Smakosze.pl Przepisy Włóż mandarynki do miski, dodaj 2 jajka. Receptura powinna dostać medal, jest cudowna
Fot. YouTube/Kuchnia Asena

Włóż mandarynki do miski, dodaj 2 jajka. Receptura powinna dostać medal, jest cudowna

8 stycznia 2025

Ten przepis podważa wszystko, co wiemy o ciastach z owocami. To ciasto powstaje dosłownie z mandarynek – a nie z mandarynkami, jak wiele innych. Warto zwrócić uwagę na ciekawy sposób przygotowywania go.

Ciasto z sokiem z mandarynek

Każde ciasto jest połączeniem składników płynnych i stałych. To jednak posuwa się bardzo daleko, jeśli chodzi o stosowanie tej zasady. Skutkiem zmiksowania mandarynek z jajkiem i mąką jest mocno owocowe ciasto, świetne jako przekąska .

Ciasto jest tak wilgotne, że aż prosi się, by przygotować je jako szarpane bułeczki . Wystarczy w tym celu pozwolić mu zrosnąć się jako pojedynczym kulkom Lekkie i puszyste ciasto z łatwością będzie się dało rwać, co doda frajdy przy jedzeniu tego mandarynkowego przysmaku.

miksowanie mandarynek
Fot. YouTube/Kuchnia Asena
Łączę ziemniaki, brokuły i jajko. Tak prostego obiadu jeszcze nigdy nie jadłem

Przepis na ciasto z mandarynek

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Kuchnia Asena. Autorzy nadziewają tam podobne bułeczki nutellą. Krem czekoladowy o dobrym składzie jest niezłym rozwiązaniem, jednak bułeczki takie obronią się nawet bez farszu.

Składniki

  • 450 g mąki (+ do podsypania)
  • 400 g mandarynek
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 1 saszetka drożdży instant
  • 30 ml oleju

Zmiksuj mandarynki z jajkami

Mandarynki obieramy, dzielimy na cząstki i wrzucamy do miski. Wybijamy jajko, dolewamy olej i mleko, dosypujemy cukier. Wszystko miksujemy na jednolitą masę ręcznym blenderem.

Do zmiksowanej masy przesiewamy mąkę i dodajemy drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Będzie ono rzadkie i kleiste. Formujemy z niego kulkę, przykrywamy folią kuchenną i pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Ciasto dzielimy na połowy, a następnie każdą z nich na 3-4 kawałki. Formujemy z nich kulki i układamy ciasno w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Nakrywamy ściereczką i zostawiamy do drugiego wyrastania.

Po pół godziny wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy przez ok. 45 minut , aż ciasto będzie rumiane. Przed podaniem posypujemy je cukrem pudrem.

Wypróbuj też przepisy na serowe oponki i makowiec Heni Foks .

drożdżowe bułeczki
Fot. YouTube/Kuchnia Asena
Koniec z tarciem ziemniaków. Placki ziemniaczane można zrobić o wiele szybciej
Żaden sernik, żaden makowiec. Ciasto „Błyskotka” od Heni bije je na głowę
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy