Wlej sok z cytryny do gorącego mleka. Po chwili nie uwierzysz własnym oczom
Masz w domu mleko i cytrynę? Zrobisz z nich rewelacyjną przekąskę i dodatek do pieczywa. Dodaj również czarne oliwki, a domowy ser będzie totalnym hitem w Twojej kuchni. Wszyscy zjedzą go ze smakiem.
Domowy ser będzie gotowy po 2 godzinach. Zachwyci smakiem każdego
Sklepowe półki uginają się od ilości produktów mlecznych, w tym serów i twarogów. Mało kto wie jednak, że ser możemy przygotować w domu w podobny sposób, jak to robiły nasze babcie. Dawniej ser robiono z zsiadłego mleka.
Teraz będziemy potrzebować zwykłego, świeżego mleka i soku z cytryny. Podczas podgrzewania tych produktów otrzymamy zsiadłe mleko i oddzielającą się serwatkę. Masę serową musimy dokładnie odcisnąć i połączyć z oliwkami.
Domowy ser będzie gotowy po 2 godzinach chłodzenia. Lepszego nie kupisz w żadnym sklepie. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Einfaches Rezept na YouTube.
Przepis na biały ser z oliwkami. Przysmak będzie gotowy błyskawicznie
Składniki:
- 1 l mleka pasteryzowanego (nie UHT)
- sok z 1 cytryny
- łyżeczka soli morskiej
- oliwki bez pestek
Jak zrobić domowy ser? Nie ma lepszej przekąski
Mleko wlej do garnka, wsyp sól i zagotuj. Następnie zmniejsz płomień na najmniejszy i wlej sok z cytryny. Gotuj, aż mleko się zsiądzie i zacznie wyraźnie oddzielać od serwatki. Gdy masa będzie gęsta, przełóż ją na niewielkie sito wyłożone czystą, materiałową ściereczką lub gazą.
Dociskaj, aż uformujesz ser i pozbędziesz się nadmiaru wody. Następnie wyłóż część masy. W środek poukładaj pokrojone oliwki i przykryj serem. Całość przykryj gazą lub ściereczką.
Górę musisz dociążyć np. słoikiem wypełnionym wodą. Całość wstaw do lodówki razem z miseczką, w której będzie zbierała się woda. Po 2 godzinach otrzymasz smaczny, domowy ser.
Anna Lewandowska pokazała, jak robi mleko owsiane . Przepyszny i zdrowy napój zrobisz za grosze. Dowiedz się również, jak przygotować domowy jogurt. Nie ma zdrowszego dodatku do płatków i owoców na śniadanie.