Smakosze.pl Przepisy Wlewam mleko do kapusty i zostawiam na 30 minut. Żałuję, że tak późno poznałam tę sztuczkę
YouTube/@smacznytv

Wlewam mleko do kapusty i zostawiam na 30 minut. Żałuję, że tak późno poznałam tę sztuczkę

22 października 2023

Czy lubicie jeść kapustę? Ja jesienią często ją wykorzystuję do robienia gołąbków. Ostatnio poznałam przydatną sztuczkę. Teraz często z niej korzystam. Polecam wszystkim ten patent z mlekiem i kapustą. Dzięki niemu zrobicie pyszne danie obiadowe.

Jedz kapustę na zdrowie!

Kapusta jest często wykorzystywana w naszej kuchni. Dodajemy ją do zup, surówek i robimy gołąbki. Kapustę cenimy za smak, ale też dobroczynne właściwości dla naszego zdrowia. Warto sięgać po kapustę, bo to bomba witaminowa.

Zawiera witaminy: C, A, E, K i witaminy z grupy B. Kapusta doskonale wzmacnia naszą odporność, co jest szczególnie ważne o tej porze roku. Zwykle robiłam z niej tradycyjne gołąbki. Ostatnio mam nowy sposób na kapustę. Wlewam do niej mleko i wkrótce cieszę się pysznym obiadem.

kapusta
YouTube/@smacznytv
Już nie kupuję kostek rosołowych w sklepie. Robię sama, bez grama konserwantów

Jak zrobić danie a' la gołąbki?

Składniki:

  • kapusta 1 litr mleka
  • 400 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 200 g ryżu 50 g pasty pomidorowej
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • 300 ml wody

Kapustę wkładamy do worka i nacinamy na 4 części. Zalewamy ją mlekiem, worek zawiązujemy. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie liście łatwo odchodzą od kapusty.

Siekamy cebulę i podsmażamy na patelni. Przekładamy do miski i dodajemy do niej mięso mielone. Dorzucamy ugotowany ryż, doprawiamy przyprawami i mieszamy. Dodajemy pastę pomidorową.

Zrób wyjątkowe gołąbki na obiad

Teraz pora na nakładanie mięsa mielonego na liście kapusty. Zawijamy je w ruloniki i robimy z nich ślimaki. Liśćmi kapusty wykładamy dno naczynia żaroodpornego. Ślimaki z kapusty i mięsa mielonego układamy w naczyniu. Zalewamy sosem pomidorowym z dodatkiem wody. Na wierzch kładziemy liście kapusty.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Po tym czasie nasze danie a' la gołąbki jest gotowe. Zalanie kapusty mlekiem ułatwia oddzielanie liści z tego warzywa. Pamiętajcie o tym przydatnym patencie . Pisaliśmy o gołąbkach z niezwykłym farszem. Podawaliśmy przepis na gołąbki od Ewy Wachowicz.

kapusta
YouTube/@smacznytv

Źródło: YouTube/@smacznytv

Ten przepis na jajecznicę przywiozłam z Podhala. Te 2 składniki sprawiają, że syci na długie godziny
Rozdrobnij to warzywo i wbij do niego jajka. W 10 minut zyskasz zdrowy zamiennik chleba na śniadanie
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy