Wlewam mleko do kapusty i zostawiam na 30 minut. Żałuję, że tak późno poznałam tę sztuczkę
Czy lubicie jeść kapustę? Ja jesienią często ją wykorzystuję do robienia gołąbków. Ostatnio poznałam przydatną sztuczkę. Teraz często z niej korzystam. Polecam wszystkim ten patent z mlekiem i kapustą. Dzięki niemu zrobicie pyszne danie obiadowe.
Jedz kapustę na zdrowie!
Kapusta jest często wykorzystywana w naszej kuchni. Dodajemy ją do zup, surówek i robimy gołąbki. Kapustę cenimy za smak, ale też dobroczynne właściwości dla naszego zdrowia. Warto sięgać po kapustę, bo to bomba witaminowa.
Zawiera witaminy: C, A, E, K i witaminy z grupy B. Kapusta doskonale wzmacnia naszą odporność, co jest szczególnie ważne o tej porze roku. Zwykle robiłam z niej tradycyjne gołąbki. Ostatnio mam nowy sposób na kapustę. Wlewam do niej mleko i wkrótce cieszę się pysznym obiadem.
Jak zrobić danie a' la gołąbki?
Składniki:
- kapusta 1 litr mleka
- 400 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 200 g ryżu 50 g pasty pomidorowej
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- 300 ml wody
Kapustę wkładamy do worka i nacinamy na 4 części. Zalewamy ją mlekiem, worek zawiązujemy. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie liście łatwo odchodzą od kapusty.
Siekamy cebulę i podsmażamy na patelni. Przekładamy do miski i dodajemy do niej mięso mielone. Dorzucamy ugotowany ryż, doprawiamy przyprawami i mieszamy. Dodajemy pastę pomidorową.
Zrób wyjątkowe gołąbki na obiad
Teraz pora na nakładanie mięsa mielonego na liście kapusty. Zawijamy je w ruloniki i robimy z nich ślimaki. Liśćmi kapusty wykładamy dno naczynia żaroodpornego. Ślimaki z kapusty i mięsa mielonego układamy w naczyniu. Zalewamy sosem pomidorowym z dodatkiem wody. Na wierzch kładziemy liście kapusty.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Po tym czasie nasze danie a' la gołąbki jest gotowe. Zalanie kapusty mlekiem ułatwia oddzielanie liści z tego warzywa. Pamiętajcie o tym przydatnym patencie . Pisaliśmy o gołąbkach z niezwykłym farszem. Podawaliśmy przepis na gołąbki od Ewy Wachowicz.
Źródło: YouTube/@smacznytv