Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Koleżanka kucharka dała mi przepis na domowe pączki. 100 razy lepsze niż sklepowe
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 17.02.2025 16:06

Koleżanka kucharka dała mi przepis na domowe pączki. 100 razy lepsze niż sklepowe

pączki
Fot. Canva

Za niedługo Tłusty Czwartek, a ty szukasz czegoś, co będzie zarazem słodkie i niezbyt kaloryczne? Trafiłaś idealnie. O to przepis na szybkie i nietłuste pączki. 

Pączki muszą być

Tłusty Czwartek to jeden z nielicznych dni w roku, podczas którego przestajemy liczyć kalorie i pozwalamy sobie na więcej. Często nie zachowujemy przy tym umiaru. Wszyscy kochamy faworki i pączki na tyle, że nie wyobrażamy sobie tego dnia, bez zjedzenia chociaż jednego pączusia lub faworka. 

Coraz części zdajemy sobie sprawę, że przejedzenie wynikające, ze zjedzenia tłustych słodkości, nie korzystnie wpływa na nasz organizm. A przede wszystkim na nasz układ trawienny. Nadmiar tłuszczu odkładanego w organizmie powoduje tycie. 

faworki.jpg
Fot. Canva
Sernik „Chiquita” od Heni to strzał w 10. W życiu lepszego nie jadłam

Nietłuste i szybkie pączki

Z pomocą przychodzi ten przepis na pączki, które nie zawierają, aż tyle tłuszczu. A jednocześnie, jest to najszybszy przepis na te słodkości, z jakim miałaś do czynienia. 

Dalsza część tekstu znajduje się pod filmem. 

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 5 g spirytusu 
  • 15 g cukru pudru

Ja je zrobić?

Przygotowanie ciasta na pączki rozpocznij od przesiania mąki. Do niej wbij jajka i dodaj jogurt. Wsyp proszek do pieczenia, całą zawartość opakowania budyniu waniliowego. Dolej spirytus i za pomocą miksera wymieszaj. Ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję i być sprężyste. 

Do wysokiego garnka wlej olej i rozgrzej go. Z ciasta uformuj kulki o średnicy około 3 centymetrów i za pomocą łyżki wkładaj ostrożnie do garnka. Smaż do momentu, aż osiągną złoty kolor oraz zwiększą swoją objętość. Po usmażeniu, za pomocą papierowego ręcznika odsącz je z tłuszczu. Pączki, pomimo że smażone, zawierają mniej tłuszczu, bo podczas smażenia nie “piją” go. Przeczytaj, jak Rączka robi roladę wołową  oraz jaki problem ma Biedronka.

Pączki
Fot. Canva