Smakosze.pl Przepisy Wlej ten napój zamiast mleka. Naleśniki będą smakować lepiej niż kiedykolwiek
canva/mpessaris

Wlej ten napój zamiast mleka. Naleśniki będą smakować lepiej niż kiedykolwiek

11 kwietnia 2023

Naleśniki można przygotować na wiele sposobów. Mleko jest produktem, który bardzo prosto zamienić, uzyskując równie delikatny przysmak pozbawiony laktozy. Przepis jest niesamowicie prosty. Spróbujecie?

Przepis na naleśniki bez mleka

Smaczne naleśniki bez mleka spodobają się tylko osobom z nietolerancją laktozy. Ciasto, dzięki dodatkowi roślinnego zamiennika i gazowanej wody nabiera przyjemnej lekkości, a po usmażeniu wręcz rozpływa się w ustach. Warto skosztować.

Składniki:

  • 375 ml wody gazowanej
  • 125 ml napoju owsianego lub sojowego
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 duże jaja
  • 10 g cukru
  • szczypta soli
  • 30 ml oleju rzepakowego
Nigdy nie wstawiaj ich do zamrażarki. Bosacka apeluje do wszystkich

Jak zrobić naleśniki bez mleka? Przepis jest niesamowicie prosty

Zaczynamy od przesiania mąki przez sito wprost do dużej miski. Wbijamy jaja , po czym wsypujemy sól i cukier. Wlewamy olej, wodę oraz napój owsiany lub sojowy. Składniki starannie mieszamy, najlepiej przy pomocy miksera.

Gdy uzyskamy jednolitą masę o konsystencji śmietany, przystępujemy do smażenia. Patelnie delikatnie natłuszczamy odrobiną oleju — ponieważ dodaliśmy go do ciasta, nie będzie konieczne dolewanie tłuszczu w trakcie przyrządzania naleśników.

Chochlą przenosimy porcję ciasta, rozprowadzamy ją i smażymy na niezbyt dużym ogniu. Gdy zacznie odchodzić od brzegów, obracamy i chwilę jeszcze zrumieniamy z drugiej strony. Układamy na talerzu. Czynności powtarzamy, aż masa nam się wyczerpie.

Jak podawać naleśniki bez mleka?

Naleśniki sprawdzą się w wersji na słodko — z ulubionym dżemem lub białym serem. Do ciasta dodajemy niewielką ilość cukru, więc wytrawny farsz — na przykład w postaci sera żółtego czy szpinaku z mozarellą, czy fetą — też będzie pasował.

Na naszej stronie znajdziecie inne sprawdzone przepisy na naleśniki. Szczególnie polecamy prosty patent na zdrową odsłonę z mąką gryczaną . Spróbujcie również delikatnych niczym chmurka naleśników mistrza Roux .

Naleśniki bez mleka są pyszne.png
canva/Arx0nt
Dietetyk wybrał najzdrowszą potrawę PRL-u. Polacy prawie o niej zapomnieli
Zostały ci resztki wędlin po świętach? Cudownie, wykorzystasz je w niezwykły sposób
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy