Smakosze.pl Przepisy Wlewam mleko do puree i włączam blender. Nie uwierzysz co z tego wychodzi
Fot. Shutter/Brent Hofacker

Wlewam mleko do puree i włączam blender. Nie uwierzysz co z tego wychodzi

17 lutego 2025

Prosty przepis na pyszny budyń o zupełnie niespotykanym smaku. Dynia w ostatnich latach wraca do łask, już nie jako tani dodatek do dań, ale królowa stołu. Warto pamiętać, że sprawdza się też w deserach.

Nietypowy budyń

Przedstawiciele młodego pokolenia mogą być zdziwieni tym nietypowym przepisem . Budyń znamy dziś właściwie wyłącznie jako coś z torebki. Musimy więc zdawać się na smaki, które proponują nam producenci.

Wśród smaków tych próżno szukać dyni. A przecież to słodkie warzywo świetnie nadaje się nie tylko do dań głównych, lecz także do deserów. Przygotujmy więc budyń właśnie z purée z dyni.

budyń z dynią
Fot. Canva
Ta sałatka z kukurydzą to strzał w 10. Takiego smaku nikt się nie spodziewa

Budyń na deser

Taki budyń jest naprawdę doskonałą przekąską, którą łatwo i szybko przyrządzić i podać na deser . Jednak przepisem tym można się posłużyć w jeszcze jeden sposób. Gęsty budyń to przecież gotowa masa do ciasta, np. wariantu napoleonki.

Dalsza część tekstu znajduje się pod filmem.

Składniki

  • 250 ml purée z dyni hokkaido
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki syropu daktylowego (lub cukru trzcinowego)
  • Przyprawy: wanilia (aromat lub świeży miąższ), szczypta cynamonu i kardamonu

Dyniowy budyń

Purée z dyni przygotowujemy, gotując pokrojoną dynię w niewielkiej ilości wody i rozdrabniając w blenderze. Do puree w rondelku dodajemy 200 ml mleka , słodzik i przyprawy. Ustawiamy na palniku o małej mocy i doprowadzamy do wrzenia.

W pozostałej części mleka rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną . Mieszankę dodajemy do wrzącej masy dyniowej i gotujemy, aż osiągnie ona odpowiednią gęstość . Podajemy po lekkim przestudzeniu lub używamy jako masę do ciasta .

Wypróbuj też przepisy na dżem dyniowo-gruszkowy i domową chałkę .

budyń z dyni
fot. Canva
Baca odpowiada Książulowi na krytykę, nie jest dobrze. "Zrobiłeś to z premedytacją"
Koleżanka kucharka dała mi przepis na domowe pączki. 100 razy lepsze niż sklepowe
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy