Pokrój, ułóż na cebuli i skrop tym składnikiem. Mój schab z piekarnika nie ma sobie równych
Nie masz pomysłu na obiad na weekend? Koniecznie sprawdź poniższy przepis na schab z piekarnika. Solidna porcja, wyśmienity smak oraz szybkie i bezproblemowe przygotowanie. Ten posiłek jest idealny do podania rodzinie.
Najlepszy sposób na schab z piekarnika
Weekend to czas odpoczynku po całym tygodniu pracy. Co przygotować na obiad, aby nie spędzić mnóstwa czasu przy garach? Schab z piekarnika, na który przepis znajdziesz poniżej, nada się idealnie. Mięso wychodzi cudownie soczyste i aromatyczne dzięki dodaniu specjalnego składnika.
Przepis na schab z piekarnika jest prosty w przygotowaniu i nie wymaga wielu składników. Poza tymi oczywistymi, jak mięso, cebula i przyprawy, koniecznie dodaj do niego piwo. Złocisty napój jest doskonałym składnikiem marynaty, sprawia bowiem, że schab lepiej wchłonie aromat przypraw, którymi jest obtoczony. Zapewniam, że warto wypróbować ten patent.
W Biedronce poszaleli. Tylko dziś każdy dostanie kostkę masła gratis, jest 1 warunekObiad na weekend- prościej i smaczniej się nie da
Przygotowanie schabu z piekarnika jest bajecznie proste. Tak naprawdę wystarczy pokroić i wymieszać poszczególne składniki. Obiad robi się w zasadzie sam, a my mamy więcej czasu na spędzenie go z rodziną. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Cookrate Polska, skąd pochodzą niektóre użyte zdjęcia.
Składniki:
- 1 kg schabu
- 4 duże cebule
- sól i pieprz do smaku
- 2-3 łyżeczki słodkiej papryki (możesz połączyć z papryką ostrą)
- 100 ml oleju
- ok. 70 ml piwa
Schab z piekarnika, czyli najlepszy obiad na weekend krok po kroku
Przygotowanie schabu z piekarnika zacznij od pokrojenia mięsa w plastry o grubości ok. 1,5-2 cm. Każdy z nich rozbij, a następnie oprósz z obu stron solą i pieprzem. Tak przygotowane kotlety przełóż do miski.
Schab zalej 50 ml oleju. Dodaj też sproszkowaną paprykę. Wszystkie składniki wymieszaj, aż przyprawa równomiernie obtoczy mięso ze wszystkich stron.
Cebule obierz i pokrój w talarki. Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Pokrojone warzywo rozłóż na niej równomierną warstwą. Skrop je pozostałą ilością oleju.
Zamarynowane mięso rozłóż płasko na cebuli. Składniki zalej równomiernie 70 ml piwa. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 35 minut.
Po upływie tego czasu wyjmij schab z piekarnika. Podawaj w towarzystwie upieczonej cebuli wraz z z ulubionymi dodatkami. Przed samym podaniem polej mięso sosem, który zebrał się na dnie blaszki. Obiad na weekend jest gotowy.
Koniecznie sprawdź ten pomysłowy sposób na karpia oraz dowiedz się, czym warto zastąpić cukier w kawie.