Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ten przepis na jajecznicę przywiozłam z Podhala. Te 2 składniki sprawiają, że syci na długie godziny
Monika Dec
Monika Dec 22.10.2023 09:12

Ten przepis na jajecznicę przywiozłam z Podhala. Te 2 składniki sprawiają, że syci na długie godziny

jajecznica
canva/kabVisio

Jajecznica po góralsku jest nie tylko smaczna, ale również sycąca. Takie śniadanie podaję tylko na wyjątkowe okazje. Ogromną furorę wywołują jej dwa składniki - oscypek oraz boczek. Ten przepis z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom.

Jajecznica po góralsku syci na długie godziny

Ten przepis na jajecznicę przywiozłam z Podhala. Nie spodziewałam, się że dodatek boczku oraz oscypka może tak podkręcić jej smak. Takie śniadanie jadłam na Podhalu, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by je odtworzyć w domowych pieleszach. Zachwyty bliskich gwarantowane!

Lekka jajecznica jest pyszna.jpg
canva/cabisto
Rozdrobnij to warzywo i wbij do niego jajka. W 10 minut zyskasz zdrowy zamiennik chleba na śniadanie

Lista składników na jajecznicę po góralsku

  • 2 jajka
  • 50 g wędzonego boczku
  • 1 oscypek
  • pół łyżeczki masła
  • pęczek posiekanego szczypiorku
  • pieprz do smaku

 

Jak zrobić jajecznicę po góralsku?

Zetrzyj oscypek o tarce na dużych oczkach, wędzony boczek pokrój w kostkę i podsmaż na maśle. Wbij jajka do miski, wymieszaj i wlej na patelnię z podsmażonym boczkiem. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i chwilę smaż. Posiekaj szczypiorek. Część wrzuć do jajecznicy wraz ze startym szczypiorkiem tuż przed końcem smażenia.

Gotowe danie wyłóż na talerz, podawaj je z resztą posiekanego szczypiorku oraz z pieprzem. Smacznego!

Na naszej stronie znajdziesz inne pomysły na pyszne śniadania m.in. jajeczne muffiny oraz znakomitą owsiankę.

jajecznica
canva/adic
Tagi: Jajka