Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Banalny przepis na chałkę z kruszonką. Lepszej nigdzie nie kupisz
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 23.09.2024 21:00

Banalny przepis na chałkę z kruszonką. Lepszej nigdzie nie kupisz

chałka
Fot. YouTube/Uwaga Babcia Gotuje

Delikatna i puszysta chałka wydaje się jednym z tych wypieków, które trudno osiągnąć w domowych warunkach. Jednak przepis nie jest trudny i z pewnością sprawi, że będziesz częściej sięgać po ten przysmak.

Domowa chałka

Dobrze zakorzeniona w tradycyjnej kuchni polskiej chałka to świetne i wszechstronne pieczywo. Zakorzeniła się w naszych stronach dzięki żydowskiej domieszce w naszej tradycji kulinarnej. W wersji żydowskiej chałka jest lekko słona i jest zwyczajowym pieczywem jadanym w czasie szabatu.

Jednak to pyszne, delikatne pieczywo drożdżowe z mlekiem i masłem to coś znacznie więcej. Doskonale pasuje jako przekąska, zwłaszcza z domowymi konfiturami. A podsmażona na maśle, namoczona w jajku i śmietance, chałka to wspaniałe pain perdu, które dostarcza niezwykłych smakowych wrażeń.

składniki chałki
Fot. YouTube/Uwaga Babcia Gotuje
Wszyscy mówią o tym schabie. Smakuje jak sen, idealny na obiad i kolację

Chałka na drożdżach

Choć chałkę można wypiekać w dowolnych kształtach, zwykle widujemy ją w postaci warkocza. Autorka kanału Uwaga babcia gotuje, od której zaczerpnęliśmy ilustracje do tego przepisu, przypomina, by dobrze zakleić końce warkocza, inaczej rozpadnie się podczas pieczenia.

Składniki

  • 430 g mąki pszennej
  • 180 ml mleka
  • 80 g cukru
  • 75 g masła
  • 2 jajka
  • 25 g drożdży
  • Sól

Pieczemy chałę

Do miski rozkruszamy drożdże. Zasypujemy łyżeczką cukru, zalewamy 150 ml ciepłego mleka i dodajemy kilka łyżek mąki. Mieszamy i odstawiamy, by drożdże wystartowały. Jajka rozdzielamy na białka i żółtka.

Rozpuszczamy 60 g masła i pozostawiamy do przestudzenia. Po 15 minutach do zaczynu dodajemy mąkę i i cukier, pozostawiając z na kruszonkę po łyżce każdego z nich. Całość mieszamy z jednym całym jajkiem i jednym dodatkowym żółtkiem. 

Do ciasta dodajemy masło i wyrabiamy na jednolitą masę, która nie klei się do rąk. Ciasto przekładamy z powrotem do miski, nakrywamy folią lub ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

Po pół godziny lekko wyrabiamy ciasto i odstawiamy na kolejne 30 minut. Z ciasta po drugim wyrastaniu formujemy trzy kule o równych wielkościach. Każdą z nich rolujemy wałek na ok. 40 cm.

Wałki ciasta sklejamy ze sobą, a następnie zaplatamy w warkocz. Jego końce dobrze zabezpieczamy, a bochenek przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Uformowanemu pieczywu pozwalamy odpocząć przez kwadrans. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Pozostałą na boku mąkę, cukier i masło zagniatamy na kruszonkę. 

W miseczce rozbijamy białko z pozostałym mlekiem i smarujemy nim wierzch chałki. Powierzchnię posypujemy kruszonką. Pieczemy przez ok. 25 minut, do suchego patyczka.

Wypróbuj też przepisy na dynię w occie i idealną zupę grzybową.

zaplatanie chałki
Fot. YouTube/Uwaga Babcia Gotuje

Źródło: YouTube/Uwaga Babcia Gotuje