Smakosze.pl

canva/vladi79; IG/annalewandowska

W sklepie kosztuje fortunę, a Lewandowska robi je za grosze. Przepis na ten napój jest hitem

22 Marca 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Mleko owsiane nie należy do tanich. Anna Lewandowska pokazała, jak przygotowuje roślinną alternatywę nabiału w domu. Składniki są znacznie tańsze niż gotowy produkt ze sklepu, a wykonanie niezwykle proste. Musicie spróbować.
 

Przepis na mleko owsiane Anny Lewandowskiej

Roślinne mleka nierzadko kosztują nawet i 10 złotych za litr. Tymczasem niektóre z nich z łatwością można przygotować w domu. Zrobienie owsianego przysmaku zajmuje mniej niż godzinę, a wykorzystamy go w wielu daniach.

Składniki:
  • 30 g bezglutenowych płatków owsianych
  • 3 daktyle lub 15 g syropu klonowego
  • 700 ml przegotowanej wody
  • szczypta soli
czy trzeba solić sałatkę jarzynową?

Czy trzeba solić warzywa na sałatkę jarzynową? Mało kto zna tę zasadę

CZYTAJ DALEJ

Jak przygotować mleko owsiane? Anna Lewandowska zdradziła prosty przepis

Płatki owsiane wsypujemy do naczynia blendera i zalewamy je ostudzoną wodą. Po 30 minutach dodajemy daktyle oraz sól i starannie rozdrabniamy składniki, miksując je na wysokich obrotach przez 4 minuty. Tak przygotowany napój przechowujemy w lodówce i zużywamy przez kolejne 4 dni.

Wskazówka: jeśli chcemy, by mleko owsiane nie miało zbyt wielu kalorii, warto posłodzić je stewią czy erytrytolem. Słodziki w przeciwieństwie do daktyli czy syropu klonowego nie zawierają kalorii, a poprawią smak wyrobu.

Jak włączyć mleko owsiane do diety?

Roślinną alternatywę krowiego nabiału można wykorzystać podobnie jak tradycyjny wyrób. Świetnie sprawdzi się do przygotowania owsianki, koktajli owocowych, naleśników czy wypieków. Nie ma jednak tyle białka, co mleko sojowe czy klasyczne, więc warto pamiętać o dodaniu do posiłku innego produktu zawierającego białko.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na zdrowe dania. Koniecznie spróbujcie prostych naleśników z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym. Być może skuszą was też sycące placki z dodatkiem banana .

Mleko owsiane Anny Lewandowskiej jest pyszne.png
canva/olgakr

Źródło: pysznosci


 

surówka z pora i gruszki

Pokrój pora i dodaj ten owoc. Surówka będzie lepsza niż z restauracji

CZYTAJ DALEJ
kotlety mielone smażone na maśle klarowanym

Wcale nie na oleju, ani na smalcu. Najlepsze kotlety mielone zrobisz używając tego tłuszczu

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >