Włóż mandarynki do słoika i odpal blender. Jeszcze mi podziękujesz za ten przepis
Cytusów w sklepach jest pod dostatkiem. Warto z tego skorzystać i przyrządzić deser z mandarynek. Blender pójdzie w ruch, a niebawem doskonały smakołyk trafi na stół każdego łasucha.
Deser z mandarynek najlepszy na zimę
Zima u mnie w domu pachnie mandarynkami . Zwykle zajadałam się tymi cytrusami, ale teraz inaczej wykorzystuje je w kuchni. Co można zrobić z tych lubianych i niedrogich owoców? Każdemu polecam pyszny deser z mandarynek. Robi się go raz-dwa przy użyciu blendera. Wystarczy wrzucić mandarynki do słoika, a potem zblendować je .
Można też użyć blendera stojącego. Gdy masa mandarynkowa jest gotowa, łączymy ją z kilkoma składnikami. W taki sposób robimy puszyste ciasto , które potem wypełniamy kremem czekoladowym . Wychodzi pysznie, a przepis można zobaczyć na kanale YouTube Smaczny.tv. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Jak zrobić deser z mandarynek?
Składniki na ciasto:
- 2 jajka
- 550 g mąki
- 400 g mandarynek
- 8 g suchych drożdży
- 100 ml wody
- 60 g cukru
- 50 g masło
- 1 jajko do posmarowania
Składniki na nadzienie:
- 150 g nutelli
Przygotowanie deseru z mandarynek zaczniemy od włożenia cząstek mandarynek do słoika. Wbijamy jajka, wsypujemy cukier i blendujemy . Gotową masę odcedzamy i przepuszczamy przez sito. Dodajemy roztopione masło, a suche drożdże rozpuszczamy w 100 ml ciepłej wody.
Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut . Po upływie tego czasu wlewamy je do masy mandarynkowej. Wsypujemy stopniowo mąkę, mieszamy i wyrabiamy na gładkie ciasto . Odstawiamy je pod przykryciem na 1 godzinę, by wyrosło.
Deser z mandarynek dla każdego łasucha
Po upływie tego czasu ciasto przez chwilę wyrabiamy i dzielimy na 6 części. Każdą część dalej wyrabiamy i układamy do formy przeznaczonej do babki . Odstawiamy na 30 minut. Następnie ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Każdą część ciasta nadziewamy nutellą.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Po upływie tego czasu nasz deser z mandarynek jest już gotowy do podania . Wychodzi puszysty, pyszny i pięknie pachnie cytrusami. Całość uzupełnia nutella, która rozpływa się w ustach. Pisaliśmy, jak zrobić pastę ze słonecznika z ogórkami kiszonymi. Polecaliśmy przepis na smaczną i zdrową sałatkę Dakos.