Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Już nie kupuję kostek rosołowych w sklepie. Robię sama, bez grama konserwantów
Monika Dec
Monika Dec 22.10.2023 10:35

Już nie kupuję kostek rosołowych w sklepie. Robię sama, bez grama konserwantów

kostka rosołowa
Screen filmu pochodzi z kanału Frische Rezepte na You Tube

Już nie kupuję kostki rosołowej w sklepie. Robie ją sama i mam pewność, że nie zawiera żadnych zbędnych konserwantów. Ten przepis wiele lat temu znalazłam w książce kucharskiej i korzystam z niego do dziś. 

Dlaczego warto zrobić domową kostkę rosołową?

Mimo tego, że kostki rosołowe znajdują się na sklepowych półkach, to nie łatwo jest znaleźć produkt o naprawdę dobrym składzie. Wiele z nich zawierają m.in. tłuszcz utwardzony, który jest tak samo szkodliwy jak nadmiar soli. W kostkach rosołowych znajdziemy również zbędne wzmacniacze smaku i olej palmowy. Taki skład niestety może się przyczynić do wzrostu nadwagi i otyłości.

Alternatywą jest własnoręczne przygotowanie kostek rosołowych ze zdrowych i sprawdzonych składników, bez chemii i konserwantów. Zupy przygotowane na ich bazie zyskają nie tylko wartości odżywcze, ale również lepszy smak. Poniżej, zdradzamy jak je zrobić.

kostka rosołowa
Canva / HansJoachim
Ten przepis na jajecznicę przywiozłam z Podhala. Te 2 składniki sprawiają, że syci na długie godziny

Jak zrobić domową kostkę rosołową?

  • 300 g mięsa z podudzi kurczaka bez skóry i kości
  • 2 obrane marchewki
  • 1 obrana pietruszka
  • 1 obrany por
  • 1 obrana cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy
  • łyżeczka suszonej pietruszki
  • łyżeczka suszonego lubczyku
  • 100 - 150 g soli morskiej gruboziarnistej
  • 125 ml wody

 

 

 

Sposób wykonania domowej kostki rosołowej

Wkładam do blendera mięso z kurczaka bez skóry i kości, ścieram na tarce wszystkie warzywa i drobno siekam zioła. Następnie, wszystkie składniki wkładam do garnka, razem z przyprawami i zalewam wodą. Mieszankę gotuję przez pół godziny na małym ogniu co kilka minut mieszając. 

Po tym czasie blenduję ze sobą wszystkie składniki. Powstałą masę przekładam do pojemniki na kostki lodu i pozostawiam aż do wystygnięcia, a później wstawiam na noc do zamrażalnika.

Kostki rosołowe przechowuję w zamrażalniku przez około 2-3 miesiące od momentu ich zrobienia. Polecam również przepis na domową vegetę oraz pasztet z warzyw po rosole.

Bogaty rosół na kościach.jpg
canva/ledr
Tagi: Rosół