Zapomnij o mięsie mielonym i ryżu. Przy tym farszu zwykłe gołąbki mogą się schować
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/1920/golabki_23c57d4c29.jpg)
Gołąbki zwykle robimy z mięsa mielonego z dodatkiem ryżu. Wszystko zawijamy w liście kapusty. Jednak warto spróbować gołąbków z zupełnie innym farszem. Takie gołąbki niesamowicie sycą i wspaniale smakują. To obiad w sam raz na jesienne chłody.
Farsz do gołąbków z boczku i ziemniaków
Gołąbki są smacznym i pożywnym daniem. Mięso mielone, ryż lub kasza, to tradycyjny farsz do tego lubianego dania. Często też gołąbki robimy w pomidorowym sosie lub zapiekamy je w piekarniku. Takie danie jest idealne na obiad i można łatwo je przygotować.
Jednak polecamy nieco inny farsz do gołąbków. Rezygnujemy z ryżu, a zastępujemy go ziemniakami. Do tego boczek i mamy smak kiszki ziemniaczanej. Takie gołąbki to dopiero pyszny obiad. Przygotuj je w swojej kuchni, bo są oryginalne i bardzo smaczne.
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_7deb0651a3.jpg)
Jak zrobić gołąbki z farszem z ziemniaków i boczku?
Składniki:
- ½ kg wędzonego boczku
- 1 ½ kg ziemniaków
- 4 cebule
- główka kapusty
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki smalcu
- sól
- pieprz
Z kapusty wycinamy głąb i parzymy w garnku. Następnie oddzielamy liście. Boczek kroimy w większą kostkę. Kroimy też cebule, a potem podsmażamy boczek. Przekładamy go do miski i podsmażamy cebulę.
Obrane ziemniaki mielimy jak na placki ziemniaczane. Odcedzamy i dodajemy do zmielonych ziemniaków skrobię. Do masy ziemniaczanej dodajemy przestudzoną cebulę i boczek, ale bez tłuszczu. Wbijamy jajko i dodajemy mąkę.
Naleśniki z boczkiem i ziemniakami sycą i smakują
Doprawiamy solą i pieprzem oraz majerankiem. Wszystko dokładnie mieszamy. Teraz naczynie żaroodporne wykładamy liśćmi kapusty. Na liście kładziemy farsz i zawijamy jak tradycyjne gołąbki. Układamy je w naczyniu, a na wierzch dodajemy kilka łyżek wody i tłuszcz z boczku.
Naczynie przykrywamy folia aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Gołąbki zapiekamy około 80 minut. Na ostatnie 20 minut zdejmujemy przykrycie. W międzyczasie kroimy cebule w kostkę i podsmażamy. Dodajemy boczek, który nam został. Gołąbki podajemy z tą okrasą. Pisaliśmy, jak zrobić kapustę nadziewaną kulkami mięsa. Polecaliśmy też przepis na gołąbki od Ewy Wachowicz.
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_1b14b84149.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![krojenie roladek](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_458a77ceef.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![domowy syrop](https://images.iberion.media/images/origin/domowy_syrop_80eaa825e5.jpg)
![grochówka](https://images.iberion.media/images/origin/grochowka_810beb05d0.jpg)
![marynowanie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/cebula1_39ed638f95.jpg)
![cukinia i mieszanka](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia1_49b3c20be6.jpg)
![gotowanie kalarepy](https://images.iberion.media/images/origin/kalarepa1_830ba7c7e1.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![pomidory pod pierzynką](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_pod_pierzynka_5b7d0b2087.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![pomidory w słoiku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory1_06956e7326.jpg)
![sałatka z ogórków z gyros](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gyros_f645b2529d.jpg)
![gotowa zapiekanka](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka1_6cdceaa499.jpg)
![bigos z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/bigos_3e7dc02482.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![wątróbka](https://images.iberion.media/images/origin/w_Ae_tr_A_bka_138a17849c.jpg)
![Ewa Wachowicz zupa](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_50_418ef2f52d.jpg)
![śmiertelny wypadek](https://images.iberion.media/images/origin/ee_894b14f0e0.jpg)
![Dagmara Kaźmierska](https://images.iberion.media/images/origin/Dagmara_Kazmierska_fot_KA_Pi_F_a4103b9d62.jpg)
![Wyspy Kanaryjskie](https://images.iberion.media/images/origin/wyspy_kanaryjskie_af28f2a195.jpg)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Katarzyna Skrzynecka mąż](https://images.iberion.media/images/origin/Katarzyna_Skrzynecka_maz_172125bcb4.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)