Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić domowy jogurt? Banalny sposób ucieszy wielbicieli mlecznego produktu. Nie będą przepłacać

Jak zrobić domowy jogurt? Banalny sposób ucieszy wielbicieli mlecznego produktu. Nie będą przepłacać

Jak zrobić domowy jogurt?
canva/Fascinadora

Jogurt naturalny jest niezwykle zdrowym i wartościowym produktem. Niektórzy sięgają po niego dosyć często, przygotowując śniadanie czy deser. Dobrej jakości jogurt wcale nie jest tani. Na szczęście w niezwykle prosty sposób można go przygotować w domowym zaciszu.

Jogurt pasuje do śniadaniowych owsianek, naleśników i wielu innych deserów. Zrobienie go w domu będzie niesamowicie proste. Wystarczy kupić jedno małe opakowanie gotowego produktu wysokiej jakości i mleko z pewnego źródła.

Koniecznie zwróćcie uwagę czy jogurt zawiera żywe kultury bakterii — są niezbędne, by powstał nam oczekiwany, zdrowy produkt. Mleko również nie może być pozbawione flory bakteryjnej. Wybierzcie świeże lub pasteryzowane — UHT nie będzie dobre.

Przepis na smaczny domowy jogurt

Składniki:

  • 2 litry mleka

  • 300 ml jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej

Jak zrobić domowy jogurt? Znamy prosty przepis

Mleko wlewamy do garnka i podgrzewamy je do czasu, aż osiągnie temperaturę 45 stopni Celsjusza. Dodajemy jogurt w temperaturze pokojowej. Całość chwilkę podgrzewamy, mieszając składniki, a następnie przenosimy je do szczelnego termosu. Odstawiamy na minimum 6 godzin.

Po tym czasie domowy jogurt będzie gotowy. Jego konsystencja będzie zbliżona do produktów sprzedawanych w butelkach, więc sprawdzi się jako zamiennik mleka, maślanki lub kefiru. Nabiał przechowujemy w lodówce w szczelnych słoikach. Do tygodnia od sporządzenia powinien zachować świeżość.

Wskazówka: jeśli chcecie przygotować gęsty jogurt, dodajecie do garnka również mleko w proszku. Użyjcie od 4 do 8 łyżek produktu, w zależności od pożądanej konsystencji. Im więcej wsypiecie, tym mniej płynny jogurt otrzymacie. Zaopatrując się w mleko granulowane, warto podwoić wspomnianą ilość.

Na naszej stronie znajdziecie przepisy na dania, do których domowy jogurt będzie pasował znakomicie. Szczególnie polecamy owsiankę na kawie oraz recepturę na delikatne racuchy z jego udziałem.

Domowy jogurt jest znakomity
canva/natashamam

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: