Zapomnij o mięsie mielonym i ryżu. Przy tym farszu zwykłe gołąbki mogą się schować
Gołąbki zwykle robimy z mięsa mielonego z dodatkiem ryżu. Wszystko zawijamy w liście kapusty. Jednak warto spróbować gołąbków z zupełnie innym farszem. Takie gołąbki niesamowicie sycą i wspaniale smakują. To obiad w sam raz na jesienne chłody.
Farsz do gołąbków z boczku i ziemniaków
Gołąbki są smacznym i pożywnym daniem. Mięso mielone, ryż lub kasza, to tradycyjny farsz do tego lubianego dania. Często też gołąbki robimy w pomidorowym sosie lub zapiekamy je w piekarniku. Takie danie jest idealne na obiad i można łatwo je przygotować.
Jednak polecamy nieco inny farsz do gołąbków. Rezygnujemy z ryżu, a zastępujemy go ziemniakami. Do tego boczek i mamy smak kiszki ziemniaczanej. Takie gołąbki to dopiero pyszny obiad. Przygotuj je w swojej kuchni, bo są oryginalne i bardzo smaczne.
Jesienią zawsze dodaję to do ciasta na naleśniki. Smakują o wiele lepiej i są kusząco złocisteJak zrobić gołąbki z farszem z ziemniaków i boczku?
Składniki:
- ½ kg wędzonego boczku
- 1 ½ kg ziemniaków
- 4 cebule
- główka kapusty
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki smalcu
- sól
- pieprz
Z kapusty wycinamy głąb i parzymy w garnku. Następnie oddzielamy liście. Boczek kroimy w większą kostkę. Kroimy też cebule, a potem podsmażamy boczek. Przekładamy go do miski i podsmażamy cebulę.
Obrane ziemniaki mielimy jak na placki ziemniaczane. Odcedzamy i dodajemy do zmielonych ziemniaków skrobię. Do masy ziemniaczanej dodajemy przestudzoną cebulę i boczek, ale bez tłuszczu. Wbijamy jajko i dodajemy mąkę.
Naleśniki z boczkiem i ziemniakami sycą i smakują
Doprawiamy solą i pieprzem oraz majerankiem. Wszystko dokładnie mieszamy. Teraz naczynie żaroodporne wykładamy liśćmi kapusty. Na liście kładziemy farsz i zawijamy jak tradycyjne gołąbki. Układamy je w naczyniu, a na wierzch dodajemy kilka łyżek wody i tłuszcz z boczku.
Naczynie przykrywamy folia aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Gołąbki zapiekamy około 80 minut. Na ostatnie 20 minut zdejmujemy przykrycie. W międzyczasie kroimy cebule w kostkę i podsmażamy. Dodajemy boczek, który nam został. Gołąbki podajemy z tą okrasą. Pisaliśmy, jak zrobić kapustę nadziewaną kulkami mięsa. Polecaliśmy też przepis na gołąbki od Ewy Wachowicz.