnymi, jak i warzywnymi. Udusi karkówkę, ugotuje leczo, gołąbki, a nawet wspomoże w przyrządzeniu smakowitego bigosu. Jego możliwości są niemal nieograniczone.

Elektryczny garnek może posłużyć także do robienia domowych przetworów. Wszelkie ciepłe sosy i konfitury to dla niego fraszka. Możecie wybierać pomiędzy tymi warzywnymi, a owocowymi. Brzmi to niemal jak bajka.

Żeby nie było jednak zbyt kolorowo, warto wspomnieć o kilku szczególnych cechach wolnowaru. Przez niektórych mogą być one uznane za minusy. Tak naprawdę są to niuanse, do których trzeba przywyknąć, aby wykorzystywać urządzenie w pełnym zakresie.

Wolnowar jest garnkiem elektrycznym, a co za tym idzie do działania wymaga podłączenia do prądu. Zużycie nie jest jednak zbyt duże i nie powinno rażąco podnieść rachunków za energię. Możemy dodatkowo ograniczyć je, podnosząc pokrywę wolnowaru tak rzadko, jak to możliwe. Umożliwi to utrzymanie wewnątrz misy całego ciepła, a także całego aromatu.

Długotrwałe, wolne gotowanie sprzyja wygotowywaniu się smaku. W związku z tym wolnowar wymaga większej ilości aromatycznych przypraw, niż tradycyjne gotowanie. Nie należy także przesadzać z dodatkiem wody, aby danie wyszło odpowiednio gęste. Szczelne zamknięcie nie pozwoli na odparowanie nadmiaru płynu.

Jak widać wolnowar ma ogrom zalet i kilka minusików. Z pewnością będzie niemałym odciążeniem dla osób zapracowanych lub takich, które nie przepadają za długim staniem i pilnowaniem zawartości garnków. Na rynku dostępne są urządzenia o różnych rozmiarach i w różnych zakresach cenowych. Każdy zainteresowany bez trudu znajdzie coś dla siebie. W tym przepisie znajdziecie idealne zadanie dla wolnowaru. Aromatyczne leczo w garnku elektrycznym zrobi się samo.

potrawa z wolnowaru.png
Canva / Richard Stonehouse