Włóż mandarynki do miski, dodaj 2 jajka. Receptura powinna dostać medal, jest cudowna
Ten przepis podważa wszystko, co wiemy o ciastach z owocami. To ciasto powstaje dosłownie z mandarynek – a nie z mandarynkami, jak wiele innych. Warto zwrócić uwagę na ciekawy sposób przygotowywania go.
Ciasto z sokiem z mandarynek
Każde ciasto jest połączeniem składników płynnych i stałych. To jednak posuwa się bardzo daleko, jeśli chodzi o stosowanie tej zasady. Skutkiem zmiksowania mandarynek z jajkiem i mąką jest mocno owocowe ciasto, świetne jako przekąska .
Ciasto jest tak wilgotne, że aż prosi się, by przygotować je jako szarpane bułeczki . Wystarczy w tym celu pozwolić mu zrosnąć się jako pojedynczym kulkom Lekkie i puszyste ciasto z łatwością będzie się dało rwać, co doda frajdy przy jedzeniu tego mandarynkowego przysmaku.
Przepis na ciasto z mandarynek
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Kuchnia Asena. Autorzy nadziewają tam podobne bułeczki nutellą. Krem czekoladowy o dobrym składzie jest niezłym rozwiązaniem, jednak bułeczki takie obronią się nawet bez farszu.
Składniki
- 450 g mąki (+ do podsypania)
- 400 g mandarynek
- 2 jajka
- 100 ml mleka
- 50 g cukru
- 1 saszetka drożdży instant
- 30 ml oleju
Zmiksuj mandarynki z jajkami
Mandarynki obieramy, dzielimy na cząstki i wrzucamy do miski. Wybijamy jajko, dolewamy olej i mleko, dosypujemy cukier. Wszystko miksujemy na jednolitą masę ręcznym blenderem.
Do zmiksowanej masy przesiewamy mąkę i dodajemy drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Będzie ono rzadkie i kleiste. Formujemy z niego kulkę, przykrywamy folią kuchenną i pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto dzielimy na połowy, a następnie każdą z nich na 3-4 kawałki. Formujemy z nich kulki i układamy ciasno w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Nakrywamy ściereczką i zostawiamy do drugiego wyrastania.
Po pół godziny wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy przez ok. 45 minut , aż ciasto będzie rumiane. Przed podaniem posypujemy je cukrem pudrem.
Wypróbuj też przepisy na serowe oponki i makowiec Heni Foks .