Wlewam mleko do puree i włączam blender. Nie uwierzysz co z tego wychodzi
Prosty przepis na pyszny budyń o zupełnie niespotykanym smaku. Dynia w ostatnich latach wraca do łask, już nie jako tani dodatek do dań, ale królowa stołu. Warto pamiętać, że sprawdza się też w deserach.
Nietypowy budyń
Przedstawiciele młodego pokolenia mogą być zdziwieni tym nietypowym przepisem . Budyń znamy dziś właściwie wyłącznie jako coś z torebki. Musimy więc zdawać się na smaki, które proponują nam producenci.
Wśród smaków tych próżno szukać dyni. A przecież to słodkie warzywo świetnie nadaje się nie tylko do dań głównych, lecz także do deserów. Przygotujmy więc budyń właśnie z purée z dyni.

Budyń na deser
Taki budyń jest naprawdę doskonałą przekąską, którą łatwo i szybko przyrządzić i podać na deser . Jednak przepisem tym można się posłużyć w jeszcze jeden sposób. Gęsty budyń to przecież gotowa masa do ciasta, np. wariantu napoleonki.
Dalsza część tekstu znajduje się pod filmem.
Składniki
- 250 ml purée z dyni hokkaido
- 250 ml mleka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki syropu daktylowego (lub cukru trzcinowego)
- Przyprawy: wanilia (aromat lub świeży miąższ), szczypta cynamonu i kardamonu
Dyniowy budyń
Purée z dyni przygotowujemy, gotując pokrojoną dynię w niewielkiej ilości wody i rozdrabniając w blenderze. Do puree w rondelku dodajemy 200 ml mleka , słodzik i przyprawy. Ustawiamy na palniku o małej mocy i doprowadzamy do wrzenia.
W pozostałej części mleka rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną . Mieszankę dodajemy do wrzącej masy dyniowej i gotujemy, aż osiągnie ona odpowiednią gęstość . Podajemy po lekkim przestudzeniu lub używamy jako masę do ciasta .
Wypróbuj też przepisy na dżem dyniowo-gruszkowy i domową chałkę .
