Smakosze.pl Przepisy Wlej to do masy na mielone. Kotlety wyjdą cudownie soczyste
Fot. YouTubeУлыбнись и Попробуй

Wlej to do masy na mielone. Kotlety wyjdą cudownie soczyste

7 grudnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Kotlety mielone po usmażeniu okazują się zbyt suche? Poznaj przepis, dzięki któremu wyjdą idealne i będą smakowały każdemu. Sekret udanych kotletów tkwi w nietypowym składniku. Poznaj go, a to klasyczne danie już zawsze będziesz przygotowywać w ten sposób.

Kotlety mielone będą jeszcze lepsze

Smak tradycyjnych kotletów mielonych zna każdy. W dodatku prawie każdy umie je przygotować, bo przepis jest banalny. Niestety, czasami kotlety się nie udają i wychodzą zbyt suche. Niektóre gospodynie, aby temu zaradzić, do masy na kotlety dodają startą marchew lub cukinie. Sposób jest skuteczny, ale przecież nie chodzi o to, aby przygotować kotlety warzywny, a mięsne.

Dlatego warto poznać zupełnie inny sposób, dzięki któremu kotlety wyjdą idealne. Wszystko za sprawą jednego, nietypowego składnika. O tym, co dodać do masy na mielone i jak przygotować kotlety, dowiesz się z dalszej części tekstu.

smażenie kotletów.jpg
Fot. YouTubeУлыбнись и Попробуй
Pokrój, ułóż na cebuli i skrop tym składnikiem. Mój schab z piekarnika nie ma sobie równych

Kotlety mielone tylko z tym składnikiem

Kotlety mielone wyjdą soczyste, jeżeli dodasz do nich… kefir. Oczywiście, że ten składnik może dziwić, ale warto dodać go do mięsa i przygotować kotlety w nieco inny sposób. Kefir sprawi, że danie będzie nie tylko soczyste, ale też będzie miało delikatniejszą konsystencję.

Składniki:

  • 250 g mielonego mięsa
  • 200 ml kefiru
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 5 łyżek mąki
  • 1 ząbek czosnku
  • olej
  • pieprz
  • ½ łyżeczki soli

Przepis na soczyste kotlety mielone

Do miski przełóż mielone mięso. Wlej kefir i wbij jajko. Wsyp sól i pieprze. Składniki wymieszaj, aby połączyły się w jednolitą masę. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i razem z przeciśniętym ząbkiem czosnki, dodaj do masy. Wsyp mąkę. Całość ponownie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej. Kiedy się rozgrzej, łyżką nakładaj masę i formuj z niej kotlety mielone. Smaż je z dwóch stron, do momentu zarumienienia na brązowo. Gotowe kotlety mielone podawaj na obiad z ulubionymi dodatkami.

Sprawdź także, jakiego błędu nie popełniać przy robieniu ciasta na pierogi oraz dowiedz się, przed jakim produktem ostrzega Auchan .

kotlety mielone.jpg
Fot. YouTubeУлыбнись и Попробуй
Nie ma lepszego mięsa na grochówkę. Boczek to za mało
Ciasto na pierogi będzie twarde i niesmaczne. Wszystko przez 1 błąd
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy