Już nie kupuję kostek rosołowych w sklepie. Robię sama, bez grama konserwantów
Już nie kupuję kostki rosołowej w sklepie. Robie ją sama i mam pewność, że nie zawiera żadnych zbędnych konserwantów. Ten przepis wiele lat temu znalazłam w książce kucharskiej i korzystam z niego do dziś.
Dlaczego warto zrobić domową kostkę rosołową?
Mimo tego, że kostki rosołowe znajdują się na sklepowych półkach, to nie łatwo jest znaleźć produkt o naprawdę dobrym składzie. Wiele z nich zawierają m.in. tłuszcz utwardzony, który jest tak samo szkodliwy jak nadmiar soli. W kostkach rosołowych znajdziemy również zbędne wzmacniacze smaku i olej palmowy. Taki skład niestety może się przyczynić do wzrostu nadwagi i otyłości.
Alternatywą jest własnoręczne przygotowanie kostek rosołowych ze zdrowych i sprawdzonych składników, bez chemii i konserwantów. Zupy przygotowane na ich bazie zyskają nie tylko wartości odżywcze, ale również lepszy smak. Poniżej, zdradzamy jak je zrobić.
Ten przepis na jajecznicę przywiozłam z Podhala. Te 2 składniki sprawiają, że syci na długie godzinyJak zrobić domową kostkę rosołową?
- 300 g mięsa z podudzi kurczaka bez skóry i kości
- 2 obrane marchewki
- 1 obrana pietruszka
- 1 obrany por
- 1 obrana cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 liść laurowy
- łyżeczka suszonej pietruszki
- łyżeczka suszonego lubczyku
- 100 - 150 g soli morskiej gruboziarnistej
- 125 ml wody
Sposób wykonania domowej kostki rosołowej
Wkładam do blendera mięso z kurczaka bez skóry i kości, ścieram na tarce wszystkie warzywa i drobno siekam zioła. Następnie, wszystkie składniki wkładam do garnka, razem z przyprawami i zalewam wodą. Mieszankę gotuję przez pół godziny na małym ogniu co kilka minut mieszając.
Po tym czasie blenduję ze sobą wszystkie składniki. Powstałą masę przekładam do pojemniki na kostki lodu i pozostawiam aż do wystygnięcia, a później wstawiam na noc do zamrażalnika.
Kostki rosołowe przechowuję w zamrażalniku przez około 2-3 miesiące od momentu ich zrobienia. Polecam również przepis na domową vegetę oraz pasztet z warzyw po rosole.