Smakosze.pl Przepisy Wlej to do ciasta zamiast mleka. Nie znam lepszego przepisu na naleśniki, polecam go każdemu
Fot. Canva

Wlej to do ciasta zamiast mleka. Nie znam lepszego przepisu na naleśniki, polecam go każdemu

29 czerwca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Chcesz ulepszyć swój przepis naleśniki? Zastąp mleko innym składnikiem i spraw, że nie tylko będą o wiele smaczniejsze, ale też delikatniejsze. Sposób jest banalnie prosty i wart wypróbowania. Domownicy na pewno docenią smak tego dania.

Doskonałe naleśniki bez mleka

Naleśniki to świetna propozycja na obiad na słodko, który przygotujesz w okamgnieniu. Uwielbiają je wszyscy, ale nie każdy wie, co zrobić aby naleśniki były puszyste i rozpływały się w ustach.

Sposób jest łatwy, wystarczy zastąpić mleko inny produktem. O tym co to za składnik oraz jak przygotować z nim pyszne naleśniki dowiesz się z dalszej części artykułu.

maślanka 2.jpg
Fot. Canva/fascinadora
Uformuj mięso mielone i ułóż na nim jajka. Moja rodzina prosi mnie o to danie w każdy weekend

Mleko jest zbędne

Ciasto na naleśniki zazwyczaj przygotowuje się z dodatkiem mleka. Można je zastąpić maślanką, która zupełnie odmieni ich smak, nada lekkości i puszystości. Zrób z nią naleśniki, a rodzina nie będzie mogła wyjść z podziwu. Poniżej znajduje się lista, na której umieszczono potrzebne składniki oraz ich dokładne proporcje.

Składniki:

  • 2 szklanki maślanki
  • 2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 2 łyżki oleju

Przepis na naleśniki na maślance

Do miski wsyp mąkę oraz wlej maślankę. Wbij także jajka. Całość dokładnie wymieszaj za pomocą miksera, tworząc jednolitą i pozbawioną grudek masę. Ciasto odstaw na 15 minut.

Przed smażeniem dodaj do niego olej i dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i nakładaj na nią ciasto naleśnikowe. Równomiernie je rozprowadź. Naleśniki smaż z dwóch stron do momentu zarumienienia na złoty kolor. Usmażone podawaj z ulubionymi dodatkami. Sprawdź także przepis na ciasto agrestowe oraz wypróbuj przepis na pomidory pod pierzynką .

smażenie nale.jpg
Fot. Canva/Ja_Het
Rozkoszny pokazał przepis na najlepszy sernik świata. Jedna porada jest bezcenna, mało kto o tym wie
Dosyp 2 łyżki do ciasta na kluski śląskie. Wyjdą mięciutkie i delikatne
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy