Nie ma lepszego mięsa na grochówkę. Boczek to za mało
Grochówka będzie smakowała jeszcze lepiej. Wystarczy, że przygotujesz ją na odpowiednim mięsie, a nabierze nie tylko smaku, ale też doskonałego aromatu. Koniecznie dowiedz się, jakie mięso na grochówkę kupić, a już zawsze będziesz używać tylko tego składnika. Jest tani, a zupa wychodzi doskonała.
Grochówka lepsza niż kiedykolwiek
Polska kuchnia obfituje w zupy. Jest ich tak dużo, że codziennie na obiad można podawać zupełnie inną. Jedną z lepszych, aczkolwiek pomijanych, jest grochówka. Nie tylko doskonale smakuje, ale też rozgrzewa i syci na długie godziny.
Danie zyska więcej zwolenników, jeżeli przygotujesz je z tego przepisu. Efekt można zawdzięczyć temu, że zupę ugotujesz na zupełnie innym, niż zazwyczaj mięsie. Dowiedz się, co to za składnik, a nikt nie oprze się tak aromatycznej grochówce. Szczegóły poznasz w dalszej części.
Ciasto na pierogi będzie twarde i niesmaczne. Wszystko przez 1 błądJakie mięso na grochówkę?
Grochówka to zupa, którą można przygotować z różnych mięs. Kucharze zazwyczaj decydują się na boczek lub schab, ale rzadko kiedy wybierają wędzone żeberka. To właśnie na tym ostatnim mięsie grochówka wychodzi najlepiej. Jest wtedy przepełniona smakiem, a zupa zyskuje aromat wędzonki. W dodatku mięso jest również tanie, co oznacza, że zupa nie będzie kosztowała zbyt wiele. Niezbędne składniki znajdziesz na liście umieszczonej poniżej. Trzymaj się podanych tam gramatur, a grochówka wyjdzie bardzo smaczna.
Składniki:
- 1 szklanka żółtego łuskanego grochu
- 700 g wędzonych żeberek
- 50 g wędzonego boczku
- 2 l bulionu wieprzowego
- 1 marchewka
- 500 g ziemniaków
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 ząbek czosnku
- pieprz
- sól
Grochówka na żeberkach – przepis
Gotowanie grochówki rozpocznij od wsypania do garnka grochu i zalej go zimną wodą. Moczenie tego składnika wykonaj dzień wcześniej. Bulion zagotuj, a następnie wsyp odcedzony groch. Dodaj podzielone na mniejsze części żeberka i kawałek boczku. Zmniejsz ogień i gotuj całość przez godzinę.
W międzyczasie przygotuj warzywa. Marchew obierz, umyj i pokrój w cienkie plastry. Z ziemniakami zrób podobnie, ale pokrój je w małą kostkę. Wsyp warzywa do zupy i gotuj do momentu, aż staną się miękkie. 10 minut przed końcem zupę przypraw majerankiem i obranym ząbkiem czosnku. Na koniec sprawdź smak i w razie potrzeby dopraw solą oraz pieprzem.
Sprawdź także, jaką rybę warto kupić w Dino zamiast karpia oraz poznaj łatwy przepis na karpatkę.