Wlej to do ciasta zamiast mleka. Nie znam lepszego przepisu na naleśniki, polecam go każdemu
Chcesz ulepszyć swój przepis naleśniki? Zastąp mleko innym składnikiem i spraw, że nie tylko będą o wiele smaczniejsze, ale też delikatniejsze. Sposób jest banalnie prosty i wart wypróbowania. Domownicy na pewno docenią smak tego dania.
Doskonałe naleśniki bez mleka
Naleśniki to świetna propozycja na obiad na słodko, który przygotujesz w okamgnieniu. Uwielbiają je wszyscy, ale nie każdy wie, co zrobić aby naleśniki były puszyste i rozpływały się w ustach.
Sposób jest łatwy, wystarczy zastąpić mleko inny produktem. O tym co to za składnik oraz jak przygotować z nim pyszne naleśniki dowiesz się z dalszej części artykułu.
Mleko jest zbędne
Ciasto na naleśniki zazwyczaj przygotowuje się z dodatkiem mleka. Można je zastąpić maślanką, która zupełnie odmieni ich smak, nada lekkości i puszystości. Zrób z nią naleśniki, a rodzina nie będzie mogła wyjść z podziwu. Poniżej znajduje się lista, na której umieszczono potrzebne składniki oraz ich dokładne proporcje.
Składniki:
- 2 szklanki maślanki
- 2 szklanki mąki
- 3 jajka
- 2 łyżki oleju
Przepis na naleśniki na maślance
Do miski wsyp mąkę oraz wlej maślankę. Wbij także jajka. Całość dokładnie wymieszaj za pomocą miksera, tworząc jednolitą i pozbawioną grudek masę. Ciasto odstaw na 15 minut.
Przed smażeniem dodaj do niego olej i dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i nakładaj na nią ciasto naleśnikowe. Równomiernie je rozprowadź. Naleśniki smaż z dwóch stron do momentu zarumienienia na złoty kolor. Usmażone podawaj z ulubionymi dodatkami. Sprawdź także przepis na ciasto agrestowe oraz wypróbuj przepis na pomidory pod pierzynką .