Zapomnij o mięsie mielonym i ryżu. Przy tym farszu zwykłe gołąbki mogą się schować
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/1920/golabki_23c57d4c29.jpg)
Gołąbki zwykle robimy z mięsa mielonego z dodatkiem ryżu. Wszystko zawijamy w liście kapusty. Jednak warto spróbować gołąbków z zupełnie innym farszem. Takie gołąbki niesamowicie sycą i wspaniale smakują. To obiad w sam raz na jesienne chłody.
Farsz do gołąbków z boczku i ziemniaków
Gołąbki są smacznym i pożywnym daniem. Mięso mielone, ryż lub kasza, to tradycyjny farsz do tego lubianego dania. Często też gołąbki robimy w pomidorowym sosie lub zapiekamy je w piekarniku. Takie danie jest idealne na obiad i można łatwo je przygotować.
Jednak polecamy nieco inny farsz do gołąbków. Rezygnujemy z ryżu, a zastępujemy go ziemniakami. Do tego boczek i mamy smak kiszki ziemniaczanej. Takie gołąbki to dopiero pyszny obiad. Przygotuj je w swojej kuchni, bo są oryginalne i bardzo smaczne.
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_7deb0651a3.jpg)
Jak zrobić gołąbki z farszem z ziemniaków i boczku?
Składniki:
- ½ kg wędzonego boczku
- 1 ½ kg ziemniaków
- 4 cebule
- główka kapusty
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki smalcu
- sól
- pieprz
Z kapusty wycinamy głąb i parzymy w garnku. Następnie oddzielamy liście. Boczek kroimy w większą kostkę. Kroimy też cebule, a potem podsmażamy boczek. Przekładamy go do miski i podsmażamy cebulę.
Obrane ziemniaki mielimy jak na placki ziemniaczane. Odcedzamy i dodajemy do zmielonych ziemniaków skrobię. Do masy ziemniaczanej dodajemy przestudzoną cebulę i boczek, ale bez tłuszczu. Wbijamy jajko i dodajemy mąkę.
Naleśniki z boczkiem i ziemniakami sycą i smakują
Doprawiamy solą i pieprzem oraz majerankiem. Wszystko dokładnie mieszamy. Teraz naczynie żaroodporne wykładamy liśćmi kapusty. Na liście kładziemy farsz i zawijamy jak tradycyjne gołąbki. Układamy je w naczyniu, a na wierzch dodajemy kilka łyżek wody i tłuszcz z boczku.
Naczynie przykrywamy folia aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Gołąbki zapiekamy około 80 minut. Na ostatnie 20 minut zdejmujemy przykrycie. W międzyczasie kroimy cebule w kostkę i podsmażamy. Dodajemy boczek, który nam został. Gołąbki podajemy z tą okrasą. Pisaliśmy, jak zrobić kapustę nadziewaną kulkami mięsa. Polecaliśmy też przepis na gołąbki od Ewy Wachowicz.
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_1b14b84149.jpg)
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_a17c224b06.jpg)
![mięso mielone ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/mieso_mielone_ciasto_c2b41a14d3.jpg)
![sałatka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_66_41ca5c2f5b.jpg)
![kopytka](https://images.iberion.media/images/origin/kopytka_f5e5cb341e.jpg)
![Mięso mielone w pieczarkach](https://images.iberion.media/images/origin/Mieso_mielone_a6bc62b2d8.jpg)
![ser żółty](https://images.iberion.media/images/origin/ser1_9afbc6fa16.jpeg)
![domowy syrop](https://images.iberion.media/images/origin/domowy_syrop_80eaa825e5.jpg)
![grochówka](https://images.iberion.media/images/origin/grochowka_810beb05d0.jpg)
![ryżanka](https://images.iberion.media/images/origin/ryzanka1_480869b162.jpg)
![galaretka z kurczaka](https://images.iberion.media/images/origin/galaretka_z_kurczaka_15395b6c84.jpg)
![ozorki](https://images.iberion.media/images/origin/ozorki_e2d03865aa.jpg)
![obiad](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_5b7a48a856.jpg)
![makaron i jajka](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d3c37a0927.jpg)
![burak i jabłko](https://images.iberion.media/images/origin/salatka1_a8025fd4c0.jpg)
![kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/kotlety_mielone_7f4d954114.jpg)
![Kanapki z pastą ze słonecznika i ogórków kiszonych](https://images.iberion.media/images/origin/Kanapki_6b021ab30b.jpg)
![zupa porowo-serowa](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_porowo_serowa_30546f2683.jpg)
![marynowanie schabu](https://images.iberion.media/images/origin/schab_z_piekarnika_0b4d67386a.jpg)
![Kapuśniak](https://images.iberion.media/images/origin/Kapusniak_1a928f4f78.jpg)
![pasta z łososia](https://images.iberion.media/images/origin/pasta1_02a24c3122.jpg)
![placki ziemniaczane](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_2c3a117493.jpg)
![tani obiad](https://images.iberion.media/images/origin/tani_obiad_8a9574750c.jpg)
![Krupnik podany na głębokim talerzu](https://images.iberion.media/images/origin/Krupnik_eca9b98e4b.jpg)
![Ciasto francuskie z dodatkami w środku](https://images.iberion.media/images/origin/Ciasto_francuskie_dac309675d.jpg)
![surówka z marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/surowka_z_marchewki_inaczej_1c5692c8c0.jpg)
![Mięso mielone na pyszne kotlety](https://images.iberion.media/images/origin/Mieso_mielone_9b176b65a0.jpg)
![Maciej Kurzajewski i mieszkanie](https://images.iberion.media/images/origin/Maciej_Kurzajewski_i_mieszkanie_eb7946c01e.png)
![Meghan i Harry](https://images.iberion.media/images/origin/Meghan_i_Harry_fot_Fox_News_f7629e766f.jpg)
![surówka z czerwonej kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/surowka_z_czerwonej_kapusty_5553ab52cc.jpg)
![Bratki](https://images.iberion.media/images/origin/Bratki_4_23924e8bce.jpg)
![zabawki](https://images.iberion.media/images/origin/aa924e87ae81503e81c34fbce5767fda_5bdd852e3c.jpg)
![None](https://images.iberion.media/images/origin/dziecko_0727178c3f.jpg)
![poranne spożycie kawy](https://images.iberion.media/images/origin/kawa_Canva_Dragon_Images_505c4e8ac4.png)
![Adam Bodnar, wpis X](https://images.iberion.media/images/origin/Adam_Bodnar_wpis_X_e7b06a43f7.jpg)
![Pismo z ZUS](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_Szablony_Lelum_93_1209f70373.png)
![Lech Wałęsa](https://images.iberion.media/images/origin/Lech_Walesa_fde4cac44d.jpg)
![dominikana](https://images.iberion.media/images/origin/dominikana_4b4a5e0156.jpg)
![surówka z czerwonej kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/surowka_z_czerwonej_kapusty_5553ab52cc.jpg)