Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ulep kulki z mięsa i zrób wgłębienie szklanką. Za ten przepis ktoś powinien dostać medal
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 09.01.2025 10:10

Ulep kulki z mięsa i zrób wgłębienie szklanką. Za ten przepis ktoś powinien dostać medal

Mięso mielone na pyszne kotlety
Fot. YouTube/Proste menu

Ten przepis z pewnością rzuci nowe spojrzenie na potrawy, które można przygotować z mięsa. Na pewno każdy z nas zna smak tradycyjnych kotletów mielonych. A jak spiszą się te same kotlety, tylko z niespodzianką w środku? Koniecznie sprawdź ten przepis. 

Kotlety mielone z farszem

Nie ulega żadnej wątpliwości fakt, że kotlety mielone to tradycyjne polskie danie. Swoim smakiem z pewnością podbiły podniebienia wielu osób. A co gdyby je urozmaicić?  Ten przepis na pewno mógłby pozytywnie zaskoczyć niejednego kucharza. Jest to nietypowa wersja kotletów z mięsa mielonego, bo z farszem w środku, który powstał z połączenia przesmażonej cebulki, pieczarek, czosnku, kremu oraz sera. 

Farsz.jpg
Fot. YouTube/Proste menu
W tym sklepie masło i mięso dostaniesz za bezcen. Start o 6:00, pędź do sklepu

Kotlety z farszem i serem

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Proste menu na YouTube. Autorka poleca ten pomysł na kotlety mielone, chociażby na obiad. Poniżej znajdziesz listę składników.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka papryki
  • 300 g chleba
  • 200 ml mleka
  • 1/2 cebuli
  • 10-12 pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • tymianek
  • 200ml kremu
  • ser topiony 180 g
  • 200 g sera
  • laska cynamonu
  • papryczka chili
  • kardamon
  • goździk
  • 200 g ryżu
  • 600 ml wody
  • Sól
  • Czarny pieprz
  • Oliwa z oliwek

Niespotykane połączenie składników

Tego typu pomysł na obiad to z pewnością miła odskocznia od tradycyjnych kotletów mielonych. 

W pierwszej kolejności do mięsa mielonego wbijamy jajko. Następnie doprawiamy solą, pieprzem oraz startym czosnkiem. Na koniec wsypujemy jedną łyżeczkę papryki. W kolejnym kroku do naszego mięsa dodajemy startą cebulę, a także chleb, który wcześnie został połączony z mlekiem. Wszystko razem mieszamy.

Bierzemy się za farsz. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną cebulę, pieczarki oraz czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Gdy wszystko ładnie się przesmaży, dodajemy 200 ml kremu. Następnie wrzucamy pokrojony w kostkę ser topiony. Smażymy, dopóki ser się nie rozpuści

W międzyczasie formujemy kulki z mięsa i robimy wgłębienie szklanką. Dodajemy gotowy farsz i posypujemy wszystko serem. Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 25-30 minut.

W tym czasie na patelnię wrzucamy pokrojoną cebulę, dodajemy sól, laskę cynamonu, papryczkę chilli, kardamon i goździka. Czekamy, aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy ryż i wszystko ze sobą mieszamy. W kolejnym kroku zalewamy wszystko wodą i gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu przez 20 minut. Po upływie tego czasu posypujemy pietruszką.

Kotlety mielone podajemy wraz z ugotowanym ryżem doprawionym innymi składnikami. Warto również spróbować przepisu na obiad ze schabu. Jeśli lubisz desery koniecznie sprawdź ten patent na ciasto.

Kotlety mielone z ryżem.jpg
Fot. YouTube/Proste menu