Ulep kulki z mięsa i zrób wgłębienie szklanką. Za ten przepis ktoś powinien dostać medal
Ten przepis z pewnością rzuci nowe spojrzenie na potrawy, które można przygotować z mięsa. Na pewno każdy z nas zna smak tradycyjnych kotletów mielonych. A jak spiszą się te same kotlety, tylko z niespodzianką w środku? Koniecznie sprawdź ten przepis.
Kotlety mielone z farszem
Nie ulega żadnej wątpliwości fakt, że kotlety mielone to tradycyjne polskie danie. Swoim smakiem z pewnością podbiły podniebienia wielu osób. A co gdyby je urozmaicić? Ten przepis na pewno mógłby pozytywnie zaskoczyć niejednego kucharza. Jest to nietypowa wersja kotletów z mięsa mielonego, bo z farszem w środku, który powstał z połączenia przesmażonej cebulki, pieczarek, czosnku, kremu oraz sera.
W tym sklepie masło i mięso dostaniesz za bezcen. Start o 6:00, pędź do sklepuKotlety z farszem i serem
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Proste menu na YouTube. Autorka poleca ten pomysł na kotlety mielone, chociażby na obiad. Poniżej znajdziesz listę składników.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka papryki
- 300 g chleba
- 200 ml mleka
- 1/2 cebuli
- 10-12 pieczarek
- 3 ząbki czosnku
- tymianek
- 200ml kremu
- ser topiony 180 g
- 200 g sera
- laska cynamonu
- papryczka chili
- kardamon
- goździk
- 200 g ryżu
- 600 ml wody
- Sól
- Czarny pieprz
- Oliwa z oliwek
Niespotykane połączenie składników
Tego typu pomysł na obiad to z pewnością miła odskocznia od tradycyjnych kotletów mielonych.
W pierwszej kolejności do mięsa mielonego wbijamy jajko. Następnie doprawiamy solą, pieprzem oraz startym czosnkiem. Na koniec wsypujemy jedną łyżeczkę papryki. W kolejnym kroku do naszego mięsa dodajemy startą cebulę, a także chleb, który wcześnie został połączony z mlekiem. Wszystko razem mieszamy.
Bierzemy się za farsz. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną cebulę, pieczarki oraz czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Gdy wszystko ładnie się przesmaży, dodajemy 200 ml kremu. Następnie wrzucamy pokrojony w kostkę ser topiony. Smażymy, dopóki ser się nie rozpuści.
W międzyczasie formujemy kulki z mięsa i robimy wgłębienie szklanką. Dodajemy gotowy farsz i posypujemy wszystko serem. Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 25-30 minut.
W tym czasie na patelnię wrzucamy pokrojoną cebulę, dodajemy sól, laskę cynamonu, papryczkę chilli, kardamon i goździka. Czekamy, aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy ryż i wszystko ze sobą mieszamy. W kolejnym kroku zalewamy wszystko wodą i gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu przez 20 minut. Po upływie tego czasu posypujemy pietruszką.
Kotlety mielone podajemy wraz z ugotowanym ryżem doprawionym innymi składnikami. Warto również spróbować przepisu na obiad ze schabu. Jeśli lubisz desery koniecznie sprawdź ten patent na ciasto.